Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Warmteleveranciers blijven achttien procent onder maximale variabele tarief

Woensdag 30 maart 2022 15:34Frank van de Ven
Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzocht de tarieven van vergunninghoudende warmteleveranciers.

Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzocht de tarieven van vergunninghoudende warmteleveranciers.

Warmteleveranciers verhoogden hun tarieven voor 2022 flink maar zijn bleven gemiddeld wel achttien procent onder het maximale variabele tarief. Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzocht de tarieven van vergunninghoudende warmteleveranciers. Uit dit onderzoek van de toezichthouder bleek dat de verhoging van de tarieven te wijten is aan de gestegen energieprijzen.

Vier warmteleveranciers vragen wel het maximumtarief, maar doen dit alleen voor warmtenetten die volledig met aardgas worden verwarmd. Voor gebruikers die zijn aangesloten op een warmtenet met andere bronnen hebben deze leveranciers een lager tarief opgesteld. In de Warmtewet staat dat de ACM jaarlijks het maximale leveringstarief voor warmte moet vaststellen op basis van de gasprijs en met een in de wet voorgeschreven methode.

De ACM heeft bij het vaststellen van de warmtetarieven voor 2022 beraamd dat de totale kosten voor een doorsnee huishouden dat is aangesloten op een warmtenet met maximaal 67 procent kon stijgen. Uit de analyse komt naar voren dat de totale kosten bij de vijf grootste leveranciers met gemiddeld 41 procent zijn gestegen. Dat is een forse stijging maar deze tariefwijziging is volgens de toezichthouder wel gerechtvaardigd.


Geen aanwijzigingen van misbruik

Leveranciers hebben te maken hogere inkoopkosten voor aardgas, elektriciteit, restwarmte en hernieuwbare energie voor warmteleveranciers. Het inkoopbeleid van warmteleveranciers verschilt sterk tussen bedrijven onderling. Sommige leveranciers hebben hun inkoopprijzen voor langere tijd vastgezet terwijl andere leveranciers hun inkooprisico’s afdekken met uiteenlopende vormen van hedging.
 

Van de ondervraagde warmteleveranciers verwachten er zeven dat zij in 2022 een hoger rendement zullen behalen in vergelijking met het voorgaand jaar. Voor deze leveranciers geldt dat er volgens de ACM geen aanwijzingen zijn van misbruik omdat die verhogingen bedrijfseconomisch te verklaren zijn. Bijvoorbeeld omdat ze in 2021 een negatief rendement hadden of vanwege ontwikkeling van kosten.
 

Onderzoek warmteleveranciers

De ACM gaat in 2022 verder onderzoek uitvoeren naar de rendementen van vergunninghoudende warmteleveranciers. Ook houdt de toezichthouder signalen van gestegen warmtetarieven bij onder meer niet-vergunninghoudende warmteleveranciers in de gaten. Op basis van deze uitkomsten kan de ACM bepalen of het nodig is om de rendementstoets in te zetten. De ACM betrekt hier ook de warmtesector en vertegenwoordigers van verbruikers bij. Deze methode heeft de toezichthouder nodig om gebruik te maken van de bevoegdheid om op te treden tegen te hoge rendementen van individuele warmteleveranciers.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Twee energieleveranciers voelen zich genoodzaakt om een extra tariefwijziging door te voeren. Vattenfall en Eneco verhogen hun prijzen per 1 april.

Energie update: Invoering maandelijkse tariefwijziging en afstoten bestaande klanten

Maandag 28 maart 2022 18:28

De oorlog in Oekraïne raakt energiebedrijven én hun klanten. De energiemarkt staat al enige tijd onder druk. De Vastelastenbond houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op energiegebied...

Lees meer
Netbeheerders in Nederland vragen minister om hulp. De elektriciteitsnetwerken raken overvol en dat probleem blijft komende 10 jaar.

Komende tien jaar problemen op elektriciteitsnetwerk verwacht

Maandag 28 maart 2022 13:20

TenneT, Liander, Enexis en Stedin hebben problemen met het netwerk omdat dit elektriciteitsnetwerk overvol begint te raken. Zoals het er nu naar uitziet, zal de verstopping van het netwerk de k...

Lees meer
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat de financiële, organisatorische en technische kwaliteiten van energieleveranciers nauwlettend monitoren.

ACM verscherpt toezicht energiemarkt

Donderdag 24 maart 2022 11:55

Energieleveranciers die gas of elektriciteit leveren aan consumenten worden voortaan strenger gecontroleerd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder gaat de financiële, org...

Lees meer
Meer gas halen uit het grote Groningenveld is problematisch terwijl gaswinning uit kleine velden in de Noordzee kansrijk lijkt te zijn.

Gaswinning Noordzee levert zes miljard kuub op

Donderdag 24 maart 2022 07:47

Door de oorlog in de Oekraïne en onze afhankelijkheid van Russisch gas – waar we vanaf willen –  is de behoefte aan eigen gaswinning versterkt. De mogelijkheden worden verkend. Mee...

Lees meer