Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Wat verandert er nu precies voor jou nu alle energieleveranciers solvabel zijn?

Vrijdag 03 november 2023 08:02Frank van de Ven
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond adviseert mensen zonder vast contract om nu over te stappen naar een jaarcontract:

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond adviseert mensen zonder vast contract om nu over te stappen naar een jaarcontract:

Het solvabiliteitsonderzoek van de Vastelastenbond wees uit dat alle energieleveranciers solvabel zijn en het onstuimige jaar 2022 goed zijn doorgekomen. Wat betekent dit voor de consument, hoe maak je de beste keuze als het om een nieuw contract gaat en hoe ziet de energiemarkt er in 2024 uit als het prijsplafond volgend jaar stopt? In dit blog beantwoordt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond deze vragen.
 

Wat verbaasde je het meest aan de uitslag van het solvabiliteitsonderzoek?

“De meest opmerkelijke uitkomst van het solvabiliteitsonderzoek was dat alle onderzochte energieleveranciers solvabel waren en geen enkele partij een negatieve solvabiliteit had. Dat was vorig jaar wel anders, want toen stonden een aantal bedrijven er slecht voor. De achttien partijen die wij onderzochten zijn goed uit de strijd gekomen. Dat is knap, want 2022 was nogal een onstuimig jaar op energiegebied.”
 

Hoe kan het dat geen enkele leverancier een negatieve solvabiliteit had ondanks de energiecrisis die in 2022 gaande was?

“Vermoedelijk omdat veel huishoudens overgingen op een variabel contract, nadat hun vaste contract eindigde. Uit angst voor oplopende inkoopkosten besloten energieleveranciers om geen vaste contracten meer aan te bieden, waardoor klanten noodgedwongen overgingen op veel duurdere variabele contracten. De stijgende inkoopkosten werden direct doorberekend aan de consument, waardoor energiebedrijven nauwelijks risico liepen.”
 

Nu er geen enkele leverancier een negatieve solvabiliteit heeft, geeft de laagste prijs de doorslag. Heeft het dan nog zin om moeite te steken in het zoeken van een contract?

“Absoluut en ik zou het zelfs bittere noodzaak noemen! Er zijn veel zaken waaraan je moet denken. Alleen wat gegevens door een vergelijkingssite gooien, is niet de oplossing. Als je het beste energiecontract uit de markt wilt, zul je daar tijd in moeten steken. Veel vergelijkingssites zijn niet onafhankelijk. Daarnaast moet je ook de kleine lettertjes nalezen. Het is zeker prettig om te zien dat er geen leveranciers met een negatieve solvabiliteit meer zijn, maar dat wil niet zeggen dat je niet meer zorgvuldig moet zijn. Prijs alleen is niet voldoende als het om het kiezen van een nieuw energiecontract gaat.”
 


Wat is naast prijs dan nog meer belangrijk om te onderzoeken als het om een energiecontract gaat?

“Er zijn veel zaken waaraan je moet denken. Zo is het bijvoorbeeld ook belangrijk om te onderzoeken hoe het met de klantvriendelijkheid van de klantenservice gesteld is. Kun je er met je vragen terecht en hoe zit het met de voorwaarden? Alleen wat gegevens door een vergelijkingssite gooien, is niet de oplossing. Als je het beste energiecontract uit de markt wilt, zul je daar tijd in moeten steken. Veel vergelijkingssites zijn niet onafhankelijk. Daarnaast moet je ook de kleine lettertjes nalezen.”
 

De laatste tijd zijn zonnepanelen in combinatie met energiecontracten steeds vaker in het nieuws. Hoe zit dat nu precies?

“Er zijn op dit moment nog nauwelijks energieleveranciers die meerjarencontracten aanbieden aan mensen met zonnepanelen. Het is voor bezitters van zonnepanelen überhaupt de vraag of zij wel bij een leverancier terechtkunnen als ze een meerjarencontract willen afsluiten. Dat komt door de salderingsregeling. Deze regeling kost energiebedrijven veel geld en om die kosten terug te dringen, krijgen bezitters van zonnepanelen minder goede aanbiedingen. Sinds kort biedt de Vastelastenbond daarom een meerjarencontract met een looptijd van drie jaar aan om mensen met zonnepanelen te beschermen tegen oplopende kosten door deze salderingsregeling. We zijn er trots op dat we dit voor onze klanten hebben kunnen realiseren.”


De Vastelastenbond is toch niet zo’n voorstander van meerjarige contracten?

“Het klopt dat onze service Energie Vanzelf Geregeld in eerste instantie is ontwikkeld om mensen jaarlijks over te laten zetten naar het beste en goedkoopste energiecontract. We adviseren om voor een jaarcontract te kiezen, maar door de huidige marktontwikkelingen is het duidelijk geworden dat we wat moesten regelen voor mensen die nog geen vast contract hebben en met hun zonnepanelen bij weinig partijen terechtkunnen. Het gaat hier om contracten met de looptijd van een jaar, maar sinds kort bieden we deze service ook aan voor mensen die liever een meerjarig contract verkiezen. Vooral voor zekerheidszoekers en bezitters van zonnepanelen kan dit interessant zijn. Het draait om de klant en zijn behoefte.”


Hoe zit het met dynamische contracten?

“De vraag van onze klanten staat voorop. Als blijkt dat mensen interesse hebben in een dynamisch contract nemen we dat zeker serieus. Er wordt weliswaar veel gesproken over deze energiecontracten, maar in de praktijk blijkt dat er vrij weinig vraag naar is. Deze contracten zijn volatiel wat betekent dat de prijzen flink kunnen schommelen. Veel mensen zijn er huiverig voor. Mochten we van klanten horen dat ze er interesse in hebben dan gaan we zeker voor hen op onderzoek uit. Zonder voorkennis voor dynamische contracten kiezen, is iets wat we ten zeerste afraden.”


Wat adviseer je mensen die nu nog een variabel contract hebben?

“Het advies is om nu voor een contract met vaste tarieven te kiezen. Dat is de beste keuze met het oog op het einde van het prijsplafond dat per 2024 stopt. Het is bijzonder om te zien dat mensen met een variabel contract nu niet in beweging komen, terwijl er een jaar geleden om vaste contracten werd gesmeekt. Nu is het de juiste tijd om toe te slaan en een vast contract af te sluiten. De kans is groot dat de tarieven stijgen nu de oorlog in het Midden-Oosten nog volop bezig is en voor een verminderde gaslevering zorgt. Ook komt de winter eraan en als het een strenge winter wordt, gaat de gasopslag vrij snel leeg en moet er duur ingekocht worden. Het advies is om voor een jaarcontract te kiezen, omdat daar het meeste winst te behalen valt. De concurrentie is moordend en leveranciers doen alles om in de gunst van de klant te komen. Er wordt flink met kortingen gestrooid. Met een vast contract profiteer je van zekerheid en voorkom je mogelijke prijsexplosies.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Energieleveranciers hebben de hoge inkoopprijzen van gas direct bij de klant in rekening gebracht in de vorm van variabele tarieven. Energiecontracten met vaste prijzen werden in 2022 amper aangeboden.

Podcast gaat dieper in op het solvabiliteitsonderzoek van 2023

Donderdag 02 november 2023 12:35

‌In oktober verscheen het solvabiliteitsonderzoek waarin de Vastelastenbond de financiële buffers van achttien energiebedrijven onder de loep nam. Het onderzoek wees uit dat er geen enkele lever...

Lees meer
Het meerjarencontract met een looptijd van drie jaar is door de Vastelastenbond geregeld om mensen met zonnepanelen te beschermen tegen oplopende kosten door de salderingsregeling. Er zijn op dit moment nog nauwelijks energieleveranciers di

Wanneer kies je voor een jaarcontract of een meerjarencontract?

Woensdag 01 november 2023 10:07

‌Sinds kort biedt de Vastelastenbond de service Energie Vanzelf Geregeld aan in combinatie met een meerjarig contract. Onze klantenservice krijgt hier veel vragen over. Dit contract is nu een paa...

Lees meer
Nederland is afhankelijk van gasbevoorrading via de wereldmarkt. “Onze afhankelijkheid van de wereldmarkt voor de gaslevering maakt ons kwetsbaar

Optimisme over lage energieprijzen van korte duur, mogelijke prijsexplosie op komst

Woensdag 01 november 2023 09:36

‌In oktober is het dagelijks leven in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar 0,4 procent goedkoper stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en dat komt door de lagere energiepri...

Lees meer
De gasprijs op de Amsterdamse beurs ging sinds het oplaaien van het conflict in het Midden-Oosten al met zo'n 30 procent omhoog.

Gasprijs schiet omhoog door zorgen conflict Midden-Oosten

Maandag 30 oktober 2023 12:28

‌De Europese gasprijs steeg deze vanochtend weer door zorgen over de aanvoer vanuit het Midden-Oosten. De levering van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) vanuit Egypte is zorgwekkend, nu het land ...

Lees meer