Energielabel checken

Wil je weten of jouw huis ook energielabel C heeft? Controleer je energielabel via de Vastelastenbond.

Neem contact op

Energielabel C

Energielabel C valt nog net onder de groene energielabels. Het staat voor een relatief energiezuinige woning, waar echter nog ruimte is voor verbetering op het gebied van energiezuinigheid. Energielabel C komt in Nederland het meeste voor.

Aan de hand van een aantal gegevens van jouw huis, wordt het energieverbruik per m2 per maand berekend. Op basis daarvan wordt bepaald of je woning energielabel A, B, C of lager heeft. Wanneer een woning minder dan 1,6 gigajoule verbruikt heeft het energielabel C

Goed om te weten. 1 GigaJoule = 31,6 m3 aardgas. Dus als je een gasverbruik hebt. Als een energiebesparende maatregel ervoor zorgt dat je per maand 12 m3 ( 144 m3 per jaar) minder verbruikt, kun je al klimmen op de energielabel ladder.

Wist je dat van alle woningen in Nederland ruim 28 procent energielabel C heeft. Dat zijn 636.935 huizen met Energielabel C. 

Er is nog veel ruimte voor verbeteringen. Deze verbeteringen kunnen zitten in bijvoorbeeld isolatie, ventilatie, warmwaterinstallaties en het plaatsen van zonnepanelen.

De meeste woning in Nederland hebben energielabel C. 

Woninging in Nederland Energielabel C
Vrijstaande woning 41.242
Twee onder één kap 45.506
Hoek- woning 67.405
Tussen- woning 156.979
Flat/ appartement 312.837
Overig 12.966

(cijfers Rijksoverheid 2020)

Meer weten over  energielabel C?

We krijgen bij de Vastelastenbond veel vragen over hoe je een woning met Energielabel C kunt verduurzamen, zodat het een Energielabel B krijgt. Lees het artikel: Van energielabel C naar energielabel B.

Het energielabel is verplicht bij de verhuur en verkoop van woningen. Het is daarom belangrijk dat je weet wat het energielabel inhoudt, hoeveel het kost om een energielabel op te laten stellen en wat de regels en verplichtingen hieromtrent zijn.