Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op jeAutoverzekering

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Ongeremd besparen

Besteed je autoverzekering aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€5,- p.m.

(of €50,- p.j.)

Meer informatie

Vuurwerkschade aan je auto verwerken? Dit wordt vergoed

Maandag 03 januari 2022 12:19Frank van de Ven
Vuurwerk kan schade aan je auto veroorzaken. Welke kosten kun je declareren en gaat dat ten koste van je no-claim korting?

Vuurwerk kan schade aan je auto veroorzaken. Welke kosten kun je declareren en gaat dat ten koste van je no-claim korting?

Ondanks het vuurwerkverbod is 2022 knallend van start gegaan. Hoeveel schade er is aangericht door vuurwerk is nog niet bekend. Het Verbond van Verzekeraars komt dinsdag 4 januari rond het middaguur met een eerste schatting. In dit blog lees je wat er vergoed wordt als jouw auto het mikpunt van een verdwaalde vuurpijl was. 
 

Autoschade door vuurwerk

Siervuurwerk is niet de grootste boosdoener als het gaat om schadeposten aan auto’s. Illegaal knalvuurwerk lever de meeste ellende op. Zo werd in Waalwijk een occasion total loss verklaard nadat deze door vuurwerk werd opgeblazen. De foto’s van het beschadigde voertuig liegen er niet om: dit waren geen sterretjes. Gelukkig raakte niemand gewond bij de explosie. Maar waar kan de eigenaar op rekenen qua vergoeding?

Deze jaarwisseling was lastiger te voorspellen qua verwachte schade door vuurwerk. Zo was er sprake van een vuurwerkverbod én zat Nederland in een lockdown. De eerste schatting is op landelijk niveau en richt zich enkel op particuliere schade aan verzekerde woningen en auto’s.


Cijfers schade door vuurwerk autoverzekeringen

Tot de publicatie van de meest recente vuurwerkschade van het Verbond van Verzekeraars een feit is, vind je in onderstaande tabel een overzicht van de schadeposten van de afgelopen negen jaar. Deze cijfers in het schema hebben alleen betrekking op particuliere inboedel-, opstal- en autoverzekeringen. Het totale schadebedrag ligt hoger.
 
 2021/2021
8,5 miljoen euro
2019/2020
14 miljoen euro
2018/2019
13,5 miljoen euro
2017/2018
8,5 miljoen euro
2016/2017
19,5 miljoen euro
2015/2016
14,0 miljoen euro
2014/2015
12,4 miljoen euro
2013/2014
12,9 miljoen euro
2012/2013
12,9 miljoen euro
Tabel: Vuurwerkschade 2012-2021

Vandalisme aanslag op no-claim

In het geval van het voertuig in Waalwijk is er sprake van vandalisme. Er is overduidelijk zwaar vuurwerk bij het voertuig gelegd (ooggetuigen zagen voor de knal ook een aantal personen wegrennen). Moedwillige vernielingen worden alleen met een allrisk polis vergoed. Deze vergoeding gaat wel ten koste van je schadevrije jaren en no-claim korting. Dat is zuur, want je premie gaat daardoor omhoog. Als je weet wie verantwoordelijk is voor de schade aan je auto en dat kunt bewijzen dan kun je de kosten op de dader verhalen. Mocht dat lukken dan hoef je de schade niet bij jouw autoverzekering te claimen, waardoor je dezelfde premie betaalt.


Autoschade zonder opzet

Als je auto beschadigd is door vuurwerk zonder dat er sprake is van opzet, kun je deze vergoed krijgen. Brandschade kun je declareren als je tenminste een WA+ of allrisk verzekering hebt. Ook andere schades die door vuurwerk zijn ontstaan en niet moedwillig gepleegd zijn, hebben geen gevolgen voor je no-claimkorting. Dit betekent dat je premie niet stijgt.


Lak- en ruitschade

Voor een barst in je voorruit door een gillende keukenmeid op ramkoers kun je je autoverzekering ook aanspreken. Ruitschade wordt vergoed wanneer je beperkt of volledig casco verzekerd bent. Neerdwarrelend, vaak nog brandend, kruit kan voor lelijke brandplekken zorgen in de autolak. De herstelkosten kun je alleen op de verzekering verhalen als je allrisk verzekerd bent. Voor alle schades aan je auto die door vuurwerk zijn veroorzaakt, geldt dat je deze zo snel mogelijk moet doorgeven aan je verzekeraar. Meestal geldt er een deadline van drie dagen dus enige haast is geboden.


Autoverzekering

Wist je dat je jouw Autoverzekering ook bij de Vastelastenbond kunt onderbrengen? Wij helpen jou bij het zoeken naar de best passende verzekering voor jouw specifieke situatie. Mocht je meer informatie over deze dienst willen hebben, dan vind je die op deze pagina.
Deel dit artikel

Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Autoverzekering

Vanaf volgend jaar zijn de opgebouwde schadevrije jaren binnen een autoverzekering overdraagbaar in het geval van overlijden en echtscheiding.

Vanaf 2022 schadevrije jaren autoverzekering overdraagbaar

Dinsdag 21 december 2021 16:58

‌ Vanaf volgend jaar zijn de opgebouwde schadevrije jaren binnen een autoverzekering overdraagbaar in het geval van overlijden en echtscheiding. Ook mogen schadevrije jaren uit het buitenlan...

Lees meer
Als je een autoverzekering afsluit, wil je zo snel mogelijk de weg op. Wacht daar nog even mee, totdat je zeker weet of je nieuwe verzekeraar je heeft geaccepteerd.

Zolang duurt het voordat je autoverzekeraar je accepteert

Dinsdag 16 november 2021 09:15

‌ Als je een nieuwe autoverzekering wilt afsluit, wil je zo snel mogelijk de weg op in je nieuwe bolide. Pas daar echter mee op, want het kan even duren voordat je nieuwe autoverzekering geaccor...

Lees meer
Pechhulp auto in Frankrijk voor auto en caravan?

Hoe kan ik het beste pechhulp regelen?

Dinsdag 27 juli 2021 12:38

‌Klantvraag: Moet ik pechhulp bij eigen verzekeraar of via de ANWB regelen? Pechhulp kun je regelen via je garage, als losse pechhulpdienst óf als aanvullende dekking bij je autoverzekeri...

Lees meer