“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Meld je aan voor eengratis adviesgesprek

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Heb je vragen over
jouw verzekeringen?

Onze adviseurs helpen je graag en kijken naar de mogelijkheden in een gratis adviesgesprek. Houd je huidige polissen bij de hand en plan een gesprek in op jouw voorkeurstijd.

Meer informatie

Verzekeren anno 2022: ‘De verzekeringsadviseur van nu is een soort coach’

Dinsdag 27 december 2022 10:16Frank van de Ven
Klimaatveranderingen gaan - naast achteloos weggegooide bananenschillen - zeker een grotere rol spelen in de verzekeringswereld. Dat is zeker iets om rekening mee te houden, stelt verzekeringsadviseur Hakan Tas.

Klimaatveranderingen gaan - naast achteloos weggegooide bananenschillen - zeker een grotere rol spelen in de verzekeringswereld. Dat is zeker iets om rekening mee te houden, stelt verzekeringsadviseur Hakan Tas.

Het jaar 2022 begin met de laatste stuiptrekkingen van de coronacrisis. Vervolgens kregen we met een steeds erg wordende energiecrisis te maken. Het was een bewogen jaar. Ook op verzekeringsgebied. Verzekeringsadviseur Hakan Tas zit al heel wat jaar in het vak en zag zijn werkveld het afgelopen jaar flink veranderen. In dit blog vertelt hij wat hem opviel op het gebied van verzekeren.


Wat was een dieptepunt voor jou op verzekeringsgebied?

“Stormschade heeft een hoop onrust opgeleverd. Mensen gaan er standaard vanuit dat als ze goed verzekerd zijn alles verzekerd is en vergoed wordt. Bij overstromingen gaan veel mensen er vaak vanuit dat dit standaard meeverzekerd is, maar helaas valt dit bij veel maatschappijen niet onder de dekking en kun je dit ook niet aanvullend verzekeren. Hoe ruim je dekking dus ook is: er zijn altijd risico's die maatschappijen niet willen verzekeren.”


Gaan we in de toekomst meer van dit soort rampen meemaken?

“Dat denk ik wel. Klimaatveranderingen gaan zeker een grotere rol spelen in de verzekeringswereld. Dat is zeker iets om rekening mee te houden.”


Merk je iets van de inflatie op het gebied van verzekeringen?

“Ja. Je merkt dat mensen de hand op de knip houden en kijken waarop ze willen besparen. Helaas is dat vaak op verzekeringen waarop je juist niet moet beknibbelen. Er is ook vaak sprake van onwetendheid. Ik hoorde laatst iemand zeggen dat hij geen inboedelverzekering nodig heeft omdat hij maandelijks al de hypotheek aflost. Dat heeft niets met elkaar te maken. Zo werkt het niet. Van de andere kant is het een keuze die vaak bewust gemaakt wordt door consumenten. Zij kiezen er bewust voor om de mogelijke gevolgen zelf te dragen en willen maandelijks een paar tientjes besparen. Het zou mijn keuze niet zijn, maar dat is iets dat ik ook moet accepteren.”


Wat zou je mensen adviseren die willen besparen op hun verzekeringen?

“Denk goed na over waarop je wilt besparen en maak weloverwogen keuzes. Het is niet verkeerd om kritisch of eigenwijs te zijn. Integendeel. Het punt is dat het weinig zin heeft om tegen feiten in te gaan. Feiten staan vast. Op het gebied van de autoverzekering zie ik dat vaak terug. Sommige mensen denken dat hun twintig jaar oude auto casco verzekerd moet worden omdat ‘dat een goede verzekering is’. De oorspronkelijke waarde van die auto krijg je bij schade nooit of te nimmer uitgekeerd, dus je bent zwaar oververzekerd als je besluit een dure cascoverzekering voor zo’n occasion af te sluiten. Je betaalt onnodig veel.”


Is deze koppigheid die je bij je klanten ziet, iets van de laatste tijd?

“Jazeker. Dit is iets van de laatste jaren. Sommige woorden zijn in de breinen van mensen genesteld. Casco staat voor sommige mensen synoniem voor goed. Terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. De maatschappij verandert. De tijd dat je de bank binnenliep om duizend euro van je rekening op te nemen, is voorbij. Dat is echt niet alleen omdat veel banken gesloten zijn. Als je nu geld wilt opnemen bij een bank of kredietmaatschappij, word je het hemd van het lijf gevraagd. De tijden zijn veranderd en we hebben te maken met preventie, lijsten en registers. De periode waarin veel op vertrouwen werd gedaan, is voorbij. ‘Doe maar een fietsverzekering!’ Zo werkt het niet meer. Als je een verzekering wilt afsluiten, moet je typenummers kunnen overleggen en het bouwjaar en het type slot.”


Is jouw vakgebied veranderd de afgelopen jaren?

“Absoluut! Verzekeren houdt niet op bij het afsluiten van een verzekering. De taak van de verzekeraar is om mensen te coachen als het om verzekeringen gaat. We moeten consumenten begeleiden en helpen bij het maken van keuzes voor verzekeringen. Dat betekent dat je als adviseur meedenkt met de klant. Door in plaats van over een inboedelverzekering te beginnen, start je een gesprek beter over de plaatsing van een rookmelder. Dat is een laagdrempelige manier van preventie. Als je de klant uitlegt waar je zo’n apparaat kunt kopen en wat voor ellende je ermee kunt besparen, help je hen enorm. Een verzekeringsadviseur gaat verder dan een online verzekeringssite. Als adviseur bouw je een vertrouwensband op met je klanten. Je denkt aan de portemonnee van de klant en werkt in het belang van je klant.”


De verzekeringsadviseur als coach.

“Dat is de toekomst van de verzekeringsbranche. Wat ik terugzie in gesprekken en mailverkeer is dat mensen behoefte hebben aan persoonlijk contact. Ze willen gehoord worden. Dit vak heeft echter te kampen met personeelstekorten. Er is sprake van vergrijzing. Dat is ontzettend jammer want dit is juist zo’n belangrijk vak waarin je als adviseur echt het verschil kunt maken. De verzekeringswereld is complex en mensen hebben begeleiding nodig. Er zit ontzettend veel verschil in verzekeringskantoren. Persoonlijk contact is wat de Vastelastenbond onderscheidend maakt. Er wordt hier echt tijd voor mensen genomen en dat is goed.”
 
Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen | Afspraak maken

Directeur Dirk-Jan Wolfert beantwoordt de meest gestelde vragen over verzekeringen voor je.

Dit zijn de zeven meest gestelde vragen over onze verzekeringen

Vrijdag 11 november 2022 10:12

‌Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat je weer mag nadenken over een mogelijke overstap van zorgverzekering. Als deze verzekering weer op het netvlies staat, is het verstandig om ook ...

Lees meer
De Vastelastenbond heeft sinds dit jaar een overlijdensrisicoverzekering in het assortiment. Directeur Dirk-Jan Wolfert is er trots op dat hij deze verzekering kan aanbieden

Overlijdensrisicoverzekering bespreekbaar maken, moet doodgewoon worden

Woensdag 21 september 2022 05:15

‌‌Praten over de dood is voor veel mensen een moeilijk onderwerp omdat je niet graag met je eigen sterfelijkheid – of die van je dierbaren – geconfronteerd wilt worden. Toch is h...

Lees meer
In dit blog legt onze verzekeringsadviseur Hakan Tas uit waarom iedere Nederlander een rechtsbijstandverzekering moet afsluiten.

Een rechtsbijstandverzekering kan een hoop ellende besparen

Donderdag 22 september 2022 06:05

‌Verzekeringen zijn voor veel mensen een lastig onderwerp wegens ‘te taai’ en ‘saai’ maar dat geldt niet voor onze verzekeringsadviseur Hakan Tas! Mensen aan de juiste v...

Lees meer
Voorkom onduidelijkheid en schakel de hulp van een tussenpersoon in als je hulp wilt bij het afsluiten van de juiste verzekeringen.

Wat is het verschil tussen een direct writer en de Vastelastenbond?

Dinsdag 21 juni 2022 08:05

‌Een goede verzekering afsluiten om je inboedel, auto of reis tegen schade te beschermen is ontzettend belangrijk. Helaas ook saai en daarom besluiten veel mensen om voor de laagste prijs te kiez...

Lees meer