Door zonnepanelen te laten plaatsen.

Start besparen

Bespaar opZonnepanelen

Bespaar € 900,- p.j.

Door zonnepanelen te laten plaatsen.

De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€900,- p.j

Meer informatie

Voordelen zonnepanelen 

Er zijn natuurlijk veel voordelen aan zonnepanelen. De laatste jaren is er flink geïnvesteerd in de techniek waardoor de kwaliteit van het paneel (WattPiek) is toegenomen wat nog meer rendement oplevert.

Als je meer energie opwekt dan dat je daadwerkelijk verbruikt, kun je het stroomoverschot tevens terugleveren (verkopen) aan het net. Dit heet salderen.De salderingsregeling is er nog steeds. De plannen pom de saldering terug te schroeven worden uitgesteld tot 2025. Kies je ook voor een voordelig energiecontract, dan kun je de terugverdientijd zelfs nog verkorten.

Na de terugverdiendtijd zullen de panelen tot het einde van de levensduur zonneenergie opwekken.

1. Geld besparen en verdienen;
2. Waardestijging van uw woning;
3. Onafhankelijkheid van leveranciers;
4. Duurzame groene stroom die altijd beschikbaar is.

1. Geld besparen en verdienen zonnepanelen

In eerste instantie ga je geld besparen op de energierekening, omdatjouw zelf opgewekte zonne-energie niet hoeft af te rekenen bij jouw energieleverancier. Op termijn leveren zonnepanelen geld op. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee, de investering heb je na ca. 6-8 jaar terugverdiend. Een zonnepanelen investering verdien je dus dubbel en dwars terug. Ja kan daarna dus nog vijftien jaar genieten van 'gratis' energie. Let wel dat je de omvormer na ca. 15 jaar een keer moet vervangen.

Met zonnepanelen kan het voorkomen dat je méér energie opwekt dan je verbruikt. Je kan teveel opgewekte energie tegen een vergoeding terug laten stromen in het elektriciteitsnet. Dit wordt salderen genoemd. je moet jouw installatie dan wel hebben geregistreerd bij jouw energieleverancier en netbeheerder. Dit kan via http://www.energieleveren.nl/

De vergoeding verschilt per energieleverancier. Het is dus verstandig om, als je zonnepanelen heeft of overweegt, na te gaan wat de voorwaarden voor teruglevering van zonne-energie bij uw huidige leverancier zijn. heb je een dubbele meter? Kijk dan goed hoe de energieleverancier de terugleverregeling heeft ingericht. Als deze voorwaarden een maximaal aantal terug te leveren kilowatturen bevatten, dan valt overstappen aan te raden. Vastelastenbond assisteert je hier graag bij. 

2. Waardestijging van jouw woning

Wanneer je een zonnepaneleninstallatie op je dak hebt liggen en je wil je huis verkopen, dan voegt de geplaatste zonnepanelen extra waarde aan jouw woning toe. Onder andere omdat de maandlasten voor de volgende bewoner lager zijn. Daarnaast is een zonnepanelen installatie gunstig voor het energielabel van jouw woning. Zonnepanelen zorgen voor een lager energielabel en dus een hogere waarde van de woning betekenen. En vanaf 1 januari 2015 is het verplicht om een energielabel te hebben als u uw woning wilt verkopen of verhuren.

3. Onafhankelijkheid van energieleverancier

Je wekt zelf energie op en daarmee wordt je onafhankelijker van een energieleverancier. Dat klinkt lekker he. De zon zorgt immers dat jouw apparaten in huis het doen. Dus waar heb je een energieleverancier dan nog voor nodig. Wanneer je minder of evenveel opwekt dan verbruikt, is de vergoeding van een energieleverancier gelijk aan de kWh-prijs, inclusief BTW en energiebelasting. Wanneer je evenveel opwekt als dat je verbruikt, is het gedeelte ‘elektra tarief’ in een energiecontract dus helemaal niet meer zo interessant voor jou. Je kan dan op zoek naar een leverancier met een extra laag gas tarief. Wil je hier uitleg over, of kunnen wij je assisteren bij het vinden van een energieleverancier. 

4. Duurzame groene stroom die altijd beschikbaar is

Wanneer je de zonnepanelen hebt geïnstalleerd, weet je zeker dat de stroom die je opwekt en gebruikt dus ook echt groene stroom is. Je bent duurzaam bezig en draagt bij aan het milieu, zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. Zonnepanelen wekken overdag altijd zonne energie op. Normaal daglicht is voldoende om jouw zonnepanelen te activeren.

Voor en nadelen zonnepanelen

Voordelen zonnepanelen Nadelen zonnepanelen
Geld besparen en verdienen Redelijk lange terugverdientijd
Waardestijging van uw woning Meterkast aanpassen en ruimte op zolder creëren
Onafhankelijkheid van leveranciers Uitstraling woning
Duurzame groene stroom die altijd beschikbaar is Onderhoud

Nadelen zonnepanelen

De nadelen van zonnepanelen op een rij

1. Redelijk lange terugverdientijd;
2. Meterkast aanpassen en ruimte op zolder creëren;
3. Uitstraling woning;
4. Onderhoud.

1. Redelijk lange terugverdientijd

De kosten van zonnepanelen worden bepaald door het aantal, de kwaliteit en de installatiekosten van de zonnepanelen. Tegenwoordig is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer 6 tot 8 jaar. Dit is langer dan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie. Het is vaak een hoger investeringsbedrag. Daar staat tegenover dat het over een looptijd van 25 jaar meer rendement oplevert.

2. Meterkast aanpassen en ruimte op zolder creëren

In de meeste gevallen (bij 3 panelen of meer) moet de meterkast aangepast worden. Dit hoef je gelukkig niet zelf te regelen. Dit doet de installateur vaak voor je.  De omvormer, het hart van de installatie, wordt vaak geplaatst in dezelfde ruimte als de CV ketel. Zorg ervoor dat er genoeg plaats is in jouw woning. 

3. Uitstraling woning: huizen worden minder mooi

Hier zijn de meningen over verdeeld. Een zonnepaneel was vroeger voornamelijk blauw. Tegenwoordig worden er eigenlijk alleen maar zwarte zonnepanelen gebruikt. Echter blijft het een kwestie van smaak. Heb je moeite met de uitstraling van het vooraanzicht van jouw woning. Kijk naar de mogelijkheid om de panelen aan de achterkant of op je garage te plaatsen.

4. Onderhoud voor zonnepanelen zijn duur

Het onderhoud van panelen kan vaak gemakkelijk met een tuinslag. Maak bij een reiniging nooit gebruik van een hogedruk reiniger. De panelen kunnen daardoor onherstelbaar beschadigd raken. De kosten zitten vaak in een onderhoudscontract. Er wordt namelijk geadviseerd om het technische onderhoud 1 keer per 4 jaar uit te laten voeren door uw leverancier. Ze kijken dan de panelen, bekabeling en omvormer na. Lees ook het artikel: Schade aan zonnepanelen, zo zit dat.

Zonnepanelen kopen ja/nee?

Een zonnepanelen installatie is een behoorlijke investering, maar die investering wordt vaak binnen een aantal jaren (ca.10 jaar terugverdiend) Indien je overweegt om zonnepanelen te plaatsen is het verstandig om voldoende informatie in te winnen en goed te kijken naar de kwaliteit panelen, opwekkingsvermogen, investering en rendement. Hulp nodig? Neem contact op met Vereniging de Vastelastenbond. 

Meer informatie over zonnepanelen aanschaffen

3 x vraag en antwoord over Zonnepanelen kopen.

Dak vol leggen of niet? Hoeveel zonnepanelen moet ik op mijn dak leggen?

Subsidie zonnepanelen