Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

55 procent van inkomen naar vaste lasten

Maandag 16 september 2019 12:02Margot Boesveld
Vaste lasten slokken 50% van inkomen op.

Vaste lasten slokken 50% van inkomen op.

De afgelopen tien jaar zijn de energie-, elektriciteits- en gaskosten flink gestegen en dat betekent dat ruim de helft van je inkomen opgaat aan vaste lasten. Dat vinden wij een zorgwekkende ontwikkeling. Een huishouden met een modaal inkomen van €2.252,- per maand en een gemiddelde huur of hypotheek is zo’n 55 procent van het netto inkomen kwijt aan de vaste lasten. 

Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat mensen die in de bijstand zitten net iets meer dan de helft van hun inkomen aan vaste lasten kwijt zijn. "Iemand met een modaal inkomen en een gemiddelde huur houdt gemiddeld 875 euro per maand over voor voeding, kleding, onderhoud en inventaris. Dit is iedere maand behoorlijk plannen", stelt directeur Arjan Vliegenthart van het Nibud. 

Tot de vaste lasten rekenen we de huur of hypotheek, gas en elektriciteit (energie), water, lokale lasten, telefoon, tv, internet, verzekeringen, onderwijs, kinderopvang en vervoer. Door de hoge kosten komt veertig procent van de Nederlandse huishoudens maar moeilijk rond. Vooral huiseigenaren hebben maandelijks met veel terugkerende kosten te maken. Denk dan onder meer aan hypotheek, water, verzekeringen, energie, internet tv en bellen.

Fors gestegen

De laatste jaren neemt de kostendruk toe, wat huishoudens dwingt om extra goed op hun uitgaven te letten.  Hoe hoger het inkomen hoe kleiner het deel dat naar de vaste lasten gaat. Een huishouden met een inkomen van anderhalf keer modaal (€ 3.378,- netto per maand) en een gemiddelde hypotheek besteedt minder dan 45 procent van het inkomen aan de vaste lasten.

De afgelopen tien jaar zijn de vaste lasten fors gestegen, waardoor veel huishoudens met moeite de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Volgens onderzoek van het Nibud lopen veel huishoudens achter met het betalen van hun rekeningen. Zo kon bijna twintig procent van de Nederlandse huishoudens in 2018 de huur of hypotheek niet altijd op tijd kon betalen. Dat aandeel was in 2012 nog twaalf procent wat betekent dat je met een stijging van acht procent in zes jaar tijd te maken hebt.

Vaste lasten en de 50-30-20 regel

Iedereen heeft te maken met vaste lasten. De een wat meer dan de ander, maar feit is wel dat deze kosten er zijn. De Vastelastenbond helpt je graag met besparen, zodat je meer geld kunt uitgeven aan leuke dingen. In dit artikel geven we je meer uitleg de 50-30-20 regel, waarmee je je vaste lasten in kaart brengt en kunt verbeteren.

De 50-30-20 regel houdt in dat je 50 procent van je inkomen aan noodzakelijke kosten uitgeeft, 30 procent van je salaris aan leuke dingen besteedt en 20 procent spaart. Verdeel jouw netto inkomen over deze drie categorieën en bereken waar ruimte is voor besparingen. Beslaan jouw noodzakelijke uitgaven meer dan de helft van je inkomen? Verspil dan geen tijd en ga direct op zoek naar mogelijke besparingen! Streef ernaar om jouw noodzakelijke uitgaven te verminderen naar 35 procent. Maak een (be)spaarplan.

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Het Nibud adviseert beleidsmakers om meer begrip te tonen voor de maandelijkse financiële stress die huishoudens hebben om rond te komen. Gemeenten doen er goed aan om bijvoorbeeld regelmatig in kaart te brengen of hun tegemoetkomingen wel terechtkomen bij de huishoudens die ze het meest kunnen gebruiken. Eerder dit jaar werden meerdere gemeenten aangeschreven om de norm voor de kwijtschelding van gemeentelijke lasten naar beneden bij te stellen. Door deze actie ontvangen mensen eerder een kwijtschelding.

Wij vinden dat de oplossing niet ligt in het kwijtschelden van toeslagen, maar in een zorgvuldige begeleiding van huishoudens met betaalproblemen. Door kritisch en alert om te gaan met vaste lasten, valt er veel te besparen. Problemen moet je oplossen in de kern en dat begint met een realistisch inzicht in de verhouding tussen inkomen en vaste lasten. Vervolgens moet je goed in kaart brengen welke vaste lasten noodzakelijk zijn en op welke vlakken je kunt besparen. De Vastelastenbond hakt al langer met dit bijltje en biedt veel consumenten, bewindvoerders en andere financiële bedrijven handvatten om zorgvuldig met de vaste lasten om te gaan.

Vastelastenbond geeft overzicht vaste lasten 

Vereniging de Vastelastenbond houdt zich al vele jaren bezig met het verlagen van de vaste woonlasten voor meer dan 150.000 leden. Voor energie, verzekeringen en internet, tv en bellen kan u gebruik maken van de expertise. Wilt u aan de slag met uw vaste lasten ? Lees hier meer over de vaste (woon)lasten. 
 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Vincent van Adrighem

Waar ik benieuwd naar ben is een verloop van deze vaste lasten over een veel langere tijd. Hoe verhoudt het zich tot 2000, 1990, 1980, 1970? Zijn daar cijfers over te vinden?

Woensdag 16 september 2020 16:14

W.J.Boom

Voor mensen met een uitkering is het niet 55% maar meer 90%

Donderdag 11 april 2019 08:39

Riet

En dan te bedenken dat wij als 2 persoonshuishouden zonder auto ook nog zo heerlijk mee mogen betalen aan de onrendabele parkeerkelders (omdat mensen hun karretje liever ergens in een gratis woonwijkje zetten) Omdat men de prijs die zij ervoor moeten betalen niet wenst te betalen en die is al veel te laag. Gelukkig zijn wij minimalisten. Al jaren geen kleding meer gekocht.

Maandag 25 maart 2019 21:45

jan

pesioen gaat nu met iets meer aan huishuur op. sparen staat nu opnieuw stuk lager. nog zo,n aanval op de portomonee betekend. dat bij vele meer naar de voedselbank moeten. dank jewel Rutte.

Maandag 25 maart 2019 21:42

Gradie Coert

Er gaat veel nodeloos geld verloren door miskleunen van deze regering.

Maandag 25 maart 2019 12:05

H nijkamp

Marktwerking - overheid versus bevolking Nederland.
Is de overheid er om de bevolking te dienen of is de bevolking er om de overheid te spekken -

Zaterdag 23 maart 2019 15:36

Jan

Wij konden ook niet rondkomen met het loon wat ik kreeg en hierdoor kwamen we in de schuld sanering. Nu zijn wij er weer uit maar in de tijd dat we bij hun zaten hebben ze nieuwe schulden gemaakt zonder wij het wisten dus hebben wij gelijk weer een tekort aan geld. We weten niet hoe het nu verder moet! Wie kan ons helpen ?

Donderdag 21 maart 2019 18:34

Mbgeurts

Schandalig dat meer dan de helft van pensioen aan onkosten opgaan. Rutte moet weg. Zeker na de provincie verkiezingen.

Donderdag 21 maart 2019 13:58

J.N.van Buuren

Je mag alleen maar betalen en leven ho maar vakantie zit er niet in vanwege de hoge lasten en blijft er geen gel over om van te leven

Donderdag 21 maart 2019 13:11

Jack

en dan te bedenken dat we er steeds minder voor terug krijgen. Schandalig!

Donderdag 21 maart 2019 09:57

cora

klopt, wij moeten leven van ons pensioen, de AOW gaat op aan lasten. Zeker bij 2 chronisch zieken.

Donderdag 21 maart 2019 09:53

W. Foppen

Stel maximum huur op 3% van de WOZ-waarde.

Donderdag 21 maart 2019 09:40

j.plomp

en dan te bedenken dat er ook gemeentebelasting waar je geen gebruik van maakt moet betalen.

Donderdag 21 maart 2019 08:23

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Consumentenprijzen op ongekende hoogte

Grootste stijging consumentenprijzen sinds 2013

Donderdag 21 februari 2019 13:01

De consumentenprijzen zijn in januari 2019 met 2,2 % gestegen. Dat is de hoogste stijging in de afgelopen 6 jaar. Vooral de belastingmaatregelen hadden een opwaartse druk op de prijzen. Hierbij spelen...

Lees meer
Toename overstappers van bankkosten betaalrekeningen wederom omhoog

Toename overstappers van bank | kosten betaalrekeningen wederom omhoog

Woensdag 06 februari 2019 17:00

In 2018 stapten 91.000 Nederlanders over van bank. Dat is een stijging van 35,8% ten opzichte van 2017. Toen waren er 67.000 Nederlanders die overstapten van bank. Vereniging de Vastelastenbond legt u...

Lees meer
Financiele veranderingen 2019

Kort overzicht: Financiële veranderingen in 2019

Maandag 31 december 2018 13:52

Voor veel mensen verandert op 1 januari 2019 de financiële situatie. Vereniging de Vastelastenbond heeft kort en bondig een aantal veranderingen op een rij gezet.  Inkomstenbelasting ...

Lees meer
huurprijzen stijgen niet meer dan inflatie

Huurprijzen stijgen komende 3 jaar niet meer dan inflatie

Zondag 23 december 2018 14:00

Huurprijzen stijgen tot 2021 niet meer dan inflatie Goed nieuws: Er is wat meer zekerheid voor huurders. De woonlasten voor huurders mogen de komende 3 jaar niet boven het inflatiepercentage worden...

Lees meer