Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar metZonnepanelen

Bespaar € 1680,- op zonnepanelen

Bespaar door zonnepanelen te laten plaatsen. De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€1.680,- p.j

Meer informatie

Vier redenen waarom huisbezoek nodig is voor advies zonnepanelen

Dinsdag 17 mei 2022 08:04Frank van de Ven
Vraag om persoonlijk advies als je zonnepanelen wilt plaatsen.

Vraag om persoonlijk advies als je zonnepanelen wilt plaatsen.

Wanneer je erover nadenkt om zonnepanelen te plaatsen, is het verstandig om je vooraf goed te laten informeren. Een adviesgesprek aan huis is daarvoor zeer geschikt. Als je je laat informeren door een expert kom je beslagen ten ijs. In dit blog leggen we uit waarom je voor thuisadvies moet kiezen en waarom een offerte op afstand niet zo'n goed idee is.
 
Als je een expert uitnodigt bij je thuis, levert dat een aantal voordelen op. Door een adviseur bij jou thuis uit te nodigen, weet je:
 
1.       waar je aan toe bent;
2.       dat je gerichte vragen kunt stellen;
3.       dat een snellere plaatsing mogelijk is;
4.       dat er minder bijkomende kosten zijn.

Het spreekt eigenlijk voor zich dat goede adviseurs  bouwkundig inzicht hebben en altijd een offerte voor jouw specifieke situatie kunnen maken. Door de locatie te bekijken, kunnen ze rekening houden met de stand van de zon  en de schaduwinval op je woning. Daarnaast geeft een huisbezoek experts duidelijkheid over de bekabeling van de zonnepanelen naar de meterkast. Ook wordt er gekeken naar de plaatsing van de omvormer en hoe deze met het internet verbonden kan worden. 

Een huisbezoek zorgt voor duidelijkheid en voorkomt verrassingen. De installateurs weten dankzij het huisbezoek welke mogelijke struikelpunten er zijn. Een ander voordeel is dat je direct vragen kunt stellen en dat er ook ruimte is voor vragen van de expert zelf. Hij of zij zal ook vast opmerkingen hebben naar aanleiding van de situatie in jouw woning. Dat is iets dat je op afstand niet kunt bedenken. Dat kunnen technische vragen - maar ook vragen over financiering en de belastingteruggave -  zijn.
 

Verminder installatiekosten 

Je kunt een adviseur vragen stellen over behaalde keurmerken en of zijn bedrijf aangesloten is bij een garantiefonds. Omdat er na het thuisbezoek direct een offerte gemaakt wordt, gaat het verdere verloop ook sneller. De situatie is namelijk duidelijk dus kan direct het juiste aantal zonnepanelen en vierkante meters aan bekabeling besteld worden.

Een ander groot voordeel is dat de verwachting aan de voorkant beter wordt geschept, zodat de uitvoering niet tegenvalt. En laten we niet vergeten dat het gevoel ook een rol speelt. Als je een paar duizend euro gaat uitgeven, wil je weten met wie je in zee gaat. Persoonlijk contact en een goede eerste indruk zijn zeer belangrijk.


Nadelen offerte op afstand

Wanneer je geen zin hebt in vreemden over de vloer kun je een offerte op afstand aanvragen. Zo’n offerte is echter een stuk minder nauwkeurig dan een huisbezoek. Zeker iets om rekening mee te houden dus! Tegenwoordig maken veel leveranciers van zonnepanelen gebruik van geavanceerde technieken om offertes op afstand te maken. Via satellietbeelden of met behulp van Google Maps worden offertes gemaakt. Dat lijkt mooi op papier, maar kan in de praktijk flink tegenvallen.

Wanneer in zo’n offerte nét niet de goede hellingshoek of dakligging is meegenomen, levert dat een grote hoeveelheid tegenvallende zonne-uren op. Kortom. Je kunt op afstand geen perfecte inschatting van de werkelijke situatie maken. Dit zijn de grootste nadelen van een offerte op afstand:
 
1.      Grote kans op foutgevoeligheid;
2.       Langer durend proces;
3.       Extra kosten.
 
Vaak blijkt dat de werkelijke situatie niet overeenkomt met de opgestelde offerte. Achteraf moet dan opnieuw over de prijs onderhandeld worden en dat brengt een hoop vertraging met zich mee. Je leest  vaak dat panelen van organisaties die met offertes op afstand werken pas acht weken na de offerte geïnstalleerd kunnen worden. Mocht je tóch voor een offerte op afstand kiezen, zorg er dan voor dat je goed nadenkt over een aantal zaken. 

Op de offerte behoort uitgebreid omschreven te staan welke diensten er worden uitgevoerd op jouw dak. De prijs hoort gespecificeerd te zijn en alle kosten moeten apart vermeld staan. Dan moet je denken aan de voorrijdkosten, reiskosten, montage, (installatie)materialen en garanties denken. 
Deel dit artikel
Zonnepanelen Verzekerd Zonder Zorgen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Arthur

Hoe werkt het om een gratis energiebesparingsadvies thuis te regelen?

Maandag 26 september 2022 11:19

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 03 oktober 2022 13:42
Door op de oranje button te drukken, vraagt u een gratis adviesgesprek aan.

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Landen uit de Europese Unie mogen sinds eind vorig jaar het btw-tarief op de levering en installatie van zonnepanelen verlagen naar nul procent.

Kabinet wil btw zonnepanelen per 2023 afschaffen

Donderdag 21 april 2022 08:26

‌ Als het aan het kabinet ligt, hoeft er per 2023 geen btw meer betaald te worden bij de aanschaf van zonnepanelen. Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) publiceerde afgelopen woensd...

Lees meer
Door de toenemende vraag naar zonnepanelen en warmtepompen zijn tekorten aan grondstoffen en chips ontstaan. Dat betekent dat consumenten langer moeten wachten op de plaatsing van zonnepanelen.

Lange levertijden zonnepanelen en warmtepompen reden voor Kamervragen

Vrijdag 25 maart 2022 07:34

‌Door de torenhoge energieprijzen kiezen steeds meer consumenten voor zonnepanelen en warmtepompen om de kosten te drukken. Het probleem is dat de levertijden van deze energiebesparende ma...

Lees meer
Zonnepalen helpen huishoudens om te verduurzamen.

Solarge winnaar Greenchoice Energieprijs Duurzame Dinsdag

Woensdag 08 september 2021 09:39

‌Solarge heeft de Greenchoice Energieprijs gewonnen. Deze award werd gistermiddag uitgereikt tijdens Duurzame Dinsdag 2021. Dinsdag 7 september stond in het teken van duurzame initiatieven. Solar...

Lees meer
Zonnepalen zorgen voor verduurzaming.

Duurzame Dinsdag promoot duurzaamheid

Donderdag 02 september 2021 13:31

‌Dinsdag 7 september gaat de geschiedenisboeken in als Duurzame Dinsdag 2021. Deze dag staat volledig in het teken van duurzame initiatieven en om dit te stimuleren is de Greenchoice Energieprijs...

Lees meer