Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Besparen op je vaste lasten | Deel 2 energie vergelijken, verzekeringen vergelijken en meer.

Donderdag 27 augustus 2020 07:47Margot Boesveld
Vaste lasten regelen. Nu Deel 2:Energierekening verlagen, zorgverzekeringen, internet en meer

Vaste lasten regelen. Nu Deel 2:Energierekening verlagen, zorgverzekeringen, internet en meer

DEEL 2: Deze keer kijken we naar de vaste lasten die per maand een kleinere hap uit je budget nemen, maar waar je nog steeds flink op kan besparen. We zoomen in op je energierekening, hoe je je zorgverzekering en schadeverzekeringen het beste kan regelen, maar ook geven we tips voor je toeslagen en WOZ-waarde. We helpen je in 3 stappen naar een betere balans voor je vaste lasten. 

Deel 1: Algemene woonlasten: Je woning (hypotheek, ORV en onderhoud)
Deel 2: Maandelijkse vaste lasten: Energie, verzekeringen, internet, zorgverzekering, telefoon
Deel 3: Slimme bespaartip (verduurzamen, isoleren , etc.)

We voorzien je van enkele tips. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.

Deel 2:  Maandelijkse vaste lasten: Energie, verzekeringen, internet, zorgverzekering, telefoon.

De Vastelastenbond heeft een aantal handige stappen voor een optimaal financieel overzicht en de beste deals voor je vaste lasten.  In een paar stappen je vaste lasten onder controle: 

  1. Begin bij het begin: Maak één overzicht    
  2. Energierekening (stroom en gas)    
  3. Verzekeringen    
  4. Internet, tv en bellen    
  5. Abonnementen en loterijen opzeggen    
  6. Belasting en toeslagen 

1. Overzicht is het begin

Begin bij het begin. Maak een overzicht. Welke uitgaven zijn noodzakelijk en welke kun je (misschien tijdelijk) schrappen? Pas als je alle vaste lasten goed in kaart hebt, kun je ook een indeling maken van klein naar groot. Waar wil je als eerste op besparen? Heb je misschien vaste lasten die je vergeten bent (sportschool of krantabonnement)? Gebruik de 50-30-20 regel van de Vastelastenbond. Dat staat voor 50% van je inkomen 'mag' noodzakelijk zijn, 30% is voor plezier en 20% gebruik je als buffer. Er zijn ook verschillende (online) huishoudboekjes die je kan gebruiken. Vaak werkt het het beste om alles in één overzicht te hebben. 

2. Energierekening verlagen (stroom en gas)

Het gasverbruik van een Nederlands huishouden is gemiddeld 1.269 m3 gas. En een huishouden verbruikt per jaar ongeveer 2.765 kWh aan stroom. Met de energieprijzen van 2020 is de energierekening gemiddeld € 1.690,- op jaarbasis. Jouw stroom- en gasverbruik hangen van allerlei dingen af: in wat voor huis je woont (appartement, tussenwoning, vrijstaand), of de woning goed geïsoleerd is, met hoeveel personen je samenwoont, hoeveel stroom je apparaten verbruiken, hoe hoog je de verwarming zet en hoeveel (warm) water je verbruikt met o.a. douchen.

  • Breng je verbruik in kaart en bekijk waar je kan besparen. Dat is de eerste stap om grip te krijgen op je energierekening.  
  • Ga energieleveranciers vergelijken. En dan bedoelen we vooral: Vergelijk de energietarieven. We merken dat heel veel consumenten nog steeds vergelijken op basis van het voorschotbedrag. Doe dit vooral niet! Dat geeft een vertekend beeld. Kijk naar het stroomtarief per kWh en het gastarief per m3 van je huidige leverancier en vergelijk deze met een andere energieaanbieding. Vermenigvuldig de energietarieven met je verbruik. (Tarief (per kWh en m3) x verbruik = jaarbedrag). Dan pas weet je het échte verschil tussen de energieleveranciers.  Kijk ook naar het vastrecht per product per maand. Dit betaal je voor stroom en voor gas. Wil je weten welke (groene) energieleveranciers er zijn, bekijk ook de actuele lijst van energieleveranciers 2020-2021
  • Elk jaar overstappen is het voordeligst. Maar er is ook niks mis met een super scherp verlengaanbod van je huidige energieleverancier. Ook dan geldt: Kijk goed naar de energietarieven én de einddatum van je contract. 

3. Verzekeringen

Een gemiddeld huishouden betaalt € 1.200,- op jaarbasis aan verzekeringspremies. Zonder dat we ons daar bewust van zijn, zijn we vaak oververzekerd. We hebben gemiddeld 8 verzekeringen en daar zit vaak een overlap bij qua dekking. Breng in kaart waar je verzekerd bent, voor wat (dekking) en tegen welke premie(s). Stap waar nodig over of wijzig je polis. Om dit gemakkelijker en minder tijdrovend te maken, heeft de Vastelastenbond de dienst "Verzekerd. Zonder Zorgen" ontwikkeld. 

4. Internet, tv en bellen

Een gemiddeld gezin betaalt bijna € 700,- aan een alles-in- één pakket. Het internet vormt steeds meer een vast onderdeel van de dagelijkse routine. Er komen steeds snellere verbindingen bij. Ga je voor glasvezel of kabel? Ga goed na wat je écht nodig hebt. Stap over van provider en begin met een ‘budget’ pakket. Upgraden naar een hogere snelheid kan namelijk altijd nog. Je kan bij ons ook alle internetaanbiedingen vergelijken

5. Abonnementen opzeggen

Waar ben je nou eigenlijk allemaal lid van en op welke diensten ben je geabonneerd? We weten het niet altijd even precies. Maar al die loterijen, goede doelen, abonnementen en lidmaatschappen kunnen een aardige hap uit je budget nemen. Los van elkaar lijken het misschien verwaarloosbare bedragen, maar stiekem kost het je op jaarbasis aardig wat. Kijk dus eens kritisch naar je bankafschrijvingen en zeg overbodige diensten op.

6. Belastingen en toeslagen

Afhankelijk van je inkomen kun je verschillende toeslagen aanvragen. Misschien heb je wel recht op huur-, zorgtoeslag of kindgebonden budget. Controleer dit met de rekenhulp ‘Proefberekening toeslagen’ op de website van de Belastingdienst. Mogelijk heb je ook recht op subsidie voor energiebesparende maatregelen in huis. Zo is er subsidie voor isolerende maatregelen. Dit kun je controleren bij de RVO.

Vergeet ook je lokale woonlasten niet! Elke gemeente bepaalt haar eigen onroerendezaakbelasting, rioolheffing en afvalstofheffing. De hoogte van je gemeentelijke belastingen is afhankelijk van je WOZ-waarde. Iets dat elk jaar opnieuw wordt bijgesteld. Controleer daarom goed je WOZ-waarde. Als deze namelijk te hoog is, kun je bezwaar maken met als doel je WOZ-waarde te verlagen. Ook dit kan een financieel voordeel opleveren. 

Meer weten? 

We kunnen een heel boek schrijven over besparen. Wij verdiepen ons hier al meer dan 16 jaar in. En in een complexe branche staan wij voor je klaar als je persoonlijke, onafhankelijke adviseur op het gebied van je vaste lasten. Zie ons als het moderne antwoord op het huishoudboekje. We komen nog nét niet bij je aan de keukentafel zitten. Je kan ons bellen op 040-7200200.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Prinsjesdag 2020 is op 15 september. Wat voorspellen de experts.

Prinsjesdag 2020 | Miljoenennota 2021: Wat betekent dit voor jouw portemonnee

Dinsdag 15 september 2020 13:30

Miljoenennota 2021. Onzekerheid voert de boventoon.  Elk jaar brengt de Vastelastenbond in kaart welke financiële veranderingen er komend jaar voor jou belangrijk zijn. In de miljoenennota wor...

Lees meer
Toenames in elektriciteit en watergebruik tijdens hittegolf. Wat kost dat nou een hittegolf

Verwachting: 40 procent meer waterverbruik tijdens hittegolf. Ook stroomverbruik neemt toe

Vrijdag 07 augustus 2020 15:11

In de afgelopen 5 jaar is er al drie keer sprake van een hittegolf geweest. Waterbedrijven en energieleveranciers verwachten weer een drastische toenamen aan water en stroomverbruik de komende ...

Lees meer
Huizenmarkt en corona

Hypotheekoversluiters slaan hun slag en toename verkoop vakantiewoningen

Dinsdag 28 juli 2020 12:31

Huizenmarkt en corona. Verhuurhypotheken, het kopen van een vakantiewoning en oversluiten van hypotheek zijn de trends tijdens de huidige crisis. De huizenmarkt hobbelt vaak een beetje achter de grot...

Lees meer
Een checklist voor de babyspullen is overal te vinden, maar wist je dat je ook veel financiële zaken moet regelen als er gezinsuitbreiding komt? Juli, augustus en september zijn al jaren de maanden met de meeste geboortes. Bereid je goed vo

Extra kosten gezinsuitbreiding. Dit moet je regelen

Maandag 13 juli 2020 10:48

Babyboomers opgelet! Een baby brengt veel geluk, maar ook veel extra kosten met zich mee. Een checklist voor de babyspullen (uitzetlijst) is overal te vinden, maar wist je dat je ook veel financiële...

Lees meer