“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Door over te stappen naar verzekeringen zónder provisie

Gemiddelde besparing op alle schadeverzekeringen

€200,- p.j

Meer informatie

Verzekeren anno 2022: ‘De verzekeringsadviseur van nu is een soort coach’

Dinsdag 27 december 2022 10:16Frank van de Ven
Klimaatveranderingen gaan - naast achteloos weggegooide bananenschillen - zeker een grotere rol spelen in de verzekeringswereld. Dat is zeker iets om rekening mee te houden, stelt verzekeringsadviseur Hakan Tas.

Klimaatveranderingen gaan - naast achteloos weggegooide bananenschillen - zeker een grotere rol spelen in de verzekeringswereld. Dat is zeker iets om rekening mee te houden, stelt verzekeringsadviseur Hakan Tas.

Het jaar 2022 begin met de laatste stuiptrekkingen van de coronacrisis. Vervolgens kregen we met een steeds erg wordende energiecrisis te maken. Het was een bewogen jaar. Ook op verzekeringsgebied. Verzekeringsadviseur Hakan Tas zit al heel wat jaar in het vak en zag zijn werkveld het afgelopen jaar flink veranderen. In dit blog vertelt hij wat hem opviel op het gebied van verzekeren.


Wat was een dieptepunt voor jou op verzekeringsgebied?

“Stormschade heeft voor een hoop onrust opgeleverd. Veel mensen zijn zich door deze natuurschade bewust geworden dat ze slecht verzekerd waren. Toen de storm vernielingen aan hun woning aanrichtte, ontdekte ze hoe slecht ze eigenlijk verzekerd waren tegen dit soort natuurgeweld. De dekking was slecht en niet alles werd vergoed. Het afgelopen jaar heb ik een hoop ellende voorbij zien komen op dit gebied. Veel mensen zijn de dupe geworden van hun slecht gekozen verzekeringen. Dat had voorkomen kunnen worden en dat doet mij verdriet.”


Gaan we in de toekomst meer van dit soort rampen meemaken?

“Dat denk ik wel. Klimaatveranderingen gaan zeker een grotere rol spelen in de verzekeringswereld. Dat is zeker iets om rekening mee te houden.”


Is er vanuit consumenten meer interesse in verzekeringen tegen natuurgeweld?

“Nee. Wat ik te vaak meemaak, is dat mensen denken dat hen iets niet overkomt. ‘Een boom op mijn auto is iets wat mij niet gebeurt, hoor’. Met het idee wat te kunnen besparen, besluiten mensen om een goedkope verzekering af te sluiten. Wanneer er echter sprake van schade is – extreem weer is iets dat steeds vaker voorkomt – blijkt dat de dekking niet afdoende is. Houd er rekening mee dat het klimaat verandert.”


Merk je iets van de inflatie op het gebied van verzekeringen?

“Ja. Je merkt dat mensen de hand op de knip houden en kijken waarop ze willen besparen. Helaas is dat vaak op verzekeringen waarop je juist niet moet beknibbelen. Er is ook vaak sprake van onwetendheid. Ik hoorde laatst iemand zeggen dat hij geen inboedelverzekering nodig heeft omdat hij maandelijks al de hypotheek aflost. Dat heeft niets met elkaar te maken. Zo werkt het niet. Van de andere kant is het een keuze die vaak bewust gemaakt wordt door consumenten. Zij kiezen er bewust voor om de mogelijke gevolgen zelf te dragen en willen maandelijks een paar tientjes besparen. Het zou mijn keuze niet zijn, maar dat is iets dat ik ook moet accepteren.”


Wat zou je mensen adviseren die willen besparen op hun verzekeringen?

“Denk goed na over waarop je wilt besparen en maak weloverwogen keuzes. Het is niet verkeerd om kritisch of eigenwijs te zijn. Integendeel. Het punt is dat het weinig zin heeft om tegen feiten in te gaan. Feiten staan vast. Op het gebied van de autoverzekering zie ik dat vaak terug. Sommige mensen denken dat hun twintig jaar oude auto casco verzekerd moet worden omdat ‘dat een goede verzekering is’. De oorspronkelijke waarde van die auto krijg je bij schade nooit of te nimmer uitgekeerd, dus je bent zwaar oververzekerd als je besluit een dure cascoverzekering voor zo’n occasion af te sluiten. Je betaalt onnodig veel.”


Is deze koppigheid die je bij je klanten ziet, iets van de laatste tijd?

“Jazeker. Dit is iets van de laatste jaren. Sommige woorden zijn in de breinen van mensen genesteld. Casco staat voor sommige mensen synoniem voor goed. Terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. De maatschappij verandert. De tijd dat je de bank binnenliep om duizend euro van je rekening op te nemen, is voorbij. Dat is echt niet alleen omdat veel banken gesloten zijn. Als je nu geld wilt opnemen bij een bank of kredietmaatschappij, word je het hemd van het lijf gevraagd. De tijden zijn veranderd en we hebben te maken met preventie, lijsten en registers. De periode waarin veel op vertrouwen werd gedaan, is voorbij. ‘Doe maar een fietsverzekering!’ Zo werkt het niet meer. Als je een verzekering wilt afsluiten, moet je typenummers kunnen overleggen en het bouwjaar en het type slot.”


Is jouw vakgebied veranderd de afgelopen jaren?

“Absoluut! Verzekeren houdt niet op bij het afsluiten van een verzekering. De taak van de verzekeraar is om mensen te coachen als het om verzekeringen gaat. We moeten consumenten begeleiden en helpen bij het maken van keuzes voor verzekeringen. Dat betekent dat je als adviseur meedenkt met de klant. Door in plaats van over een inboedelverzekering te beginnen, start je een gesprek beter over de plaatsing van een rookmelder. Dat is een laagdrempelige manier van preventie. Als je de klant uitlegt waar je zo’n apparaat kunt kopen en wat voor ellende je ermee kunt besparen, help je hen enorm. Een verzekeringsadviseur gaat verder dan een online verzekeringssite. Als adviseur bouw je een vertrouwensband op met je klanten. Je denkt aan de portemonnee van de klant en werkt in het belang van je klant.”


De verzekeringsadviseur als coach.

“Dat is de toekomst van de verzekeringsbranche. Wat ik terugzie in gesprekken en mailverkeer is dat mensen behoefte hebben aan persoonlijk contact. Ze willen gehoord worden. Dit vak heeft echter te kampen met personeelstekorten. Er is sprake van vergrijzing. Dat is ontzettend jammer want dit is juist zo’n belangrijk vak waarin je als adviseur echt het verschil kunt maken. De verzekeringswereld is complex en mensen hebben begeleiding nodig. Er zit ontzettend veel verschil in verzekeringskantoren. Persoonlijk contact is wat de Vastelastenbond onderscheidend maakt. Er wordt hier echt tijd voor mensen genomen en dat is goed.”
 
Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Een grote verandering is het verdwijnen van de korting van de collectieve zorgverzekering. Ook gaat de zorgtoeslag omhoog.

Wat betekent aanpassing basispakket zorgverzekering voor jou?

Vrijdag 11 november 2022 15:10

‌ Zorgverzekeraars moeten uiterlijk 12 november laten weten welke kosten ze in 2023 voor de basisverzekering en aanvullende zorgverzekeringen in rekening brengen. Naar verwachting stijgt de ...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert beantwoordt de meest gestelde vragen over verzekeringen voor je.

Dit zijn de zeven meest gestelde vragen over onze verzekeringen

Vrijdag 11 november 2022 10:12

‌Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat je weer mag nadenken over een mogelijke overstap van zorgverzekering. Als deze verzekering weer op het netvlies staat, is het verstandig om ook ...

Lees meer
Het onderscheidend vermogen van een autoverzekering afsluiten bij de Vastelastenbond is de combinatie van een aantrekkelijke, lage prijs én de expertise van een tussenpersoon.

Op zoek naar een voordelige autoverzekering met de service van een tussenpersoon?

Vrijdag 28 oktober 2022 10:06

‌ De autoverzekering is een verzekering waar vaak weinig bij wordt stilgestaan. Wanneer zo’n verzekering eenmaal is afgesloten, verdwijnt deze van het netvlies en dat is jammer. Voorta...

Lees meer
Mocht je schade hebben aan je inboedel door inbraak of diefstal hebt dan moet je dit zo snel mogelijk melden bij je verzekeraar. Doe altijd aangifte bij de politie als er sprake is van diefstal en inbraak of een poging daartoe.

Inbraak Monitor: Voorkom ongenode gasten en beveilig je woning tegen inbraak

Maandag 24 oktober 2022 12:56

‌ Met de feestdagen in het vooruitzicht breekt er een leuke tijd aan voor veel mensen die de gezelligheid opzoeken bij hun familie. Helaas is dit ook de tijd waarop het dievengilde zich het mees...

Lees meer