Zo breng je op een simpele manier je vaste lasten in kaart!
Woensdag 18 maart 2020 21:25:20

Wil je weten of je méér of minder dan gemiddeld kwijt bent aan jouw vaste lasten? Gebruik de 50-30-20 regel (50% Noodzakelijk, 30% Plezier, 20% Sparen). Verdeel jouw netto inkomen over drie categorieën en bereken waar ruimte is voor besparingen. Heb je het goed op orde of is er ruimte voor besparing? 

Stappenplan vaste lasten berekenen

  1. Inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven
  2. Budgetteren
  3. Besparingen realiseren (regel jouw vaste lasten via de Vastelastenbond)
  4. Evalueren en bijschaven. (Laat het niet verslonzen!)

Resultaat: Zorgelozer leven

Richtlijnen vaste lasten | uitleg 50-30-20 regel

Een regel die makkelijk te onthouden is en eenvoudig is toe te passen in elke financiële fase van ons leven. Onze grootouders pasten dit al toe om een solide financiële positie te hebben. 

50% NOODZAKELIJK

Ja helaas. De noodzakelijke uitgaven nemen het grootste gedeelte van je inkomen in beslag. Het zijn er ook best veel. Tot de noodzakelijke vaste lasten horen hypotheek, energierekening, water, belastingen, leningen, internet, tv en bellen, (zorg) verzekeringspremies en schulden. Maar ook boodschappen, kleding en alle andere uitgaven die maandelijks terugkerend zijn, behoren tot de categorie noodzakelijk.

30% PLEZIER

We geven (gelukkig) ook geld uit aan leuke dingen zoals vakantie, concerten en uitjes. Hierin is balans het codewoord. Wanneer je jezelf geen leuke dingen gunt, schuilt daar ook een risico in. Vroeg of laat krijg je er moeite mee en kan je (on)bewust meer geld gaan uitgeven. We zien ook vaak dat als men krap bij kas zit hier als eerste op bespaard wordt. Wist je dat meer dan 60% van de huishoudens als een van de eerste dingen kleding, uit eten en vakantie laat schieten? Maar ik vraag me af: 'Waarom besparen op leuke dingen, terwijl je van de besparing op je saaie vaste lasten juist heel veel leuke dingen kan doen?' Neem dus eerst de categorie noodzakelijk onder de loep. Kijk of daar iets te besparen valt. Zo niet? Dan komt helaas deze categorie aan de beurt.

20% SPAREN

Better save than sorry. Spaar of beleg ca. 20% van jouw inkomen in je toekomst. Geld achter de hand hebben voor onvoorziene situaties (bijv. wasmachine kapot) is erg nuttig. Maar vergeet ook de lange termijn, zoals je pensioen of toenemende zorgkosten niet.

Maar hoe dan? Aan de slag!

Vaste lasten zijn er dus voor iedereen. Het lijkt allemaal ingewikkeld, vaste lasten berekenen. We helpen je graag op weg. Er zijn heel wat huishoudboekjes in omloop die je voorzien van praktische tips. Maar de meeste mensen gebruiken nog steeds heel 'old school' Excel. Je kan hier het online huishoudboekje invullen of een voorbeeld downloaden om je vaste lasten in te vullen. 

Tot welke groep hoor jij?

Verandert er wat aan jouw (woon)situatie en heeft dit invloed op jouw inkomen? Situaties wanneer het verstandig is om je vaste lasten onder de loep te nemen:

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Zorgverzekering en Coronavirus? Hoe zit dat?
Er is veel te doen rondom het coronavirus. We krijgen veel vragen over de zorgverzekering. Daarom geven we antwoord op vier vragen over het coronavirus en de zorgverzekering.  ...
Netbeheerders: Compleet van het gas af niet mogelijk.
Netbeheerders zijn niet van plan om hun gasleidingen op te geven. Huizen van voor 1980 zijn te slecht geïsoleerd om met een warmtepomp op temperatuur te krijgen, daar is stadsverwarming of gas nodig....
Drie keer zoveel WOZ-waarde bezwaren ten opzichte van 2019
Het aantal WOZ-bewaren sterk is toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de huishoudens waar de WOZ-waarde meer dan 8% is gestegen maken dit jaar bezwaar. Koplopers zijn momenteel de p...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam