Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Zorgpremies stijgen 7,4% | Zorgpremies 2019 bekend

Maandag 12 november 2018 12:32Margot Boesveld
zorgpremies bekend 2019

zorgpremies bekend 2019

De zorgpremies voor 2019 zijn bekend. Vandaag, 12 november, moeten alle zorgverzekeraars de premie voor het komende jaar bekend maken. Al eerder dit jaar werd verwacht dat de nominale premie omhoog gaat van ruim € 1.308 euro in 2018 naar € 1.432,- in 2019. Dat is een verschil van € 124,- Dit betekent voor veel Nederlanders dat de zorgpremie per maand zal stijgen. In de aanloop naar deze bekendmaking van de nieuwe tarieven waarschuwde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor een forse stijging als zorgverzekeraars en zorgaanbieders geen afspraken maken om de steeds hogere zorgkosten te beteugelen. De minimale reserves van de buffers raken namelijk in zicht, maar verzekeraars moeten hun uiterste best doen om de zorg betaalbaar te houden. De zorgpremie voor 2019 stijgt minder hard als verwacht.

Zorgverzekeraar DSW maakt traditiegetrouw als eerste de zorgpremie voor 2019 bekend en is verrassend de partij met de laagste verhoging van € 4,50 euro per maand. Pro Life, De Friesland, Avéro en Zilveren Kruis verhogen allen de restitutiepolis met € 10,-. Dat is één van de vier basisverzekeringen met de meest vrije keuze zorg. Zilveren Kruis heeft samen met Pro Life tot nu toe de duurste restitutieverzekering met een maandpremie van 133,75, - PMA en Menzis hebben de goedkoopste budgetpolis van een premie van €106,25 (PMA) en €109,00 (Menzis). De Vastelastenbond heeft voor u een totaaloverzicht van alle zorgpremies gemaakt.

Populairste polis van Zilveren Kruis stijgt € 7,50

In 2018 was de basisverzekering van Zilveren Kruis met een premie van € 119,45 de meest gekozen basisverzekering. Dit is een naturaverzekering. Voor 2019 is er een ververhoging van € 7,50 doorgevoerd, wat resulteert in een verzekeringspremie van € 126,95 Dat is lager dan de gemiddelde prijsstijging van € 8,30, maar het is niet de goedkoopste naturaverzekering voor 2019. Zekur heeft de goedkoopste budgetpolis met een premie van € 98,50. Bewuzt en Ziezo hebben de goedkoopste naturapolis met een premie van €105,95. Bekijk onze overstaptips.

Gemiddelde stijging van 7,4%

Alle verzekeraars hebben de premies verhoogd. Dit resulteert in een gemiddelde verhoging van 7,4 procent. Een stijging van de zorgkosten heeft verschillende redenen:

  • We gebruiken meer zorg: Dit komt door vergrijzing, toename van chronisch zieken en nieuwe technologien. Hierdoor stijgen de zorgkosten. Alhoewel deze minder hard stijgen als het ministerie verwachtte. Ziekenhuiszorg is de grootste kostenpost. Meer dat de helft van de zorgkosten wordt opgeslokt door ziekenhuiszorg.
  • Duurdere medicijnen: De ontwikkeling van medicijnen en de technologie die hierbij hoort slokt ook een groot gedeelte van de zorgkosten op. 
  • Uitgebreide basisdekking: De overheid heeft bovendien de dekking van de basisverzekering voor 2019 uitgebreid. U kan de veranderingen van het basispakket hier lezen. Dit zorgt voor een stijging van de premie ten opzichte van de premie van 2018.

Prijs belangrijkste reden overstappen zorgverzekeraar

Er zijn verschillende redenen om over te stappen van zorgverzekeraar. Prijs wordt vaak als belangrijkste reden genoemd. Dit geldt vooral voor veel mensen die een relatief 'lage' zorgbehoefte hebben. Veel mensen kiezen er dan ook voor om het vrijwillig eigen risico te verhogen voor een lagere premie. Redenen om over te stappen zijn: 

1. Te hoge premiekosten
2. Zorgbehoefte en dekking is veranderd
3. Wijzigingen in zorgvergoedingen  
4. Geen recht meer op 'jaarlijkse'vergoeding 
5. Uw kind onder de 18 jaar heeft aanvullende zorg nodig

Gerelateerde zorg artikelen

Wat verandert er in 2019?

5 meest gemaakte fouten

Hoe gaat u per situatie te werk 

Bij welke concern bent u ondergebracht?

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

minder brand schadeclaims

Minder schadeclaims woonverzekering door brand

Maandag 05 november 2018 18:45

Er is de laatste tijd vaak in het nieuws dat de schadelast voor verzekeraars alleen maar toeneemt. Nu is er een keer goed nieuws uit de verzekeringsbranche. Er zijn 7% minder schadeclaims door brand d...

Lees meer
schadeverzekeringen worden duurder

Premies schadeverzekeringen stijgen tot ongekende hoogte

Zaterdag 20 oktober 2018 10:22

Schadelast zorgt voor premiestijging. Verzekeraars hebben een niet al te best imago. De premiestijgingen van afgelopen jaren helpen daar niet bij. Volgens verzekeringsdeskundigen gaan er een aantal...

Lees meer
Financieel adviseurs massaal de mist in

Financieel adviseurs massaal de mist in

Dinsdag 16 oktober 2018 17:47

Financieel adviseurs overtreden massaal de Wet op het financieel toezicht (Wft) door klanten niet of onvoldoende te wijzen op tussentijdse premiedalingen van afgesloten financiële producten, zoals ov...

Lees meer
Waterschade en overstromingen, zo zorg je dat je goed verzekerd bent. Is je auto verzekerd bij een overstroming

Waterschade door regenval en overstroming | Wat kun je doen.

Vrijdag 16 juli 2021 08:00

Rijkswaterstaat waarschuwt regelmatig voor een grotere overstromingskans. Ons landje ligt onder zeeniveau en de kans dat we te maken krijgen met meerdere overstromingen is aanwezig.  Hoe zi...

Lees meer