Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Energie update: Invoering maandelijkse tariefwijziging en afstoten bestaande klanten

Maandag 28 maart 2022 18:28Frank van de Ven
Twee energieleveranciers voelen zich genoodzaakt om een extra tariefwijziging door te voeren. Vattenfall en Eneco verhogen hun prijzen per 1 april.

Twee energieleveranciers voelen zich genoodzaakt om een extra tariefwijziging door te voeren. Vattenfall en Eneco verhogen hun prijzen per 1 april.

De oorlog in Oekraïne raakt energiebedrijven én hun klanten. De energiemarkt staat al enige tijd onder druk. De Vastelastenbond houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op energiegebied. In dit blog lees je wat de huidige stand van zaken is in de energiemarkt.
 
 

  • Vattenfall en Eneco verhogen hun variabele tarieven vanaf 1 april
  • Energiebedrijf TotalEnergies Power & Gas wil volledig overstappen naar waterstof en zijn energietak afstoten. Bestaande klanten wordt geadviseerd om een andere leverancier te zoeken
  • Onafhankelijk(er) worden van Rusland: Extra gasboringen in de Noordzee leveren zes miljard kuub op
  • Torenhoge energieprijzen raken datacenters en fabrieken die veel stroom verbruiken
  • Verduurzaming: Vraag sinds oorlog en energiecrisis gigantisch toegenomen
Twee energieleveranciers voelen zich genoodzaakt om een extra tariefwijziging door te voeren. Vattenfall geeft op zijn website aan dat de tussentijdse prijsstijging te wijten is aan de oorlog in Oekraïne: ‘Door de oorlog in Oekraïne en crisis met Rusland zijn de energieprijzen enorm gestegen. Dat geldt ook voor de inkoopprijzen op de groothandelsmarkt. Dit is de markt waarop wij en andere leveranciers energie inkopen. Deze prijsstijging zorgt er helaas voor dat wij onze variabele tarieven tussentijds moeten verhogen per 1 april.’

Normaliter verhogen energiebedrijven hun tarieven twee keer per jaar in januari en in juli. Hoeveel meer een consument moet betalen wordt helaas niet duidelijk op de website van de energieleverancier dit tot grote irritatie van de Vastelastenbond. Oprichter Dirk-Jan Wolfert: “Het gebrek aan transparantie is frustrerend. Er wordt op de website van Vattenfall een voorbeeld gegeven waarin een ‘gemiddeld energieverbruik’ van 2.250 kWh stroom en 1.200 m3 gas wordt gehanteerd. Met dit verbruik ga je per maand € 3,- meer betalen voor stroom en € 8,- meer voor gas. Maar dit voorbeeld is zo specifiek dat weinig mensen hier wat aan hebben. Ik mis een duidelijk overzicht van de nieuwe tarieven die je moet betalen. Het zou energieleveranciers sieren als zij meer duidelijkheid en inzicht verschaffen.”
 

Variabele tarieven Eneco en Vattenfall

Eneco kiest ook voor een verhoging van de variabele tarieven. Ook deze prijsstijging gaat per april in.  De nieuwe maandelijks wisselende tarieven gaan alleen gelden voor circa 90.000 klanten van Eneco bij wie na 31 maart het vaste contract afloopt. Mensen die al eerder een variabel tarief kregen aangeboden houden dat ‘in principe’ een jaar, maar Eneco geeft geen garanties. Het energiebedrijf koopt voor deze groep met variabele tarieven maandelijks in. Nog geen maand geleden gaf Eneco aan geen prijsverandering door te voeren, maar daar is het energiebedrijf dus op teruggekomen.

De helft van de twee miljoen Eneco-klanten kampt met een hogere energierekening. Consumenten waarvan het jaarcontract eind deze maand eindigt, moeten rekenen op meer dan een verdubbeling van hun maandbedrag. De energieleverancier adviseert klanten om hun energieverbruik te verminderen. Uit controles van de slimme thermostaten blijkt dat ruim de helft van de gebruikers de thermostaat overdag boven de 20 graden heeft staan en bijna een derde ‘s nachts boven de 17 graden. Volgens Eneco kun je 50 m3 gas (dat is met de huidige tarieven en zo’n 100 euro) besparen door de verwarming een graad lager te zetten.

Prijzen per 1 april van energieleveranciers op de schop

Energieleverancier  (variabele prijzen) Prijs per kWh     Prijs per m3
Eneco 0,51     2,77
Vattenfall     0,582 2,57


 

TotalEnergies Power & Gas stopt met stroom en energie

TotalEnergies Power & Gas stopt met de levering van stroom en gas. Klanten wordt geadviseerd om ‘op tijd over te stappen’ naar een andere leverancier. Per mail werden consumenten op de hoogte gebracht van deze actie. ‘We zijn onze activiteiten aan het afbouwen. Dat betekent dat het kantoor van TotalEnergies Power & Gas Nederland spoedig sluit en we medewerkers overplaatsen. Hierdoor zijn we minder bereikbaar voor vragen over uw contract, wijzigingen of advies over strategische beslissingen. Ook veranderen de openingstijden van onze klantenservice.’

Het energiebedrijf zet er vaart achter en vraagt klanten om boetevrij hun contract op te zeggen. ‘Vraag de annulering van uw contract aan met het formulier op onze website. Zorg er wel voor dat u ook een nieuw contract bij een andere energieleverancier afsluit’, staat in de mail te lezen. Ook klanten met een meerjarencontract wordt geadviseerd om over te stappen, omdat de leverancier geen stroom en gas meer levert.
 

Torenhoge energieprijzen raken datacenters en fabrieken 

Sinds de Russische invasie stijgen de energieprijzen Ook fabrieken en datacenters kampen met problemen en verzoeken klanten om het contract open te breken. Een voorbeeld van een bedrijf die haar klanten vraagt het contract te herzien is Bytesnet uit Groningen. Ze kunnen de energierekening bijna niet meer betalen en zagen in de afgelopen maanden een verviervoudiging van de energiekosten.
Datacenters zorgen ervoor dat computersystemen blijven draaien. Vrijwel elke organisatie heeft ze nodig voor de verwerking van gegevens. Ook cruciale organisaties zoals ziekenhuizen, energie- en waterbedrijven bewaren er gevoelige data. Uiteindelijk draaien alle eindgebruikers op voor de hogere energierekening.
 

Verduurzamingsvraag sinds energiecrisis toegenomen

Door de oorlog in Oekraïne treedt onzekerheid op over de prijzen van gas en de levering daarvan. Niet alleen de vraag naar warmtepompen is gigantisch gestegen. Ook de vraag naar zonnepanelen en isolerende maatregelen stijgt gigantisch. Mensen willen minder afhankelijk zijn van gas en gaan daardoor op zoek naar andere oplossingen. 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Jaegers

Ik weet echt niet wat ik moet gaan doen,mijn contract loopt 02-07-2022 dan af.
Had dat 3 jaar vast staan bij Budget Energie wat nog heel erg gunstig was.
Ik heb een dwarslaesie dus rolstoel gebonden,heb het altijd koud door mijn beperking.Huis goed geisoleerd vloer muren dak,betaalde de laatste 3 jaar 135 euro.Maar zulke bedragen kom ik nooit meer tegen denk ik.Heb 14 zonnepanelen liggen ongeveer 4300 KW/H en dat is dan wel weer gunstig,maar dat kloten gas.Dus wat raden jullie mij aan als ik straks weer een nieuw contract af moet sluiten ???

Met vriendelijke groet,

Wim Jaegers.

Donderdag 31 maart 2022 19:58

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 01 april 2022 09:03
Bedankt voor je reactie Wim. Je kunt je alvast inschrijven voor onze energie-alert of een VasteLastenBundel afsluiten. In deze bundel zit een Duurzaamheidscheck. Een adviseur onderzoekt jouw woning en onderzoekt of er nog meer energiebesparende maatregelen toepasbaar zijn.

Momenteel zijn er helaas geen actietarieven beschikbaar, maar wie weet wat er over een paar maanden op de markt is? Wanneer je voor de VasteLastenBundel kiest neemt een team ervaren bespaarexperts jouw energiecontract onder de loep en onderzoeken zij de huidige markt voor je. Hieronder staat meer informatie over de bundel (we denken dat dit wat voor jou is en je kan helpen bij het verkennen van bespaarmogelijkheden):

https://www.vastelastenbond.nl/diensten/vastelastenbundel/

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Netbeheerders in Nederland vragen minister om hulp. De elektriciteitsnetwerken raken overvol en dat probleem blijft komende 10 jaar.

Komende tien jaar problemen op elektriciteitsnetwerk verwacht

Maandag 28 maart 2022 13:20

TenneT, Liander, Enexis en Stedin hebben problemen met het netwerk omdat dit elektriciteitsnetwerk overvol begint te raken. Zoals het er nu naar uitziet, zal de verstopping van het netwerk de k...

Lees meer
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat de financiële, organisatorische en technische kwaliteiten van energieleveranciers nauwlettend monitoren.

ACM verscherpt toezicht energiemarkt

Donderdag 24 maart 2022 11:55

Energieleveranciers die gas of elektriciteit leveren aan consumenten worden voortaan strenger gecontroleerd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder gaat de financiële, org...

Lees meer
Meer gas halen uit het grote Groningenveld is problematisch terwijl gaswinning uit kleine velden in de Noordzee kansrijk lijkt te zijn.

Gaswinning Noordzee levert zes miljard kuub op

Donderdag 24 maart 2022 07:47

Door de oorlog in de Oekraïne en onze afhankelijkheid van Russisch gas – waar we vanaf willen –  is de behoefte aan eigen gaswinning versterkt. De mogelijkheden worden verkend. Mee...

Lees meer
Woningverduurzaming is een complexe zaak, want waar begin je en wegen de kosten op tegen de opbrengsten?

Voordelig je woning verduurzamen? Zo begin je!

Woensdag 23 maart 2022 08:44

‌Nu de energietarieven door het dak gaan en het eind van de energiecrisis nog lang niet in zicht is, klinkt woningverduurzaming steeds aantrekkelijker! Maar waar begin je, wat zijn de kosten en...

Lees meer