Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Woningbezitters terughoudend met verduurzamen door onduidelijkheid

Donderdag 16 mei 2019 11:21Margot Boesveld
Vier op de tien woningbezitters niet van plan te verduurzamen.

Vier op de tien woningbezitters niet van plan te verduurzamen.

Zo'n vier op de tien woningbezitters zijn niet van plan om binnen nu en vijf jaar hun woning te verduurzamen. Als belangrijkste reden geven zij op dat ze niet weten met welke financiële regelingen de overheid komt. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud. Desondanks deze terughoudendheid in de uitvoering is er nog steeds sprake van een groeiende belangstelling voor het energiezuinig maken van woningen.

Veel huiseigenaren verwachten dat het verduurzamen van de woning in de toekomst goedkoper wordt. Jammer, omdat verduurzaming voor woningen met een laag energielabel (vanaf energielabel D) door een lagere energierekening juist gunstig is. Hier zit met de stijgende gasprijs de winst op korte termijn. Bijna 50 procent huiseigenaren is van mening dat de overheid hen financieel moet ondersteunen bij het energiezuiniger maken van de woning en wacht op mogelijke regelingen hiervoor. Ruim 30% is bang dat de investering in duurzaamheid op dit moment niet leidt tot waardevermeerdering.

Huishoudens willen duidelijkheid en wachten af

"Wat het meest opvalt is de grote afwachtendheid. Mensen hebben geen enkel idee van waar ze rekening mee moeten houden," zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. "Je huis energiezuiniger maken is iets anders dan een nieuwe keuken kopen. Zo'n keuken, dat wil je graag. Maar verduurzamen, dan ga je eerst rekensommetjes maken of het wel rendabel is." Het Nibud ziet dat financieel zwakke huishoudens vaker een huis hebben met een slechter energielabel (D, E, F of G). Juist voor deze huishoudens kan verduurzaming positief zijn, zegt het Nibud, omdat zij veel baat hebben bij een lagere energierekening. Vliegenthart: "Tegelijkertijd moet aan deze huizen waarschijnlijk het meeste gebeuren om ze energiezuinig te maken en ontbreekt het deze huishoudens aan financiële ruimte om hierin te investeren."

Diederik Samsom, tijdens de onderhandelingen voor een Klimaatakkoord voorzitter van de sectortafel Gebouwde Omgeving, vindt het terecht dat het Nibud aandacht vraagt voor de kosten van het verduurzamen van woningen. "Woonlasten vormen een groot deel van het budget. Huiseigenaren moeten snel duidelijkheid krijgen over wat er voor hen in het vat zit." Samsom verwacht dat er de komende maanden meer duidelijkheid komt uit Den Haag over onder meer mogelijke subsidies voor warmtepompen en hoe de elektriciteitsrekening eruit gaat zien. Want het kabinet zal met z'n klimaatplannen komen. Paul Geurts van Kessel, adviseur op het gebied van het verduurzamen van woningen en betrokken bij het Klimaatakkoord: "Gemeenten werken nu aan warmteplannen op wijkniveau. Hoe dat uitpakt voor de bewoners weten we uiterlijk in 2021." 
Verduurzaming begint bij isoleren. Alle duurzame oplossingen beginnen bij een goed geïsoleerd huis. 

Ondanks afwachtenheid positieve ontwikkeling

Samsom ziet een groot lichtpunt in het Nibud-onderzoek. "43 procent van de woningeigenaren zegt de komende vijf jaar nog niets te willen doen aan verduurzamen. Als 57 procent wel de woning gaat verduurzamen, zou dat een enorme winst zijn ten opzichte van waar we in het Klimaatakkoord rekening mee houden." Vliegenthart nuanceert: "Tussen zeggen dat je iets gaat doen en het ook echt doen kan een wereld van verschil zitten."

Hoe dan ook, zegt Samsom, het Nibud-onderzoek onderstreept de groeiende belangstelling voor het energiezuinig maken van woningen. "Dat zie ik bij de bewonersavonden die ik bezoek. Tot zo'n twee jaar geleden kwamen daar anderhalve man en een paardenkop. Nu vallen ze bijna uit het raam, zo vol is het."

Financiering op verschillende manier mogelijk

De Vastelastenbond schreef eerder een artikel over de mogelijk financieringsvormen voor verduurzaming. 

Lees het artikel: 4 x financiering zonnepanelen en isolatie

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

financiering duurzaamheidslening of hogere hypotheek

4 x financiering voor isolatie of zonnepanelen woning

Dinsdag 07 mei 2019 13:53

Er zijn verschillende manieren om de verduurzaming van jouw woning te financieren. Je kunt jouw spaargeld of vakantiegeld gebruiken, maar je kunt ook een subsidie of een lening aanvragen. Veren...

Lees meer
Isoleren levert meer op dan spaarrekening.

Isoleren levert veertig keer zoveel op als een spaarrekening

Donderdag 11 april 2019 16:08

Isoleren levert veertig  keer zoveel op als het bijhouden van een spaarrekening. Sterker nog: veertig keer is misschien zelfs nog wel te laag ingeschat, want isoleren levert een rendeme...

Lees meer
Fouten in energielabels orde van de dag.

Ruim 20% energielabels huishoudelijke artikelen niet correct

Woensdag 20 maart 2019 10:31

Ruim een op de vijf huishoudelijke apparaten is minder zuinig dan het energielabel aangeeft. Vooral bij tv’s, koelkasten, vaatwassers en ovens klopt het energielabel vaak niet. Dit blijkt uit he...

Lees meer
Financiële gevolgen klimaatakkoord zet kabinet aan het denken.

Klimaatakkoord | Wat is er allemaal gebeurd?

Donderdag 14 maart 2019 08:15

Klimaatakkoord | Wat is er allemaal gebeurd? Verkiezingsstunt of serieuze aanpassing in CO2 heffing? Er gebeurde deze week veel op het gebied van het klimaatakkoord. Al met al is het klimaatakko...

Lees meer