Door zonnepanelen te laten plaatsen.

Start besparen

Bespaar opZonnepanelen

Bespaar € 900,- p.j.

Door zonnepanelen te laten plaatsen.

De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€900,- p.j

Meer informatie

Zonnepanelen kopen - alle uitleg

Zonnepanelen kopen. Hoe ga je te werk?

Wil je zonnepanelen kopen? Lees je dan goed in. Vereniging de Vastelastenbond geeft je stap voor stap informatie over zonnepanelen kopen, de kosten van zonnepanelen en wat de opbrengst zonnepanelen is. 

Zonnepanelen

In Nederland hadden in augustus 2020 ruim 1 miljoen woningen zonnepanelen. En de interesse in je eigen zonne energie wordt steeds groter. Zeker nu we ook steeds meer elektrisch gaan rijden en ook de apparaten (boilers, warmtepomp) op zonne-energie werken. 

Lees ook het bericht 3 x vragen en antwoorden over zonne energie. (opbrengst, prijs en terugverdientijd) 

Opbrengst zonnepanelen

Wat zonnepanelen opleveren hangt erg af van de kwaliteit van het zonnepaneel. Daarmee bedoelen we hoeveel wattpiek het paneel oplevert. Maar ook de dagligging (zuiden of noorden), helling van het dak en de stand van zon spelen een rol bij hoeveel zonne energie je kan opwekken. 

  1. Wattpiek: elke producent biedt panelen aan met een andere ‘WattPiek’. Dit is de maximale opwekcapaciteit van het paneel. Meest voorkomende WattPiek zijn 275 of 350 (of alles daar tussen) Zorg ervoor dat je de juiste WattPiek met elkaar vergelijkt. De prijs voor een hogere WattPiek ligt meestal hoger. Waar de ene producent zich van de ander onderscheid is de kwaliteit van de zonnecellen. Bij hoogwaardigere zonnecellen wordt de beloofde opwekcapaciteit sneller behaald dan de andere.
  2. Opwekcapaciteit: het is belangrijk dat de panelen op lange termijn de opwekcapaciteit kunnen garanderen, zodat jezo lang mogelijk geld kan verdienen met jouw panelen. Deze degelijkheid is onderzocht en verschilt per producent.
  3. Prijs zonnepanelen: Er zijn grote prijsverschillen tussen panelen. Dit hangt samen met het paneel en degene die ze aanbiedt. Sommige aanbieders willen of moeten meer winstmarge rekenen dan de ander. Hoe je de kosten van zonnepanelen kan berekenen lees je hier. 
  4. Kleur: Zwart of blauw. Blauwe panelen zijn goedkoper, maar hebben ook een lagere opwek capaciteit. Tegenwoordig wordt enkel voor zwarte panelen gekozen.
  5. Garantie: er zijn diverse vormen van garantie. De productgarantie regelt defecten op het zonnepaneel. Daarnaast is er de vermogensgarantie, die een beperkte terugloop van de opwekcapaciteit borgt.

Hoeveel zonnepanelen

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen dat je nodig hebt moet je goed naar het jaarverbruik van de afgelopen jaren kijken. Vergeet hierbij niet na te denken over de toekomstige mogelijke veranderingen. Zo gaan er steeds meer mensen elektrisch rijden en krijgen we meer elektrische apparaten. Of gaan er kinderen het huis uit, waardoor het stroomverbruik flink afneemt. 

De zonnepanelen van nu zijn veel efficiënter dan de panelen van 10 jaar geleden. Dat betekent dat je nu minder zonnepanelen nodig hebt voor dezelfde stroomproductie. 

Kosten zonnepanelen

Ben je benieuwd naar wat zonnepanelen kosten? Dan kun je op verschillende manieren naar de prijs van zonnepanelen kijken. Belangrijk is dat je de opwekcapaciteit van het zonnepaneel goed in de gaten moet houden.