Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

ACM voert nieuwe regels in voor opzeggen energiecontracten

Vrijdag 10 februari 2023 09:00Frank van de Ven
Specialistisch inspecteur Jochen Smit van toezichthouder ACM hoopt dat de streefdatum van 1 april gehaald wordt zodat de overstapvergoeding verhoogd wordt waardoor de concurrentie in de energiemarkt aangewakkerd wordt.

Specialistisch inspecteur Jochen Smit van toezichthouder ACM hoopt dat de streefdatum van 1 april gehaald wordt zodat de overstapvergoeding verhoogd wordt waardoor de concurrentie in de energiemarkt aangewakkerd wordt.

Een hogere overstapvergoeding moet de concurrentie in de energiemarkt aanwakkeren. De deadline van de invoering van deze regels is 1 april. Het is echter maar de vraag of deze streefdatum gehaald wordt. ACM-inspecteur Jochen Smit denkt dat de invoering eind april wordt.
 

Hoe zit het met de techniek rond de invoering van de overstapvergoeding?

“De techniek is er al. Alle gesprekken tussen leveranciers verlopen al via MFFBAS, de beheerder van de centrale data hub van de energiebedrijven. Er lopen meerdere modules via dit centrale systeem en als er een overstap plaatsvindt, komt dat in dit systeem terecht waar het veilig wordt opgeslagen. Deze informatie is dus altijd geborgd. In de nieuwe beleidsregels staat dat de klant bij een overstap onmiddellijk op de hoogte wordt gesteld van de opzegvergoeding.

In de regel staat wel (artikel 7.2) dat de oude leverancier: onmiddellijk de voorlopige hoogte van de opzegvergoeding mededeelt [aan de klant] nadat de vergunninghouder de mededeling ontvangt over de opzegging of over een aankondiging van een leverancierswitch’. Dat de nieuwe leverancier de oude meteen informeert over die switch is juist wat geregeld moet worden met Informatiecode. Dat kan niet in de ROVER (Richtsnoeren Redelijke Opzegvergoedingen Vergunninghouders. red), want die gaat over het opzeggen en de berichten aan klanten, en niet over het berichtenverkeer tussen bedrijven. Dat is ontzettend belangrijk.”
 

Waarom is dat zo belangrijk?

“Omdat we willen voorkomen dat consumenten niet tijdig worden geïnformeerd over de consequenties van een overstap. Het laatste dat we willen is dat mensen met grote schulden achterblijven, omdat ze de gevolgen van hun overstap niet goed hebben ingeschat. De nieuwe regeling voor opzegvergoeding kan daarom pas in werking treden zodra is geregeld dat direct na het tekenen van een overstap de nieuwe leverancier de oude leverancier op de hoogte moet stellen.

Deze kan de klant dan onmiddellijk op de hoogte stellen van de hoogte van de overstapvergoeding. Dit is daarmee binnen de wettelijke afkoelperiode van 14 dagen die bestaat bij het aangaan van leveringsovereenkomsten voor energie. Als de klant duidelijk heeft hoeveel boete hij moet betalen bij een overstap, kan hij de overstap dus nog terugdraaien als de kosten hoger zijn dan verwacht. We willen voorkomen dat mensen niet op de hoogte zijn van de gevolgen van een overstap.”

De nieuwe regels voor opzegvergoedingen gaan in als juridisch en technisch geregeld is dat consumenten bij het opzeggen van een vast contract automatisch bericht ontvangen over de hoogte van de opzegvergoeding. Dit zal naar verwachting op 1 april 2023 geregeld zijn. We hebben de indruk dat alle betrokken partijen het belang van een snelle aanpassing inzien en nastreven.”
 

Wie bepaalt wat juridisch en technisch mogelijk is? Qua techniek kunnen energieleverancier natuurlijk op de rem trappen waardoor ze 1 april niet gaan halen. Als zij het dan op 'technisch' onmogelijk gooien, kunnen ze tijd rekken dus wie bepaalt wat technisch haalbaar is?

“Leveranciers zijn technisch en juridisch nog niet helemaal klaar voor de invoering van deze maatregelen. De deadline van 1 april is krap, want er is een aanpassing van de informatiecode voor nodig. Met enige vindingrijkheid denk ik dat het net moet lukken. Vanuit alle kanten is de wens er om deze deadline te halen. Iedere partij wil snelheid maken. Er is op meerdere niveaus over de aanpassing van de opzegvergoedingen gesproken en er is veel oplossingsgerichtheid. Als de deadline van 1 april niet gehaald wordt, zal het later die maand gebeuren, denk ik.”


Drie grote energiebedrijven verschenen in het nieuws omdat ACM onderzoek naar de tariefopbouw verricht.  Maken zij wel haast?

“Het onderzoek naar deze drie leveranciers richt zich op de manier waarop zij tarieven voor hun contracten bepalen. Deze leveranciers zijn gekozen vanwege hun omvang, meer dan de helft van de huishoudens in Nederland is klant bij één van deze drie leveranciers. We doen het onderzoek dus niet omdat we verdenkingen hebben of iets dergelijks.

Deze leveranciers hebben er – net als veel andere leveranciers - baat bij dat de regels voor opzegvergoedingen veranderen omdat dit bijdraagt aan een vast en loyaal klantenbestand. Dat is gegarandeerde omzet. Die hebben zij nu niet omdat mensen overstappen van variabel contract. Ik ga ervan uit dat de geboden zekerheid ook leidt tot een betaalbaar aanbod.”
 

Hoe ziet de toekomst eruit van de energiemarkt?

“In het recente verleden – voordat de prijzen zo sterk gingen stijgen – waren meerjarencontracten gebruikelijk. De vraag is of dat zo blijft. Het zou zomaar kunnen dat er halfjaarcontracten komen en dat er niet zover in de toekomst gekeken wordt. Ik geloof niet zo sterk in de onmiddellijke komst van nieuwe drie- of vijfjaren contracten. Mensen zullen ook voorzichtiger zijn voordat ze voor zo’n langdurig contract kiezen met de nog steeds hoge prijzen van dit moment.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Door op Warmetruiendag een extra warm kloffie te dragen en de verwarming lager te zetten, is het plan om 80 procent minder energie te verbruiken. Om deze bespaartrend door te zetten, geven we je nog wat meer bespaartips.

Wat doe jij op Warmetruiendag?

Vrijdag 10 februari 2023 08:09

‌Het is vandaag Warmetruiendag en dat gaat je niet in de koude kleren zitten! Het doel van deze dag is om energie te besparen. Door vandaag een extra warm kloffie te dragen en de verwarming lag...

Lees meer
De laatste tijd zoeken steeds meer energiebedrijven de media op door nieuwe contracten te beloven en tariefwijziging aan te kondigen en Vattenfall doet hier ook aan mee. In een groot interview in het Algemeen Dagblad zet het energiebedrijf

Charmeoffensief Vattenvall roept vooral vraagtekens op bij Vastelastenbond

Donderdag 09 februari 2023 11:21

‌De laatste tijd zoeken steeds meer energiebedrijven de media op door nieuwe contracten te beloven en tariefwijziging aan te kondigen en Vattenfall doet hier ook aan mee. In een groot interview...

Lees meer
De toezichthouder wil weten of de energietarieven van Eneco, Essent en Vattenfall redelijk zijn.

Toezichthouder valt drie energiebedrijven binnen in kader van bedrijfsonderzoek

Dinsdag 07 februari 2023 15:14

‌ De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ging dinsdag langs bij drie grote energiebedrijven. De toezichthouder wil weten of de energietarieven van Eneco, Essent en Vattenfall redelijk zij...

Lees meer
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt af om vuur te stoken, omdat dit voor gezondheidsklachten kan zorgen.

Waarom de open haard slecht is voor je gezondheid

Maandag 06 februari 2023 13:27

‌De kachel aanzetten, staat voor veel mensen gelijk aan gezelligheid én in deze tijd is het een mooi alternatief om de energierekening te verlagen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en M...

Lees meer