Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed je energierekening en verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste prijs en dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Wonen en verduurzamen in 2023: deze veranderingen kun je verwachten

Woensdag 11 januari 2023 12:07Frank van de Ven
In dit blog lees je met welke veranderingen jij dit jaar als woningeigenaar te maken krijgt.

In dit blog lees je met welke veranderingen jij dit jaar als woningeigenaar te maken krijgt.

Er verandert veel op woongebied dit jaar. Woningverduurzaming wordt nóg aantrekkelijker gemaakt en het aanvragen van subsidie wordt vereenvoudigd. In dit blog lees je met welke veranderingen je dit jaar te maken krijgt.

Starters op de woningmarkt kunnen een hogere hypotheek aanvragen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In 2022 was de grens nog 355.000 euro, maar in 2023 wordt deze verhoogd naar 405.000 euro. Als je besluit om in energiebesparende maatregelen voor je nieuwe huis te investeren, kun je zelfs een hypotheek van 429.000 euro afsluiten.
 
Wanneer je in aanmerking komt voor een NHG-hypotheek, krijg je een lagere hypotheekrente en loop je minder risico. Dit komt omdat de NHG je bijstaat bij betalingsproblemen. Ook wordt ondersteuning geboden bij het betalen van restschulden veroorzaakt door echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of gedwongen werkloosheid.
 

Stijging overdrachtsbelasting

Op de woningmarkt verdwijnt de zogenaamde ’jubelton‘. Dankzij dit belastingvoordeel konden mensen tussen de 18 en 40 jaar in 2022  nog 106.671 euro belastingvrij ontvangen. Dit jaar is dat bedrag verlaagd naar 27.231 euro.
De overdrachtsbelasting stijgt van 8 naar 10,4 procent. Deze stijging geldt echter alleen voor beleggers in onroerend goed.

Starters onder de 35 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen (tot een bedrag van 440.000 euro), terwijl kopers boven de 35 jaar 2 procent overdrachtsbelasting moeten neertellen. Deze belastingverhoging is bedoeld om het voor starters en doorstromers makkelijker te maken om een betaalbare woning te vinden.
 

Meer mogelijkheden voor starters woningmarkt

De veranderingen in de hypotheekregels zijn bedoeld om de mogelijkheden voor starters te verbeteren. Zo wordt sinds dit jaar bij het berekenen van de maximale hypotheek 100 procent van het tweede inkomen meegeteld.  In plaats van 90 procent zoals in 2022 het geval was. Dit betekent een extra leen ruimte van een paar duizend euro.

Budgetinstituut NIBUD verhoogt de leennormen dit jaar, maar daar profiteer je alleen van als je salaris meestijgt én de hypotheekrente niet nog hoger wordt. Het verduurzamen van je woning wordt aantrekkelijker door het schrappen van de btw op zonnepanelen. Mensen hoeven de btw op zonnepanelen niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst.
 

Woningisolatie aantrekkelijker dan ooit

Voortaan kun je ook overheidssubsidie aanvragen als je maar één energiebesparende maatregel neemt zoals woningisolatie. Denk dan aan het isoleren van je vloer, glas, dak of spouwmuur. Je moet die maatregel dan wel na 1 april van 2022 hebben genomen en je krijgt 15 procent van de kosten aan subsidie vergoed. Neem je een tweede isolatiemaatregel, dan gaat het bedrag voor die eerste maatregel omhoog naar 30 procent. 
 
Daarnaast krijg je ook meer tijd voor je subsidieaanvraag. Woningeigenaren krijgen voortaan twee jaar de tijd om zo’n aanvraag te doen. Let op: dit geldt enkel voor ingrepen die je na 1 januari 2022 hebt genomen. 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Rob Jansen is Business Unit Director bij Studyportals én al jaren een trouwe klant van de Vastelastenbond. In al die jaren heeft hij veel veranderingen gezien binnen de consumentenorganisatie.

‘De klant staat bij de Vastelastenbond op de eerste plaats en dat geeft een goed gevoel’

Donderdag 29 december 2022 10:29

‌ ‌Rob Jansen is Business Unit Director bij Studyportals én al jaren een trouwe klant van de Vastelastenbond. In al die jaren heeft hij veel veranderingen gezien binnen de consumenten...

Lees meer
Volgend jaar komt er een prijsplafond aan, wordt de overstapboete verhoogd en verdwijnt de btw op de levering en plaatsing van zonnepanelen. Voordat het zover is, wordt het tijd om terug te blikken op afgelopen jaar.

Jaaroverzicht 2022 III: Dit gebeurde er in het vierde kwartaal

Woensdag 28 december 2022 10:09

‌Er staat een hoop te gebeuren in 2023. Volgend jaar komt er een prijsplafond aan, wordt de overstapboete verhoogd en verdwijnt de btw op de levering en plaatsing van zonnepanelen. Voordat het ...

Lees meer
Wat gebeurde er ook alweer afgelopen jaar? In dit tweede overzicht lees je wat er de afgelopen maanden speelde.

Jaaroverzicht 2022 II: Dit gebeurde er in het tweede en derde kwartaal

Woensdag 28 december 2022 08:35

‌De bestellijst voor het vuurwerk is ingevuld, de champagne staat koud en het lijstje met goede voornemens voor 2023 is eindelijk af! Hoog tijd voor een terugblik. Wat gebeurde er ook alweer af...

Lees meer
Tijd voor een terugblik! We kijken in dit jaaroverzicht terug op 2022.

Jaaroverzicht 2022 I: Dit gebeurde er in het eerste kwartaal

Maandag 26 december 2022 12:07

Terwijl het oliebollenbeslag al in huis is gehaald en de energierekening door het dak is gegaan dankzij de kerstverlichting is het tijd voor een  terugblik. Het was zoals onze directeur Dirk-Ja...

Lees meer