Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Hogere WOZ-waarde kan lasten verlagen. Hoe zit dat?

Maandag 04 maart 2019 10:08Margot Boesveld
Hoge WOZ-waarde juist gunstig of niet?

Hoge WOZ-waarde juist gunstig of niet?

Voor veel huiseigenaren geldt dat een lagere WOZ-waarde resulteert in minder belastingen betalen. Een WOZ-waarde heeft invloed op gemeentelijke belastingen, erfbelasting en inkomstenbelasting. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om bezwaar te maken. Maar niet elke situatie is hetzelfde. Soms heeft bezwaar maken geen zin of is een hogere WOZ-waarde juist gunstiger.

Wanneer heeft bezwaar maken nut en wanneer heeft het geen zin.
De Vastelastenbond zoemt in op 4 redenen

1. Huis in de verkoop

2. WOZ-waarde hoger dan de (resterende) hypotheek

3. Hogere hypotheek/lening 

4. Huis gekocht

Het is belangrijk om alvorens bezwaar te maken goed te kijken naar uw persoonlijke situatie en de WOZ-waarde zelf te controleren.

Huis in de verkoop

Vaak wordt er gedacht dat de WOZ-waarde belangrijk is bij de verkoop van een woning. Dat is ergens ook wel zo, omdat potentiële kopers liever een hogere WOZ-waarde zien, zodat de vraagprijs ogenschijnlijk voordeliger wordt. Echter ligt het iets genuanceerder. De verkoopwaarde van een huis staat los van de WOZ-waarde. Bij het vaststellen van de hypotheek wordt er ook gekeken naar de daadwerkelijke woningwaarde en niet naar de WOZ-waarde. De WOZ-waarde, marktwaarde en verkoopprijs zijn verschillend en worden voor andere doelen gebruikt:

WOZ-waarde: De hoogte van de WOZ-waarde is een schatting.  De WOZ-waarde wordt op basis van een modelmatige berekening gemaakt. Er wordt daarbij gekeken naar de harde feiten: oppervlakte, bouwjaar, onderhoudstoestand en vergelijkbare (verkochte) woningen in de buurt.
Marktwaarde: De marktwaarde wordt vastgesteld door een taxateur. Dit is dus geen schatting, maar de échte waarde van de woning. De taxateur kijkt namelijk specifiek naar de kenmerken van de woning, zoals type, de staat van onderhoud en de ligging. De marktwaarde wordt gebruikt voor de aan- of verkoop van een woning.
Verkoopprijs/ vraagprijs: Afhankelijk van de getaxeerde waarde, de van de woning, de persoonlijke situatie en de marktontwikkelingen wordt door de makelaar de vraagprijs bepaald.

WOZ-waarde hoger dan de (resterende) hypotheek

Als een woning meer waard is dan de hypotheek die erop staat, heeft een eigenaar soms recht op een lagere hypotheekrente. Daar is geen boete aan verbonden, mits de rentevaste periode niet wordt aangepast en er niet voortijdig wordt afgelost. Dat komt doordat de waarde van uw woning de afgelopen tijd is toegenomen en daardoor het de risico opslag van uw hypotheek omlaag kan. Dit is voor een selecte groep het geval, want er zijn maar een paar banken die werken met een risico-opslag.Let wel dat u hier zelf actie moet ondernemen. Dit zal een hypotheek verstrekker niet proactief communiceren. 

Heeft u NHG dan zit er geen risico opslag op, dus dan geldt dit niet. Ook als u al veel heeft afgelost en u heeft de basisrisico van 65% behaalt is er geen voordeel meer te behalen, omdat er dan geen risico-opslag wordt berekend. 

Hogere hypotheek/lening 

Met een hogere WOZ-waarde kan in sommige gevallen ook meer worden geleend bij de bank. Echter zijn er maar weinig banken die op basis van de WOZ-waarde de hoogte van de hypotheek bepalen. De maximale hypotheek mag maximaal 100% van de taxatiewaarde van de woning zijn. Bij energiebesparende maatregelen kan dat verhoogd worden. Is de taxatiewaarde hoger dan de aankoopsom, dan kan u bij sommige hypotheekverstrekkers meer lenen voor bijkomende kosten. Dat is afhankelijk van uw geldverstrekkers en daarom adviseren wij u dit eerste te controleren bij uw hypotheekadviseur.

Huis gekocht

Heeft u een huis gekocht. dan wordt het aankoopbedrag meestal de nieuwe WOZ-waarde. Dit ligt wel aan het moment van aankoop. De waardepeildatum die voor de WOZ-waarde wordt gebruikt ligt op 1 januari van het voorafgaande jaar. Heeft u voor 1 januari een woning aangekocht, dan wordt de WOZ-waarde gelijkgetrokken met de verkoopprijs. Is dit na 1 januari, dan zal de WOZ-waarde het jaar daarop aangepast worden. De verkoopprijs is dan leidend. Daar is weinig tegen te doen, omdat u zelf bereid bent geweest dit bedrag voor het huis te betalen. Het heeft dan ook geen zin om bezwaar te maken.

Heeft u vragen over de WOZ-waarde

Veelgestelde vragen WOZ of neem contact op via 040-7200200.

Vereniging de Vastelastenbond spoort huiseigenaren aan om actie te ondernemen door zelf de WOZ-waarde te controleren, middels dit stappenplan, of om bezwaar aan te tekenen als u vermoed dat de WOZ-waarde te hoog is ingeschat. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Lees het WOZ-waarde aanslagbiljet aandachtig door!

PERSBERICHT: Nederlanders geven WOZ-waarde meer aandacht

Woensdag 27 februari 2019 07:00

Eindhoven 27 februari 2019 – De WOZ-beschikking krijgt de komende weken bij veel huishoudens de volledige aandacht. Ruim 71% van de huiseigenaren leest het aanslagbiljet van de gemeente zorgvuld...

Lees meer
WOZ redenen bezwaar

20 redenen om WOZ-bezwaar te maken

Dinsdag 19 februari 2019 14:05

Rond 26-28 februari worden de meeste WOZ-beschikkingen in Nederland verzonden en ontvang je de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van een aantal be...

Lees meer
Toename WOZ-bezwaren 2018-2019| Diverse gemeenten op vingers getikt

Toename WOZ-bezwaren 2018-2019| Diverse gemeenten op vingers getikt

Donderdag 31 januari 2019 16:14

Het is chaos rondom de WOZ beschikkingen. Dat er veel verkeerd gaat is ook terug te zien in het toenemende aantal bezwaren. Vorig jaar werden er 122.000 bezwaren ingediend. Dat zijn er maar liefst 18....

Lees meer
Chaos communicatie rondom WOZ

Gemeenten in de problemen met communicatie WOZ-waarde

Woensdag 30 januari 2019 07:00

Gemeenten in de problemen communicatie WOZ-waarde  | nieuwe basisregistratie Kadaster zorgt voor vertraging Gemeenten lopen ernstige vertraging op bij het opstellen van het aanslagbiljet 2019....

Lees meer