Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Wat doe jij op Warmetruiendag?

Vrijdag 10 februari 2023 08:09Frank van de Ven
Door op Warmetruiendag een extra warm kloffie te dragen en de verwarming lager te zetten, is het plan om 80 procent minder energie te verbruiken. Om deze bespaartrend door te zetten, geven we je nog wat meer bespaartips.

Door op Warmetruiendag een extra warm kloffie te dragen en de verwarming lager te zetten, is het plan om 80 procent minder energie te verbruiken. Om deze bespaartrend door te zetten, geven we je nog wat meer bespaartips.

Het is vandaag Warmetruiendag en dat gaat je niet in de koude kleren zitten! Het doel van deze dag is om energie te besparen. Door vandaag een extra warm kloffie te dragen en de verwarming lager te zetten, is het plan om 80 procent minder energie te verbruiken. Om deze bespaartrend door te zetten, geven we je nog wat meer bespaartips.

Door je gedrag te veranderen, kun je op je energierekening besparen. Kleine aanpassingen aan je woning kunnen voor besparingen zorgen. Deze vier tips helpen je op weg.   
 

1. Stel je thermostaat slim af

Bijna dertig procent van de Nederlandse huishoudens heeft de thermostaat niet goed ingesteld. Dan hebben we wel over een ouderwets exemplaar en niet de slimme variant. Een verkeerd ingestelde klokthermostaat is een gemiste kans en kost je onnodig veel geld.

Als jouw thermostaat goed is ingesteld, verlaag je jouw energierekening omdat je minder gas verbruikt. Op jaarbasis bespaar je met een juiste instelling tussen de zestig en zeventig euro.
 • Zet de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat wat lager;
 • Draai de temperatuur niet te ver terug, maar ook niet te ver omhoog;
 • Stel een afwezigheids- en nachttemperatuur in van circa zestien tot negentien graden Celsius. Zo voorkom je vochtproblemen en blijven je leidingen vorstvrij.
   

2. Kleine klussen kostenbesparend

Je hoeft geen klusfanaat te zijn om deze tips uit te voeren. Ook met twee linkerhanden kun je deze tips relatief eenvoudig in de praktijk brengen (sla voor de zekerheid een extra pak pleisters in)!
 • Plaats radiatorfolie achter je radiatoren en bespaar ruim twintig euro op jouw gasrekening.
 • Breng tochtstrips aan en verbeter je woningisolatie. De beste plek om een tochtstrip te plaatsen, is aan de onderkant van je deuren en bij de brievenbus.
 • Plaats deurdrangers en zorg ervoor dat deuren vanzelf sluiten.
   

3. Denk om je waterverbruik

Water kost ook geld en daar kun je ook op besparen. Circa twintig procent van je gasverbruik gaat op aan het verwarmen van water. Je kunt de kosten terugdringen met de volgende tips:
 • Was op 30 in plaats van 40 graden. Door grote wasbeurten op een lagere temperatuur te draaien, kun je zo’n vijftien euro per jaar besparen. Zorg ervoor dat je wasmachine goed gevuld is, maar niet té vol zit.
 • Douche minder warm en minder lang. Door korter te douchen, bespaar je water én gas.
 • Laat de oven na gebruik openstaan. Door je ovendeur open te laten, koelt de oven af terwijl je gelijktijdig de verwarming ontziet.
 • Kook met kleine pannen met deksel. Wanneer je kookt, gebruik dan altijd een pannetje op maat en houd het deksel erop. Zo hoef je een minder groot oppervlak te verwarmen, waardoor er minder warmte verloren gaat.


4. Kies voor een gunstig energiecontract

Je energierekening is opgebouwd uit veel belastingen. Wist je trouwens dat jouw gasverbruik en het gastarief veel impact hebben op wat je aan je energieleverancier moet betalen? Dit lijkt een open deur, maar kies voor een goed stroom- en gastarief. Neem de volgende rekensom in het achterhoofd: tarief x verbruik = jaarlijkse kosten.
 
Het kan nooit kwaad om jouw energiecontract regelmatig onder de loep te nemen. Heb je daar geen tijd (of zin) om dit te regelen? Geen nood! Met onze service Energie Vanzelf Geregeld helpen we jou om jaarlijks de beste energiedeal te kiezen.

 

Wat is Energie Vanzelf Geregeld?

Door voor onze service Energie Vanzelf Geregeld te kiezen, kies je voor ontzorging. Je zet ervaren adviseurs voor je aan het werk en laat hen naar de beste marktaanbiedingen zoeken. Exclusief voor gebruikers van deze service is een jaarcontract beschikbaar. Wil je meer weten over Energie Vanzelf Geregeld dan geeft dit blog meer uitleg. 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De laatste tijd zoeken steeds meer energiebedrijven de media op door nieuwe contracten te beloven en tariefwijziging aan te kondigen en Vattenfall doet hier ook aan mee. In een groot interview in het Algemeen Dagblad zet het energiebedrijf

Charmeoffensief Vattenvall roept vooral vraagtekens op bij Vastelastenbond

Donderdag 09 februari 2023 11:21

‌De laatste tijd zoeken steeds meer energiebedrijven de media op door nieuwe contracten te beloven en tariefwijziging aan te kondigen en Vattenfall doet hier ook aan mee. In een groot interview...

Lees meer
De toezichthouder wil weten of de energietarieven van Eneco, Essent en Vattenfall redelijk zijn.

Toezichthouder valt drie energiebedrijven binnen in kader van bedrijfsonderzoek

Dinsdag 07 februari 2023 15:14

‌ De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ging dinsdag langs bij drie grote energiebedrijven. De toezichthouder wil weten of de energietarieven van Eneco, Essent en Vattenfall redelijk zij...

Lees meer
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt af om vuur te stoken, omdat dit voor gezondheidsklachten kan zorgen.

Waarom de open haard slecht is voor je gezondheid

Maandag 06 februari 2023 13:27

‌De kachel aanzetten, staat voor veel mensen gelijk aan gezelligheid én in deze tijd is het een mooi alternatief om de energierekening te verlagen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en M...

Lees meer
Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil onderzoeken of Essent, Eneco en Vattenfall geen te hoge tarieven hanteren na de invoering van het prijsplafond.

ACM verscherpt toezicht drie grote energiebedrijven

Vrijdag 03 februari 2023 13:43

‌Essent, Eneco en Vattenfall worden door de toezichthouder extra in de gaten gehouden op het gebied van tariefwijzigingen. Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil onderzoeken of deze partijen g...

Lees meer