In Nederland is er een grote toename op het gebied van zonnepanelen installaties. Bent u nog aan het twijfelen of een zonnepanelen installatie voor u interessant is? Vereniging de Vastelastenbond zet de voor en –nadelen voor u op een rij.

Vier voordelen van zonnepanelen:
1. Geld besparen en verdienen;
2. Waardestijging van uw woning;
3. Onafhankelijkheid van leveranciers;
4. Duurzame groene stroom die altijd beschikbaar is.

De 4 voordelen van zonnepanelen zijn hierna verder toegelicht. 

1. Geld besparen en verdienen

In eerste instantie gaat u geld besparen op de energierekening, omdat u uw zelf opgewekte zonne-energie niet hoeft af te rekenen bij uw energieleverancier. Op termijn leveren zonnepanelen geld op. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee, de investering heeft u na ca. 10 jaar terugverdiend. Een zonnepanelen investering verdient u dubbel en dwars terug. U kunt daarna dus nog vijftien jaar genieten van gratis energie. Let wel dat u de omvormer na ca. 15 jaar een keer moet vervangen.

Met zonnepanelen kan het voorkomen dat je méér energie opwekt dan u verbruikt. U kunt teveel opgewekte energie tegen een vergoeding terug laten stromen in het elektriciteitsnet. Dit wordt terugleveren genoemd. U moet uw installatie dan wel hebben geregistreerd bij uw energieleverancier en netbeheerder. Dit kan via http://www.energieleveren.nl/

De vergoeding verschilt per energieleverancier. Het is dus verstandig om, als u zonnepanelen heeft of overweegt, na te gaan wat de voorwaarden voor teruglevering van zonne-energie bij uw huidige leverancier zijn. Als deze voorwaarden een maximaal aantal terug te leveren kilowatturen bevatten, dan valt overstappen aan te raden. Vastelastenbond assisteert u hier graag bij. U kunt ook zelf een energie prijs berekenen. Vul dan bij uw verbruik het restant van uw stroomverbruik in. 

2. Waardestijging van uw woning

Wanneer u een zonnepaneleninstallatie op uw dak heeft en u wilt uw huis verkopen, dan voegt de geplaatste zonnepanelen extra waarde aan uw woning toe. Onder andere omdat de maandlasten voor de volgende bewoner lager zijn. Daarnaast is een zonnepanelen installatie gunstig voor het energielabel van uw woning. Zonnepanelen zorgen voor een lager energielabel en dus een hogere waarde van de woning betekenen. En vanaf 1 januari 2015 is het verplicht om een energielabel te hebben als u uw woning wilt verkopen of verhuren.

3. Onafhankelijkheid van energieleverancier

U wekt zelf energie op en daarmee wordt u onafhankelijker van een energieleverancier. De zon zorgt immers dat uw apparaten in huis het doen. Wanneer u minder of evenveel opwekt dan verbruikt, is de vergoeding van een energieleverancier gelijk aan de kWh-prijs, inclusief BTW en energiebelasting. Wanneer u evenveel opwekt als dat u verbruikt, is het gedeelte ‘elektra tarief’ in een energiecontract dus helemaal niet meer zo interessant voor u. U kan dan op zoek naar een leverancier met een extra laag gas tarief. Wilt u hier uitleg over, of kunnen wij u assisteren bij het vinden van een energieleverancier. Bel dan naar Vereniging de Vastelastenbond of stel uw vraag via het contactformulier.

4. Duurzame groene stroom die altijd beschikbaar is

Wanneer u zonnepanelen heeft geïnstalleerd, weet u zeker dat de stroom die u opwekt en gebruikt dus ook echt groene stroom is. U bent duurzaam bezig en draagt bij aan het milieu, zonder dat u er veel moeite voor hoeft te doen. Zonnepanelen wekken overdag altijd energie op. Normaal daglicht is voldoende om uw zonnepanelen te activeren.

Nadelen zonnepanelen

De nadelen van zonnepanelen op een rij

1. Redelijk lange terugverdientijd;
2. Meterkast aanpassen en ruimte op zolder creëren;
3. Uitstraling woning;
4. Onderhoud.

De 4 nadelen van zonnepanelen zijn hierna verder toegelicht. 

1. Redelijk lange terugverdientijd

De kosten van zonnepanelen worden bepaald door het aantal, de kwaliteit en de installatiekosten van de zonnepanelen. Tegenwoordig is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer tien jaar. Dit is langer dan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie. Het is vaak een hoger investeringsbedrag. Daar staat tegenover dat het over een looptijd van 25 jaar meer rendement oplevert.

2. Meterkast aanpassen en ruimte op zolder creëren

In de meeste gevallen (bij 3 panelen of meer) moet de meterkast aangepast worden. Dit hoeft u gelukkig niet zelf te regelen. Dit doet de installateur vaak voor u. De omvormer, het hart van de installatie, wordt vaak geplaatst in dezelfde ruimte als de CV ketel. Zorg ervoor dat er genoeg plaats is in uw woning.

3. Uitstraling woning: huizen worden minder mooi

Hier zijn de meningen over verdeeld. Een zonnepaneel was vroeger voornamelijk blauw. Nu zijn er ook zwarte zonnepanelen, die uw woning extra uitstraling kunnen geven. Echter blijft het een kwestie van smaak. Heeft u moeite met de uitstraling van het vooraanzicht van uw woning. Kijk naar de mogelijkheid om de panelen aan de achterkant of op uw garage te plaatsen.

4. Onderhoud voor zonnepanelen zijn duur

Het onderhoud van panelen kan vaak gemakkelijk met een tuinslag. Maak bij een reiniging nooit gebruik van een hogedruk reiniger. De panelen kunnen daardoor onherstelbaar beschadigd raken. De kosten zitten vaak in een onderhoudscontract. Er wordt namelijk geadviseerd om het technische onderhoud 1 keer per 4 jaar uit te laten voeren door uw leverancier. Ze kijken dan de panelen, bekabeling en omvormer na.

Conclusie

Een zonnepanelen installatie is een behoorlijke investering, maar die investering wordt vaak binnen een aantal jaren (ca.10 jaar terugverdiend) Indien u overweegt om zonnepanelen te plaatsen is het verstandig om voldoende informatie in te winnen en goed te kijken naar de kwaliteit panelen, opwekkingsvermogen, investering en rendement. Hulp nodig? Neem contact op met Vereniging de Vastelastenbond. 

Dit artikel is geschreven op: 10-03-2015

X