55 procent van inkomen naar vaste lasten
Maandag 18 maart 2019 11:46:00

Nog niet eerder in de afgelopen 10 jaar was de druk op de portemonnee zo groot. Meer dan de helft van het inkomen gaat naar de vaste lasten. Zorgwekkend, vindt ook de Vastelastenbond. Een huishouden met een modaal inkomen van €2.252,- per maand en een gemiddelde huur of hypotheek besteedt meer dan 55 % van het netto inkomen aan de vaste lasten. En iemand op bijstandsniveau net iets meer dan 50%. Dit blijkt uit cijfers van Nibud. Tot de vaste lasten behoren de huur of hypotheek, gas en elektriciteit (energie), water, lokale lasten, telefoon, tv, internet, verzekeringen, onderwijs, kinderopvang en vervoer.

Zorgwekkend | kosten wonen, energie en zorgverzekering 

"Iemand met een modaal inkomen en een gemiddelde huur houdt gemiddeld 875 euro per maand over voor voeding, kleding, onderhoud en inventaris. Dit is iedere maand behoorlijk plannen", zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.

Volgens het instituut verklaart het waarom bijna 40% moeite heeft met rondkomen. Het ideaalplaatje is volgens het Nibud dat huishoudens niet meer dan de helft kwijt zijn aan vaste lasten. De laatste jaren neemt de kostendruk toe, wat huishoudens dwingt goed op hun uitgaven te letten.  Hoe hoger het inkomen is, hoe kleiner het deel dat naar de vaste lasten gaat. Een huishouden met een inkomen van anderhalf keer modaal (€ 3.378,- netto per maand) en een gemiddelde hypotheek bijvoorbeeld, besteedt minder dan 45% van het inkomen aan de vaste lasten.

Nog niet eerder zo'n grote druk op portemonnee

Er is de afgelopen tien jaar niet eerder zo'n groot deel van het budget opgegaan aan de vaste lasten. Volgens het Nibud is dit één van de redenen dat veel huishoudens achterlopen met het voldoen van rekeningen. Eerder bleek al uit onderzoek dat bijna 20% van de Nederlandse huishoudens in 2018 de huur of hypotheek niet altijd op tijd kon betalen. Dat aandeel was in 2012 nog 12%. Dat is een stijging van 8% in zes jaar. 

Vaste lasten en de 50-30-20 regel

Vaste lasten zijn terugkerende kosten die moeten worden voldaan omdat u een verplichtende overeenkomst aan bent gegaan met een dienstverlener, leverancier of provider. Vooral wanneer u een huiseigenaar bent zijn er veel maandelijks terugkerende kosten. U kunt hierbij denken aan kosten voor uw hypotheek, water, verzekeringen, energie, internet tv en bellen. Iedereen heeft dus vaste lasten. Hoe kunt u besparen op uw vaste lasten? De Vastelastenbond geeft uitleg over de 50-30-20 regel.  
De Vastelastenbond voorziet u van handige regels, die u - ongeacht de hoogte van uw inkomen - kunt gebruiken om uw vaste lasten in kaart te brengen én te verbeteren.  

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Daarnaast adviseert het Nibud beleidsmakers meer begrip te tonen voor de maandelijkse financiële stress die huishoudens kunnen ervaren om rond te komen. Gemeenten doen er goed aan om bijvoorbeeld regelmatig in kaart te brengen of hun tegemoetkomingen wel terecht komen bij de huishoudens die ze het meest kunnen gebruiken. Al eerder dit jaar werden meerdere gemeenten aangeschreven om de norm voor de kwijtschelding van gemeentelijke lasten naar beneden bij te stellen, zodat mensen eerder een kwijtschelding krijgen. Een eerder verzoek om de kwijtscheldingsnorm te verhogen werd vorig jaar overigens door de gemeente Amsterdam afgewezen. Opvallend detail: destijds was Arjan Vliegenthart nog wethouder werk en inkomen in de hoofdstad.

Vereniging de Vastelastenbond is van mening dat de oplossing niet ligt in het kwijtschelden van dergelijke toeslagen, maar juist in het zorgvuldig begeleiden van huishoudens met betaalproblemen. Door kritisch en alert om te gaan met vaste lasten, valt er veel te besparen. Problemen moet je oplossen in de kern. Dat begint bij een realistisch inzicht in de verhouding tussen inkomen en vaste lasten. Vervolgens goed in kaart brengen en kritisch kijken naar de vaste lasten die niet noodzakelijk zijn. De Vastelastenbond hakt al langer met dit bijltje en biedt veel consumenten, bewindvoerders en andere financiele bedrijven handige handvatten om zorgvuldig met de vaste lasten om te gaan. 

Overzicht vaste lasten 2019 | Vastelastenbond

Vereniging de Vastelastenbond houdt zich al vele jaren bezig met het verlagen van de vaste woonlasten voor meer dan 150.000 leden. Voor energie, verzekeringen en internet, tv en bellen kan u gebruik maken van de expertise. Wilt u aan de slag met uw vaste lasten voor 2019? Lees meer over de vaste (woon)lasten.  

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

W.J.Boom reageerde op Donderdag 11 april 2019 08:39:59

Voor mensen met een uitkering is het niet 55% maar meer 90%

Riet reageerde op Maandag 25 maart 2019 21:45:08

En dan te bedenken dat wij als 2 persoonshuishouden zonder auto ook nog zo heerlijk mee mogen betalen aan de onrendabele parkeerkelders (omdat mensen hun karretje liever ergens in een gratis woonwijkje zetten) Omdat men de prijs die zij ervoor moeten betalen niet wenst te betalen en die is al veel te laag. Gelukkig zijn wij minimalisten. Al jaren geen kleding meer gekocht.

jan reageerde op Maandag 25 maart 2019 21:42:18

pesioen gaat nu met iets meer aan huishuur op. sparen staat nu opnieuw stuk lager. nog zo,n aanval op de portomonee betekend. dat bij vele meer naar de voedselbank moeten. dank jewel Rutte.

Gradie Coert reageerde op Maandag 25 maart 2019 12:05:55

Er gaat veel nodeloos geld verloren door miskleunen van deze regering.

H nijkamp reageerde op Zaterdag 23 maart 2019 15:36:31

Marktwerking - overheid versus bevolking Nederland.
Is de overheid er om de bevolking te dienen of is de bevolking er om de overheid te spekken -

Jan reageerde op Donderdag 21 maart 2019 18:34:25

Wij konden ook niet rondkomen met het loon wat ik kreeg en hierdoor kwamen we in de schuld sanering. Nu zijn wij er weer uit maar in de tijd dat we bij hun zaten hebben ze nieuwe schulden gemaakt zonder wij het wisten dus hebben wij gelijk weer een tekort aan geld. We weten niet hoe het nu verder moet! Wie kan ons helpen ?

Mbgeurts reageerde op Donderdag 21 maart 2019 13:58:32

Schandalig dat meer dan de helft van pensioen aan onkosten opgaan. Rutte moet weg. Zeker na de provincie verkiezingen.

J.N.van Buuren reageerde op Donderdag 21 maart 2019 13:11:56

Je mag alleen maar betalen en leven ho maar vakantie zit er niet in vanwege de hoge lasten en blijft er geen gel over om van te leven

Jack reageerde op Donderdag 21 maart 2019 09:57:10

en dan te bedenken dat we er steeds minder voor terug krijgen. Schandalig!

cora reageerde op Donderdag 21 maart 2019 09:53:02

klopt, wij moeten leven van ons pensioen, de AOW gaat op aan lasten. Zeker bij 2 chronisch zieken.

W. Foppen reageerde op Donderdag 21 maart 2019 09:40:37

Stel maximum huur op 3% van de WOZ-waarde.

j.plomp reageerde op Donderdag 21 maart 2019 08:23:40

en dan te bedenken dat er ook gemeentebelasting waar je geen gebruik van maakt moet betalen.
Bekijk ook
KPN rekent onterecht toeslagen | ACM dreigt met dwangsom
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat KPN stopt met het berekenen van onterechte toeslagen op tarieven voor het doorzetten van gesprekken van andere mobiele aanbieders. Van de ACM...
Let op: foutieve e-mail in omloop
LET OP: De afgelopen dagen zijn er mails gestuurd met een boodschap die doet vermoeden dat die van ons afkomstig is door de afzender: accounts@mabaops.com. Deze mails zijn niet door ons verz...
Klimaatakkoord | Wat is er allemaal gebeurd?
Klimaatakkoord | Wat is er allemaal gebeurd? Verkiezingsstunt of serieuze aanpassing in CO2 heffing? Er gebeurde deze week veel op het gebied van het klimaatakkoord. Al met al is het klimaatakko...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam