Maandlasten berekenen

De Vastelastenbond voorziet u van handige regels, die u - ongeacht de hoogte van uw inkomen - kunt gebruiken om uw vaste lasten
in kaart te brengen én te verbeteren.  

Balans is het codewoord. Uw uitgaven moeten in balans zijn met uw inkomsten, maar ook het geld dat u spendeert aan leuke dingen moet in balans zijn met de verplichte vaste lasten. Wilt u weten of u méér of minder dan gemiddeld kwijt bent aan uw vaste lasten? Gebruik de 50-30-20 regel (50% Noodzakelijk, 30% Plezier, 20% Sparen). Verdeel uw netto inkomen over drie categorieën en bereken waar ruimte is voor besparingen.

50% noodzakelijk

Bij noodzakelijke uitgaven horen hypotheek, energierekening, water, belastingen, leningen, internet, tv en bellen, (zorg) verzekerings-premies en schulden, boodschappen, kleding en alle andere uitgaven die maandelijks terugkerend zijn.
Vaste lasten berekenen noodzakelijk

30% PLezier

We geven (gelukkig) ook geld uit aan leuke dingen zoals vakantie, concerten en uitjes. Ook hierin is balans erg belangrijk. Wanneer u uzelf geen leuke dingen gunt, kan u daar vroeg of laat moeite mee krijgen en (on)bewust meer geld gaan uitgeven.
genieten en plezier maken

20% sparen

Spaar of beleg ca. 20% van uw inkomen in uw toekomst. Geld achter de hand hebben voor onvoorziene situaties (bijv. wasmachine kapot) is erg nuttig. Maar vergeet ook de lange termijn, zoals uw pensioen of toenemende zorgkosten niet.
pensioen en sparen 20 procent

Stappenplan vaste lasten berekenen

  1. Inzicht krijgen in uw inkomsten en uitgaven
  2. Budgetteren
  3. Besparingen realiseren (regel uw vaste lasten via de Vastelastenbond en bespaar!)
  4. Evalueren en bijschaven
  5. Zorgelozer leven

Richtlijnen vaste lasten

Meer dan 50%: Beslaan uw noodzakelijke uitgaven meer dan 50 procent van uw inkomen? Verspil geen tijd en ga direct op zoek naar mogelijke besparingen. U kunt meer besparen dan u denkt.

Tussen 35-50%: Streef er naar om uw noodzakelijke uitgaven te verminderen naar 35%. Maak een (be)spaarplan! Check mogelijk besparingen op uw vaste lasten en investeer meer in de toekomst door uw geld te sparen of te beleggen.

Minder dan 35%: U bent goed bezig en heeft meer geld over voor plezier.  Dat betekent niet dat u niet meer kritisch moet zijn naar uw uitgavenpatroon.

TIP:

Verandert er wat aan uw (woon)situatie en heeft dit invloed op uw inkomen? Maak dan na één maand een nieuw overzicht.
Zo heeft u direct inzichtelijk welke financiële effecten de veranderingen op uw portemonnee hebben.

Vaste lasten zijn er dus voor iedereen. Het lijkt allemaal ingewikkeld, vaste lasten berekenen. Er zijn heel wat huishoudboekjes in omloop die u voorzien van praktische tips. Wanneer u uw vaste lasten te hoog vindt zijn er een aantal manieren om deze te verlagen. Wij adviseren u graag over hoe u kunt besparen op uw vaste lasten en hoe onze vereniging u daarbij kan helpen. Voor veel mensen is het lastig om op een eenvoudige wijze inzicht te verkrijgen in het berekenen van de vaste lasten.

Wat zijn vaste lasten?

Vaste lasten zijn terugkerende kosten die moeten worden voldaan omdat u een verplichte overeenkomst aan bent gegaan met een dienstverlener, leverancier of provider. U kunt hierbij denken aan kosten voor water, verzekeringen, energie, internet, tv en bellen et cetera. Energie (stroom en gas) wordt gezien als de grootste kostenpost voor Nederlandse huishoudens. Via de Vastelastenbond kunt u hier veel geld op besparen. Ook de maandelijkse kosten voor boodschappen of de gemeentelijke belastingen worden beschouwd als vaste lasten.

X

Nog vragen? Bel ons: 040 - 7 200 200 op werkdagen tot 17:00