Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar metZonnepanelen

Bespaar € 1680,- op zonnepanelen

Bespaar door zonnepanelen te laten plaatsen. De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€1.680,- p.j

Meer informatie

Dak vol leggen of niet? Hoeveel zonnepanelen moet ik op mijn dak leggen?

Dinsdag 04 augustus 2020 07:05Margot Boesveld
Dak volledig met zonnepanelen bedekken? Hoeveel zonnepanelen zijn slim om op je dak te leggen?

Dak volledig met zonnepanelen bedekken? Hoeveel zonnepanelen zijn slim om op je dak te leggen?

Hoeveel zonnepanelen moet ik (qua opbrengst) op mijn dak leggen? De één legt zijn dak vol met zonnepanelen en een ander legt precies genoeg zonnepanelen neer voor voldoende opbrengst voor eigen verbruik.

De meningen zijn verdeeld. Moet ik exact het aantal zonnepanelen voor een jaarverbruik op mijn dak leggen of moet ik juist meer zonnepanelen voor een hogere opbrengst nemen?

Dak vol leggen of niet? Maar wat is verstandig? We kijken naar:

  1. Kosten/baten zonnepanelen
  2. Salderingsregeling 2023
  3. Accu’s en Vehicle-to-grid-technologie
  4. kosten bijleggen in de toekomst

Balans is het codewoord. We geven je een aantal tips.

Of je qua opbrengst exact op je verbruik moet gaan zitten of je juist meer zonnepanelen, kun je op verschillende manieren berekenen.

De kosten zonnepanelen

Er zijn verschillende manieren op te berekenen of het de moeite waard is om meer zonnepanelen te plaatsen dan je eigenlijk nodig hebt. 

  1. Kosten per paneel: Je kan kijken naar de kosten per paneel. Hoe meer panelen je plaatst, des te lager de kosten per zonnepaneel en de prijs per wattpiek. Met meer zonnepanelen ben je naar verhouding voordeliger uit. Zo betaal je voor 10 panelen ongeveer € 500,- per paneel. Voor 18 panelen is dat € 430,- en ben je vaak van € 70,- per paneel voordeliger uit. De meeste zonnepanelen installateurs geven geen prijs per paneel, dus die moet je zelf even uitrekenen. 
  2. Opbrengst per paneel: Je kan ook kijken naar de opbrengst van de panelen en dan aan de hand van de terugverdientijd kijken of het je waard is.
  3. Op basis van energiebehoefte en salderingsregeling: Als je meer panelen hebt en daardoor meer opwekt dan verbruikt, kun je tot 2023 nog gebruik maken van de salderingsregeling. Tot 2023 kun je dus lekker volle bak salderen. Het is echter slim om bij aanschaf van een installatie al wel naar de toekomst te kijken. Na 2023 krijg je 80% van het kale tarief. Ongeveer € 0,05 cent. Hierdoor verandert de terugverdientijd. 
  4. Installatiekosten zonnepanelen: Je kan ook kijken wat de bijkomende installatiekosten zijn om je dak vol te leggen. Je betaalt dan namelijk maar een keer installatiekosten. Lees ook verder bij: bijleggen kost geld. 

Salderingsregeling

Deze regeling, die was bedoeld om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren, wordt weer versoberd. Met ingang van 2023 mag je nog maar een percentage van de elektriciteit die je hebt terug geleverd in mindering brengen op de hoeveelheid stroom die je hebt verbruikt. Dit percentage gaat elk jaar omlaag, maar daalt minder snel dan verwacht. Tussen 2023 en 2031 daalt het percentage jaarlijks met 9%. In 2031 daalt het salderingspercentage van 28% tot 0%. Lees meer over salderingsregeling

Het ziet er naar uit dat we in de toekomst meer elektrische apparaten gaan gebruiken. Als je bij de plaatsing rekening houdt met 10% tot 20% extra opbrengst, is dat een verstandige keuze.

3. Accu’s en Vehicle-to-grid-technologie (in de toekomst interessant)

Je kan er ook voor kiezen om te investeren in goede accu's. Zo kun je energie uit duurzame bronnen als zonnepanelen op slaan, bijvoorbeeld overdag voor gebruik 's avonds. Ook interessant is V2G. Dat staat voor vehicle-to-grid. Zo kan een elektische auto stroom terugleveren aan het stroomnet, bijvoorbeeld om te helpen het net te stabiliseren. Op momenten dat er overtollige zonnestroom is, wordt dan de accu van de auto opgeladen. Nog interessanter is het feit dat elektrische auto's die v2g-technologie ondersteunen, de energie kunnen terugleveren aan het huishouden. In feite wordt de auto daarmee dus een thuisaccu, maar dan met een veel grotere capaciteit. 

Echter is het nog erg prijzig, maar het geeft wel aan dat er veel technologische ontwikkelingen zijn die je in de toekomst aan je zonnepanelen installatie kan koppelen. 

4. Bijleggen kost geld

Je legt panelen voor 15 of zelfs 25 jaar. Je weet niet precies wat je tegen die tijd aan elektriciteit gebruikt. Ook hier zijn de meningen verdeeld. De een denkt: wie dan leeft, wie dan zorgt. De ander denkt: Wees op de toekomst voorbereid. Er is een aantal vragen dat je jezelf moet stellen als je in de toekomst wil gaan bijleggen. Ga je meer elektrische apparaten gebruiken? Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een elektrische ketel, wartmepomp of een elektrische auto. dan kun je nu alvast meer panelen plaatsen dan je eigenlijk nodig hebt. Ben je dit niet van plan dan kun je in de toekomst je zonnepanelen installatie uitbreiden. Maar bijleggen gaat alleen goed als je een goede omvormer hebt. Zorg er dus voor dat je een solide systeem hebt, dat ingericht is op uitbreiding. Houd ook rekening met extra marge en de belasting. In fase 1 kun bij de meeste installaties maximaal 155% belasten. In fase 3 is dat tot 135%. Daar tussen zit genoeg spreiding om richting toekomst rekening te houden met uitbreiding.

Deel dit artikel
Zonnepanelen Verzekerd Zonder Zorgen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Zonnepanelen kopen. Zonnepanelen gemeente, lening zonnepanelen.

Zonnepanelen zonder investering | zo werkt het

Maandag 20 juli 2020 10:03

Deel 1: Duurzaamheidslening (Svn) en zonnepanelen | Zonnepanelen aanschaffen zonder investering  Zonnepanelen zijn een flinke investering. We horen vaker dat de investering voor veel consumente...

Lees meer
Verduurzamen woning, zoals je huis isoleren en zonnepanelen bij voor veel huiseigenaren interessant

Vakantiegeld gaat bij eenderde naar verduurzamen woning. Zonnepanelen blijft favoriet

Woensdag 01 juli 2020 14:47

Dat duurzaamheid steeds hoger op de agenda van huiseigenaren staat is te merken aan de toename zonnepanelen. De kostenbesparing nog steeds de hoofdreden om te verduuzamen. Daarna komt de bijdrag...

Lees meer
Waarom neemt rendement zonnepanelen laatste jaren toe

Waarom is de opbrengst zonnepanelen hoger dan ooit?

Zaterdag 09 mei 2020 11:53

Heb jij al zonnepanelen op je dak? Waarom neemt het rendement van zonnepanelen de laatste jaren zo'n sprint. De opbrengst van zonnepanelen is door het mooie weer de afgelopen tijd hoger dan ooit....

Lees meer
Met zonnepanelen bestaat al een salderingsregeling. Daar komt nu de mogelijkheid van TenneT's nieuwe platform bij

Nederlander kan veel geld gaan verdienen met elektrische auto en warmtepomp

Donderdag 23 april 2020 08:28

Nederlanders met een elektrische auto, zonnepanelen of een warmtepomp kunnen hun energienota straks met honderden euro's per jaar verlagen door stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. D...

Lees meer