Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Voorspelling 2019: WOZ-waarde stijgt met 7,5 tot 9,5 %

Dinsdag 20 november 2018 16:38Margot Boesveld
WOZ-waarde 2019 stijgt

WOZ-waarde 2019 stijgt

In 2018 is voor 8,9 miljoen onroerende zaken een WOZ-waarde vastgesteld, waarvan 7,9 miljoen woningen. Tegen de WOZ-waarde van 1,6% van de woningen is bezwaar gemaakt. In totaal waren dat 122.000 bezwaren, Een significante toename ten op zichte van 2017. De Waarderingskamer, die gemeenten controleert en beoordeelt op de uitvoering van de Wet WOZ, voorspelt voor 2019 een gemiddelde stijging van de WOZ-waarde van 7,5 tot 9,5 %. Dat schrijft de Waarderingskamer (de toezichthouder op de uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ)) in een brief aan de staatssecretaris van Financiën. In januari of februari valt de WOZ-beschikking op de mat. Hierin staat de geschatte marktwaarde van uw woning: de WOZ-waarde. De WOZ-waarde die u in 2019 ontvangt, geeft de marktontwikkeling tussen 1 januari 2017 en 1 januari 2018 weer. 

De vastgestelde WOZ-waarde heeft gevolgen voor een aantal heffingen en (gemeentelijke) belastingen. Wanneer de WOZ-waarde stijgt is het aannemelijk dat deze heffingen ook stijgen. 
• Onroerendezaakbelasting (OZB)
• Rioolheffing (Dit is niet in alle gemeenten het gaval)
• Inkomstenbelasting bix 1 en vermogensbelasting box 3
• Watersysteemheffing (aanslag Waterschap)
• Verkrijgingen van woningen op grond van een schenking of erfenis.

Veel gemeenten geven aan het einde van het jaar al inzicht in de gegevens die ze gebruiken om de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van uw object/woning/pand vast te stellen. Hierbij kunt u denken aan oppervlakte, inhoud en ligging. Sommige gemeenten geven zelfs al aan wat de WOZ-waarde volgend jaar wordt, de zogeheten WOZ-voormelding. Is dat in uw gemeente het geval, kijk er dan nu al kritisch naar. Signaleert u fouten? Geef dit nu alvast aan de gemeente door, zodat dit meegenomen kan worden in de definitief WOZ-waarde bepaling. Dat scheelt straks namelijk tijd én (OZB) belastingen. In februari of maart 2019 vallen namelijk de definitieve WOZ-beschikking en ozb-aanslag op de mat. U heeft dan 6 weken de tijd om bezwaar te maken.

Hoe controleert u uw WOZ-waarde?

Er zijn verschillende redenen waardoor de WOZ-waarde van uw pand of woning niet kan kloppen. U kunt zelf ook een kleine controle uitvoeren, alvorens een bezwaar in te dienen.

  • Kadaster gegevens: Controleer de gegevens die de gemeente heeft gebruikt. Zijn alle kadastergegevens van uw woning correct?
  • Bekijk uw taxatieverslag: Ongeveer 250 gemeenten delen WOZ-taxatieverslagen ook via MijnOverheid. Iedereen die een WOZ-beschikking heeft ontvangen, kan dus het taxatieverslag inzien. Dit kan via de site van de gemeente (digitale balie) en vaak ook via MijnOverheid. 
  • Vergelijkbare woningen: Ligt de waarde van uw woning niet in lijn met vergelijkbare woningen binnen uw gemeente? U kunt de WOZ-waarde van een aantal vergelijkbare woningen bekijken op https://www.wozwaardeloket.nl/
  • Verbouwingen of achterstallig onderhoud: Is de gemeente er nog niet van op de hoogte dat u onlangs de schuur heeft afgebroken of opnieuw heeft opgebouwd. Is er sprake van achterstallig onderhoud? Dan is dit ook van invloed op de WOZ-waarde.
  • Veranderde omgevingsfactoren: Is er een toename van geluidsoverlast doordat er onlangs in uw wijk gebouwd is? Belemmerende omgevingsfactoren kunnen de verkoop van uw woning zwaar beïnvloeden. Woont u in de buurt van een windmolen, UMTS-mast, hoogspanningsmast, spoorlijn, kerncentrale of druk bezochte openbare voorzieningen? Dit wordt gezien als belemmerend.
  • Energielabel: Vanaf 2015 is een energielabel verplicht bij de verkoop van uw woning. Ook uw energielabel is van invloed op de WOZ-waarde. Controleer daarom goed of het energielabel van uw woning wel correct is.

Heeft u een renteopslag en is de WOZ-waarde van uw woning in de definitieve beschikking hoger dan uw hypotheek, dan komt u mogelijk in aanmerking voor een lagere hypotheekrente. U vormt immers minder risico voor de bank, zodat de renteopslag kan vervallen. Bespreek de mogelijkheden met uw hypotheekadviseur. 

Bron: Waarderingskamer

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

H Eerdman

dat is nou typisch Nederland , je wordt op grote schaal beroofd en bestolen , we zijn er nog lang niet , als het klimaat gesodemieter doorgaat komt een groot deel van Nederland aan de bedelstaf , met dank aan het ongedierte dat ons landje bestuurd , oplichters van het ergste soort , daar zijn wij op dit moment aan overgeleverd.

Donderdag 28 februari 2019 16:02

n.v.t.

Waarom worden belastingen gekoppeld aan de WOZ-waarde van je woning?
Door de gekte op de huizenmarkt door wanbeleid van de overheid (import mensen i.c.m. niet genoeg bijbouwen) stijgen de huizenprijzen als de ziekte. Als je niet verhuist, dan is de (gestegen) waarde van je huis op dat moment van geen betekenis. Pas als je verhuist en je verkoopt je huis voor meer dan dat je het hebt gekocht, dan pas maak je winst en daarover zou je eventueel belasting kunnen heffen. Ik heb mijn huis een paar jaar geleden gekocht, het is nu veel meer waard, maar ik ben niet veel meer gaan verdienen. Oneerlijk systeem dit. Typisch Nederland.

Vrijdag 15 februari 2019 13:26

j.plomp

En ze blijven harken en dit is nog maar het begin.




Donderdag 22 november 2018 09:13

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Aanslag gemeentelijke belastingen WOZ

Gemeenten traag met behandeling WOZ-bezwaar

Woensdag 25 juli 2018 09:53

Gemeenten nemen dit jaar langer de tijd voor het verwerken van WOZ bezwaren. Vorig jaar was het aantal reacties vanuit gemeenten op de ingediende bezwaarschriften veel groter. Dit is vooral frustreren...

Lees meer
woz campagne succesvol

WOZ campagne succesvol

Vrijdag 11 mei 2018 12:18

In februari, maart en april heeft de Vastelastenbond campagne gevoerd voor het verlagen van de WOZ-waarde van woningen. Huizenbezitters betalen vaak onnodig te veel gemeentelijke belastingen door fout...

Lees meer