Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Adviesorganisatie PwC: “Energiekosten komende decennia door het dak”

Dinsdag 14 november 2023 15:18Frank van de Ven
Consumenten en bedrijven krijgen met fors hogere tarieven en belastingen te maken. Energiespecialist Paul Nillesen van PwC:

Consumenten en bedrijven krijgen met fors hogere tarieven en belastingen te maken. Energiespecialist Paul Nillesen van PwC: "Veel kosten op energiegebied zijn investeringen voor de lange termijn en moeten worden terugverdiend."

De energiekosten in Nederland stijgen de komende decennia flink door de energietransitie stelt accountants- en adviesorganisatie PwC Nederland. Consumenten en bedrijven krijgen met fors hogere tarieven en belastingen te maken. Het elektriciteitsnet moet uitgebreid worden en de aanleg van windparken op zee loopt ook in de papieren. Energiespecialist Paul Nillesen van PwC: "Veel kosten zijn investeringen voor de lange termijn en moeten worden terugverdiend."

Vooral de kosten voor stroom stijgen, omdat in de energietransitie meer elektriciteit verbruikt wordt en daardoor gas. Het elektriciteitsnet moet vergroot en verzwaard worden om aan de grotere vraag naar stroom te voldoen. Netbeheerders investeren de komende jaren miljarden euro’s voor deze uitbreiding. Ook de aanleg van windparken op zee brengt extra kosten met zich mee.
 
Elektriciteit en gas zijn in 2030 bijna twee keer zo duur dan in 2020, berekende PwC. De verwachting is dat die kosten stijgen van 22 miljard euro in 2020 naar 43 miljard euro tien jaar later. In 2040 wordt energie weer 30 procent duurder. Dan kosten stroom en gas 56 miljard euro, denkt PwC.


Hoge kosten in 2040

De kans is groot dat de kosten ook na 2040 zo hoog blijven, stelt Nillesen: "Veel kosten zijn investeringen voor de lange termijn en moeten worden terugverdiend." Na 2040 worden volgens hem ook nog kosten gemaakt voor bijvoorbeeld het opslaan van waterstof.
 
Huishoudens gaan in 2040 volgens PwC het grootste deel van de energiekosten betalen, namelijk 31 miljard euro. Nillesen vindt dat consumenten hun energieverbruik hierop moeten aanpassen: "In het debat over de energietransitie ontbreekt vaak dat de transitie lang duurt en dat die gevolgen heeft voor de rekening die we met zijn allen moeten betalen."
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De Vastelastenbond roept mensen die nog niet zijn overgestapt op om nu een keuze te maken voor een contract met vaste tarieven.

Circa zes procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Woensdag 08 november 2023 09:41

‌Ongeveer zes procent van de Nederlandse huishoudens heeft een energiecontract met tarieven boven het prijsplafond. Voor deze mensen geldt dat een overstap naar een vast contract vrijwel altijd...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond adviseert mensen zonder vast contract om nu over te stappen naar een jaarcontract:

Wat verandert er nu precies voor jou nu alle energieleveranciers solvabel zijn?

Vrijdag 03 november 2023 08:02

‌Het solvabiliteitsonderzoek van de Vastelastenbond wees uit dat alle energieleveranciers solvabel zijn en het onstuimige jaar 2022 goed zijn doorgekomen. Wat betekent dit voor de consument, ho...

Lees meer
Energieleveranciers hebben de hoge inkoopprijzen van gas direct bij de klant in rekening gebracht in de vorm van variabele tarieven. Energiecontracten met vaste prijzen werden in 2022 amper aangeboden.

Podcast gaat dieper in op het solvabiliteitsonderzoek van 2023

Donderdag 02 november 2023 12:35

‌In oktober verscheen het solvabiliteitsonderzoek waarin de Vastelastenbond de financiële buffers van achttien energiebedrijven onder de loep nam. Het onderzoek wees uit dat er geen enkele lever...

Lees meer
Het meerjarencontract met een looptijd van drie jaar is door de Vastelastenbond geregeld om mensen met zonnepanelen te beschermen tegen oplopende kosten door de salderingsregeling. Er zijn op dit moment nog nauwelijks energieleveranciers di

Wanneer kies je voor een jaarcontract of een meerjarencontract?

Woensdag 01 november 2023 10:07

‌Sinds kort biedt de Vastelastenbond de service Energie Vanzelf Geregeld aan in combinatie met een meerjarig contract. Onze klantenservice krijgt hier veel vragen over. Dit contract is nu een paa...

Lees meer