Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Toezichthouder verscherpt regels overstapboete energiemarkt

Woensdag 18 januari 2023 11:36Frank van de Ven
De toezichthouder wil de concurrentie in de energiemarkt aanwakkeren.

De toezichthouder wil de concurrentie in de energiemarkt aanwakkeren.

Energieleveranciers kunnen vanaf april weer starten met het aanbieden van vaste contracten. Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de regels voor de overstapboete verscherpt. De verhoging van deze zogenaamde ‘opzegvergoeding’ maakt overstappen minder aantrekkelijk voor consumenten. De toezichthouder wil de concurrentie in de energiemarkt aanwakkeren.

Veel energiebedrijven durfden zich door de hoge inkooprijzen van gas niet aan vaste contracten te wagen. Wanneer consumenten elders een goedkoper aanbod zagen, konden ze na het betalen van een boete snel overstappen. Die boete was vrij laag, waardoor energiebedrijven het niet aandurfden om vaste contracten aan te bieden.

Een vertrekkende klant zorgde namelijk voor duur ingekochte energie die niet verkocht kon worden. De boete ving die inkoopkosten niet op en daardoor besloten energiebedrijven geen vaste contracten aan te bieden. Daardoor zit inmiddels half Nederland noodgedwongen op een variabel tarief.


Interesse vaste contracten aanwakkeren

In nieuwe opzegregels neemt de toezichthouder de fluctuerende energieprijzen en de resterende looptijd van het contract mee. Als consumenten hun vaste contract willen opzeggen, betalen zij dan voor de energie die zij volgens hun contract nog zouden afnemen. In die kosten wordt ook het prijsverschil meegenomen tussen het contracttarief en het actuele tarief van de energieleverancier. Dat moet het voor energiebedrijven interessanter maken om weer vaste contracten aan te bieden.

De Vastelastenbond is erg blij met deze ontwikkeling. De komst van meerjarige contracten zorgt voor rust en stabiliteit in een grillige markt, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert: “Met een vast contract weet je waar je aan toe bent en wat je maandelijks moet betalen. Momenteel valt er weinig te kiezen op het vlak van energiecontracten hoewel er zestig energiebedrijven actief zijn. Met zoveel partijen zou je concurrentie verwachten, maar uit angst voor een overschot aan energie en overstappende klanten gebeurt er niets.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Deze inkoopstrategie van Budget Energie is nu gunstig voor mensen die met hun verbruik boven het prijsplafond komen. Wanneer je onder de verbruikslimiet zit, merk je weinig van deze tariefwijziging.

Budget Energie verlaagt energieprijzen tot onder het prijsplafond

Woensdag 18 januari 2023 11:09

‌Energiebedrijf Budget Energie voert een tariefwijziging door waardoor de variabele tarieven tot onder het prijsplafond belanden. Nieuwe klanten kunnen direct profiteren van de lagere prijzen, te...

Lees meer
Na de coronacrisis krabbelden poppodia weer langzaam op om vervolgens met een energiecrisis te maken te krijgen.

Overstap naar ledverlichting oplossing voor torenhoge energierekening poppodia

Donderdag 12 januari 2023 11:01

‌De cultuursector heeft met hoge energierekeningen te maken en dat zorgt voor onrust. Poppodia zijn bang dat ze hun energierekening niet meer kunnen betalen. Overstappen naar ledverlichting kan...

Lees meer
Ondanks de dalende inkooprijs van gas is dat niet terug te zien in de tarieven. “Vooralsnog zijn de dalende inkoopprijzen van gas vooral interessant voor energiebedrijven”, zegt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Niet te veel betalen of blijven balen? Welk energiecontract kies jij?

Dinsdag 03 januari 2023 16:24

‌De inkoopprijs van gas daalt, maar daar merk je als consument voorlopig nog weinig van. Het duurt namelijk nog een hele tijd voordat de lage inkoopprijzen in de variabele tarieven verwerkt worde...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert maakt zich zorgen over de energiemarkt: “Ik ben bang dat de mogelijkheid geschapen wordt voor energiebedrijven om woekerwinsten te incasseren.

Persbericht: Prijsdaling gastarieven leidt mogelijk tot woekerwinsten voor energieleveranciers

Vrijdag 30 december 2022 06:55

‌De energietarieven daalden de afgelopen week flink. Het zachte winterweer en het lage energieverbruik zorgden ervoor dat de vraag naar gas sterk afnam. De inkoopprijzen zijn laag en dat is goe...

Lees meer