Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Achtergrond: Huizenmarkt, WOZ-waarde en woningtekort in een notendop

Donderdag 10 september 2020 09:24Margot Boesveld
WOZ-waarde is de basis voor veel belastingen

WOZ-waarde is de basis voor veel belastingen

Het zijn gekke tijden op de huizenmarkt. Afgelopen weken kwamen er veel berichten in het nieuws over de WOZ-waarde, huizenprijzen en het aanhoudende woningtekort. De Rabobank verwacht de komende twee jaar een daling die vanaf 2022 weer zal stijgen naar het 'oude' niveau. Op zich niet slecht dat we het vooruitzicht hebben dat de huizenmarkt over twee jaar weer aantrekt, maar hiermee kunnen veel huishoudens in 2021 in de knel komen. We duiken er even iets dieper in.

  • Huizenprijzen gaan komende 2 jaar dalen
  • Hypotheekrente daalt licht
  • WOZ-waarde stijgt
  • Gemeentelijke belastingen stijgen
  • Appartementen in steden duurder dan koopwoning
  • Woningtekort houdt aan

Huizenprijzen dalen, maar niet voor lang

Huizenprijzen gaan volgend jaar naar verwachting dalen. De prijzen voor koopwoningen gaan naar verwachting volgend jaar omlaag. Ook in 2022 zal nog sprake zijn van een dalende lijn, voorspelt de Rabobank afgelopen dinsdag 8 september. Tevens zijn de prijzen in 2021 naar verwachting gemiddeld 0,8 procent lager dan dit jaar. Na een sterkere daling van 2,6 procent in 2022 gaan de huizenprijzen weer omhoog, denkt Rabobank. Dat komt door de lage hypotheekrente en het woningtekort. 

Lichte daling hypotheekrente

De rente in de markt daalt, waardoor sommige partijen redelijk goedkoop geld kunnen inslaan. Daarnaast is er weer wat meer rust in de markt sinds de coronacrisis is begonnen, waardoor banken ademruimte hebben om meer dossiers op te pakken en daardoor de rente kunnen verlagen.

WOZ-waarde stijgt

Afgelopen jaar (WOZ-waarde van 2020) was de WOZ waarde al flink gestegen. Voor komend jaar wordt er ook een stijging verwacht. Hiermee zal de gemiddelde WOZ-waarde in 2021 tuusen de 270.000 euro en 280.000 komen te liggen. Vooral in de steden zullen WOZ-waarden fors stijgen. Weesp is koploper, maar ook in Rotterdam en Amsterdam gaan de WOZ-waarden omhoog.  

Onroerendezaakbelasting 2021 omhoog

De gemeentelijke belastingen zijn voor zowel de inwoners als de gemeenten een doorn in het oog. Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde als basis voor de onroerendezaakbelasting (ozb), een van hun belangrijke inkomstenbronnen. De onroerendezaakbelasting (OZB) is een gemeentelijke belasting die zelf door de gemeente wordt vastgesteld.  De ozb genereert dus inkomsten voor gemeenten. Voor 2021 kunnen gemeenten niet veel anders dan de OZB en andere gemeentelijke belastingen te verhogen. Als gevolg van een flink begrotingstekort dreigt in veel gemeenten een fors hogere onroerendezaakbelasting, vrijwel de enige knop waaraan gemeenten kunnen draaien.Het blijft een lastig stelsel, de gemeentelijke woonlasten, omdat de WOZ-waarde hier als basis voor wordt gebruikt. De gemeente is verantwoordelijk voor het taxeren en vaststellen van de WOZ-waarde en aan de andere kant moet de gemeente de tarieven voor de gemeentelijke belastingen (vaak een percentage van de WOZ-waarde) bepalen. Maar de gemeente is ook verantwoordelijk voor het afhandelen van WOZ-bezwaar. Dat maakt het ingewikkeld en veel gemeenten staan onder grote druk. 

Appartementen in steden duurder dan koopwoning

De prijzen van een koopwoning stegen gemiddeld 3 procent, Bij appartementen is er een prijsstijging van 7 procent. Daardoor waren appartementen (gemiddeld 424.000 euro) duurder dan eengezinswoningen (389.000 euro). Bron: https://www.ad.nl/wonen/opvallend-appartementen-nieuwbouw-duurder-dan-gezinswoningen~aab6b5e7c/

Woningtekort blijft

Het grote woningtekort zorgt ervoor dat de vraag naar nieuwbouw onverminderd hoog blijft. Wel nemen de risico’s toe. De prijzen zijn hoog, terwijl door de economische malaise juist de vraag in het goedkope segment enorm toeneemt, zo schrijft NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers. Door het woningtekort zullen de huizenprijzen naar verwachting over ca. 2 jaar weer fors stijgen. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Vaste lasten regelen. Nu Deel 2:Energierekening verlagen, zorgverzekeringen, internet en meer

Besparen op je vaste lasten | Deel 2 energie vergelijken, verzekeringen vergelijken en meer.

Donderdag 27 augustus 2020 07:47

DEEL 2: Deze keer kijken we naar de vaste lasten die per maand een kleinere hap uit je budget nemen, maar waar je nog steeds flink op kan besparen. We zoomen in op je energierekening, hoe j...

Lees meer
Prinsjesdag 2020 is op 15 september. Wat voorspellen de experts.

Prinsjesdag 2020 | Miljoenennota 2021: Wat betekent dit voor jouw portemonnee

Dinsdag 15 september 2020 13:30

Miljoenennota 2021. Onzekerheid voert de boventoon.  Elk jaar brengt de Vastelastenbond in kaart welke financiële veranderingen er komend jaar voor jou belangrijk zijn. In de miljoenennota wor...

Lees meer
Toenames in elektriciteit en watergebruik tijdens hittegolf. Wat kost dat nou een hittegolf

Verwachting: 40 procent meer waterverbruik tijdens hittegolf. Ook stroomverbruik neemt toe

Vrijdag 07 augustus 2020 15:11

In de afgelopen 5 jaar is er al drie keer sprake van een hittegolf geweest. Waterbedrijven en energieleveranciers verwachten weer een drastische toenamen aan water en stroomverbruik de komende ...

Lees meer
Huizenmarkt en corona

Hypotheekoversluiters slaan hun slag en toename verkoop vakantiewoningen

Dinsdag 28 juli 2020 12:31

Huizenmarkt en corona. Verhuurhypotheken, het kopen van een vakantiewoning en oversluiten van hypotheek zijn de trends tijdens de huidige crisis. De huizenmarkt hobbelt vaak een beetje achter de grot...

Lees meer