Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Podcast gaat dieper in op het solvabiliteitsonderzoek van 2023

Donderdag 02 november 2023 12:35Frank van de Ven
Energieleveranciers hebben de hoge inkoopprijzen van gas direct bij de klant in rekening gebracht in de vorm van variabele tarieven. Energiecontracten met vaste prijzen werden in 2022 amper aangeboden.

Energieleveranciers hebben de hoge inkoopprijzen van gas direct bij de klant in rekening gebracht in de vorm van variabele tarieven. Energiecontracten met vaste prijzen werden in 2022 amper aangeboden.

In oktober verscheen het solvabiliteitsonderzoek waarin de Vastelastenbond de financiële buffers van achttien energiebedrijven onder de loep nam. Het onderzoek wees uit dat er geen enkele leverancier een negatieve solvabiliteit had. In deze podcast legt directeur Dirk-Jan Wolfert uit hoe het komt dat er in tegenstelling tot voorgaande jaren geen bedrijven in de rode cijfers belandden. 
 
De meest opmerkelijke uitkomst van het solvabiliteitsonderzoek was dat alle onderzochte energieleveranciers solvabel waren, stelt Wolfert: “Dat was vorig jaar wel anders, want toen stonden een aantal bedrijven er slecht voor. De achttien partijen die wij onderzochten zijn goed uit de strijd gekomen. Dat is knap, want 2022 was nogal een onstuimig jaar op energiegebied.”
 


Er is volgens Wolfert wel een verklaring voor hoe het komt dat geen enkele leverancier in de rode cijfers kwam. De consument ving de klappen op: “Uit angst voor oplopende inkoopkosten besloten energieleveranciers om geen vaste contracten meer aan te bieden, waardoor klanten noodgedwongen overgingen op veel duurdere variabele contracten. De stijgende inkoopkosten werden direct doorberekend aan de consument, waardoor energiebedrijven nauwelijks risico liepen.”
 

Vastelastenbond onderzocht solvabiliteit 

De Vastelastenbond onderzoekt jaarlijks de solvabiliteit van een aantal partijen. “We regelen voor duizenden klanten jaarlijks het beste energiecontract. Bij ons selectieproces speelt niet alleen de laagste prijs een rol”, zegt de directeur van de consumentenorganisatie.
 
Het is volgens Wolfert “ontzettend belangrijk” om te weten welke partijen solvabel zijn: “Wij willen geen klanten aanmelden bij een energieleverancier die een grotere kans heeft om failliet te gaan. Alleen prijs mag niet leidend zijn, dus nemen we in ons onderzoek ook het inkoopbeleid en de financiële buffers van energiebedrijven mee. Dit jaar staan alle partijen er goed voor en dat maakt een overstap minder risicovol. Met het oog op het einde van het prijsplafond en een naderende winter is het verstandig om nu over te stappen naar een vast energiecontract.”
 

Solvabiliteit energiebedrijven

Solvabiliteit wordt gebruikt om inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van een bedrijf en geeft aan in welke mate bedrijven zijn gefinancierd met eigen vermogen. Wanneer er sprake is van een groot eigen vermogen wil dat zeggen dat een bedrijf over meer financiële buffers beschikt. Een solvabiliteit van boven de twintig procent is gezond. Wanneer de solvabiliteit van een onderneming onder de twintig procent komt, is dat laag te noemen, maar het hoeft niet direct een probleem te zijn. Dit betekent dat een groot gedeelte van het bedrijf gefinancierd is met geleend geld.
 
De aflossing en rentekosten drukken zwaar op de financiën. Een negatieve solvabiliteit houdt in dat bedrijven weinig financiële klappen kunnen opvangen. Daarnaast is het lastiger om geld te lenen of krediet te krijgen wanneer de solvabiliteit laag is. Daarom kan een klein verlies er al voor zorgen dat een energieleverancier failliet gaat. Wanneer een energieleverancier failliet gaat, blijft de leveringszekerheid gegarandeerd. Klanten komen dus niet zonder stroom of gas te zitten.
 

Alle podcasts terugluisteren

Alle afleveringen van ‘Onderaan De Streep’ zijn te beluisteren op YouTubeSpotifyiTunes en Google. Mocht je een tip hebben voor de redactie of wil je een bepaald onderwerp uitgelicht hebben, dan kun je ons altijd mailen!  
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Het meerjarencontract met een looptijd van drie jaar is door de Vastelastenbond geregeld om mensen met zonnepanelen te beschermen tegen oplopende kosten door de salderingsregeling. Er zijn op dit moment nog nauwelijks energieleveranciers di

Wanneer kies je voor een jaarcontract of een meerjarencontract?

Woensdag 01 november 2023 10:07

‌Sinds kort biedt de Vastelastenbond de service Energie Vanzelf Geregeld aan in combinatie met een meerjarig contract. Onze klantenservice krijgt hier veel vragen over. Dit contract is nu een paa...

Lees meer
Nederland is afhankelijk van gasbevoorrading via de wereldmarkt. “Onze afhankelijkheid van de wereldmarkt voor de gaslevering maakt ons kwetsbaar

Optimisme over lage energieprijzen van korte duur, mogelijke prijsexplosie op komst

Woensdag 01 november 2023 09:36

‌In oktober is het dagelijks leven in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar 0,4 procent goedkoper stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en dat komt door de lagere energiepri...

Lees meer
De gasprijs op de Amsterdamse beurs ging sinds het oplaaien van het conflict in het Midden-Oosten al met zo'n 30 procent omhoog.

Gasprijs schiet omhoog door zorgen conflict Midden-Oosten

Maandag 30 oktober 2023 12:28

‌De Europese gasprijs steeg deze vanochtend weer door zorgen over de aanvoer vanuit het Midden-Oosten. De levering van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) vanuit Egypte is zorgwekkend, nu het land ...

Lees meer
Om consumenten te helpen bij het maken van de juiste keuze voor een energieleverancier onderzoekt de Vastelastenbond jaarlijks de financiële gezondheid van een groot aantal partijen.

PERSBERICHT: Solvabiliteitsonderzoek 2023: Energieleveranciers ongeschonden uit crisis

Donderdag 26 oktober 2023 06:13

‌Hoewel 2022 een roerig jaar was en de energiemarkt zich in een diepe crisis bevond, zijn alle energieleveranciers goed uit de strijd gekomen. Alle achttien door de Vastelastenbond onderzochte ...

Lees meer