Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Zo breng je op een simpele manier je vaste lasten in kaart!

Woensdag 18 maart 2020 21:25Margot Boesveld
Handige tips om je administratie en vaste lasten onder de loep te nemen. De 50-30-20 regel.

Handige tips om je administratie en vaste lasten onder de loep te nemen. De 50-30-20 regel.

Wil je weten of je méér of minder dan gemiddeld kwijt bent aan jouw vaste lasten? Gebruik de 50-30-20 regel (50% Noodzakelijk, 30% Plezier, 20% Sparen). Verdeel jouw netto inkomen over drie categorieën en bereken waar ruimte is voor besparingen. Heb je het goed op orde of is er ruimte voor besparing? 

Stappenplan vaste lasten berekenen

 1. Inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven
 2. Budgetteren
 3. Besparingen realiseren (regel jouw vaste lasten via de Vastelastenbond)
 4. Evalueren en bijschaven. (Laat het niet verslonzen!)

Resultaat: Zorgelozer leven

Richtlijnen vaste lasten | uitleg 50-30-20 regel

Een regel die makkelijk te onthouden is en eenvoudig is toe te passen in elke financiële fase van ons leven. Onze grootouders pasten dit al toe om een solide financiële positie te hebben. 

50% Noodzakelijk

Ja helaas. De noodzakelijke uitgaven nemen het grootste gedeelte van je inkomen in beslag. Het zijn er ook best veel. Tot de noodzakelijke vaste lasten horen hypotheek, energierekening, water, belastingen, leningen, internet, tv en bellen, (zorg) verzekeringspremies en schulden. Maar ook boodschappen, kleding en alle andere uitgaven die maandelijks terugkerend zijn, behoren tot de categorie noodzakelijk.

30% Plezier

We geven (gelukkig) ook geld uit aan leuke dingen zoals vakantie, concerten en uitjes. Hierin is balans het codewoord. Wanneer je jezelf geen leuke dingen gunt, schuilt daar ook een risico in. Vroeg of laat krijg je er moeite mee en kan je (on)bewust meer geld gaan uitgeven. We zien ook vaak dat als men krap bij kas zit hier als eerste op bespaard wordt. Wist je dat meer dan 60% van de huishoudens als een van de eerste dingen kleding, uit eten en vakantie laat schieten? Maar ik vraag me af: 'Waarom besparen op leuke dingen, terwijl je van de besparing op je saaie vaste lasten juist heel veel leuke dingen kan doen?' Neem dus eerst de categorie noodzakelijk onder de loep. Kijk of daar iets te besparen valt. Zo niet? Dan komt helaas deze categorie aan de beurt.

20% Sparen

Better save than sorry. Spaar of beleg ca. 20% van jouw inkomen in je toekomst. Geld achter de hand hebben voor onvoorziene situaties (bijv. wasmachine kapot) is erg nuttig. Maar vergeet ook de lange termijn, zoals je pensioen of toenemende zorgkosten niet.

Maar hoe dan? Aan de slag!

Vaste lasten zijn er dus voor iedereen. Het lijkt allemaal ingewikkeld, vaste lasten berekenen. We helpen je graag op weg. Er zijn heel wat huishoudboekjes in omloop die je voorzien van praktische tips. Maar de meeste mensen gebruiken nog steeds heel 'old school' Excel. Je kan hier het online huishoudboekje invullen of een voorbeeld downloaden om je vaste lasten in te vullen. 

Tot welke groep hoor jij?

 • Meer dan 50%: Beslaan jouw noodzakelijke uitgaven meer dan 50 procent van jouw inkomen? Verspil geen tijd en ga direct op zoek naar mogelijke besparingen. Je kan meer besparen dan je denkt.
 • Tussen 35-50%: Streef er naar om jouw noodzakelijke uitgaven te verminderen naar 35%. Maak een (be)spaarplan! Check mogelijk besparingen op jouw vaste lasten en investeer meer in de toekomst door jouw geld te sparen of te beleggen.
 • Minder dan 35%: Jij bent goed bezig en hebt meer geld over voor plezier.  Dat betekent niet dat je niet meer kritisch moet zijn naar jouw uitgavenpatroon.
   

Verandert er wat aan jouw (woon)situatie en heeft dit invloed op jouw inkomen? Situaties wanneer het verstandig is om je vaste lasten onder de loep te nemen:

 • Je gaat samenwonen
 • Je gaat verhuizen
 • Je hebt nieuwe meubels of een nieuwe auto
 • Je krijgt gezinsuitbreiding
 • Je gaat scheiden

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Waarom kiezen mensen voor een aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek wint weer aan populariteit

Maandag 17 februari 2020 10:52

Huiseigenaren die hun hypotheek oversluiten kiezen er steeds vaker voor om hun aflossingsvrije hypotheek te behouden. Vorig jaar was bij bijna 55% van de oversluiters het aflossingsvrij gedeelte van d...

Lees meer
1 op de 7 Nederlanders heeft geen spaargeld voor grote onverwachte uitgaven

Grote groep Nederlanders financieel kwetsbaar

Maandag 27 januari 2020 15:26

Een deel van de Nederlandse bevolking kan zich financieel weinig tegenslag veroorloven. Vooral huurders, alleenstaande ouders en personen die al rood staan op de betaalrekening zijn financieel kw...

Lees meer
Toename verborgen gebreken door krapte woningmarkt. Wat te doen bij een verborgen gebrek?

Toename verborgen gebreken door krapte woningmarkt

Maandag 27 januari 2020 14:08

Meer dan 67% van de starters op de huizenmarkt is bang om een huis te kopen waar vanalles mis mee blijkt te zijn. En dat is niet onterecht. Het komt steeds vaker voor dat er een woning wordt gekoc...

Lees meer
Met een gemiddeld bruto inkomen van € 36.500 kom je op de woningmarkt nergens.

Aanbod van woningen onder 250.000 gehalveerd

Donderdag 23 januari 2020 18:13

Met een gemiddeld bruto inkomen van € 36.500 kom je op de woningmarkt nergens. Het aantal betaalbare woningen van 250.000 in het afgelopen jaar 50% afgenomen. Van 22.000 in 2018 naar 13.500 ...

Lees meer