Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Wanneer kies je voor een jaarcontract of een meerjarencontract?

Woensdag 01 november 2023 10:07Frank van de Ven
Het meerjarencontract met een looptijd van drie jaar is door de Vastelastenbond geregeld om mensen met zonnepanelen te beschermen tegen oplopende kosten door de salderingsregeling. Er zijn op dit moment nog nauwelijks energieleveranciers di

Het meerjarencontract met een looptijd van drie jaar is door de Vastelastenbond geregeld om mensen met zonnepanelen te beschermen tegen oplopende kosten door de salderingsregeling. Er zijn op dit moment nog nauwelijks energieleveranciers di

Sinds kort biedt de Vastelastenbond de service Energie Vanzelf Geregeld aan in combinatie met een meerjarig contract. Onze klantenservice krijgt hier veel vragen over. Dit contract is nu een paar weken beschikbaar en vooral interessant voor bezitters van zonnepanelen die nog een nieuw contract moeten afsluiten. Eigenaren met zonnepanelen die recent een jaarcontract hebben afgesloten, zitten nog goed en hoeven zich geen zorgen te maken.

Het meerjarencontract met een looptijd van drie jaar is door de Vastelastenbond geregeld om mensen met zonnepanelen te beschermen tegen oplopende kosten door de salderingsregeling. Er zijn op dit moment nog nauwelijks energieleveranciers die meerjarencontracten aanbieden aan mensen met zonnepanelen.

Vrijwel alle energieleveranciers brengen extra kosten in rekening vanwege de salderingsregeling. Deze regeling kost energiebedrijven veel geld en om die kosten terug te dringen, krijgen bezitters van zonnepanelen minder goede aanbiedingen.


Niets te vrezen

Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen en een nieuw energiecontract afsluit, betaal je 270 euro per jaar meer. De Vastelastenbond zag deze prijsstijging aankomen en regelde daarom een meerjarencontract. Dit aanbod is pas sinds twee weken beschikbaar.

Mensen met zonnepanelen die recent een jaarcontract afsloten, hoeven zich niet druk te maken om oplopende kosten. Wolfert: “We adviseren in eerste instantie om een jaarcontract te kiezen, omdat je dan profiteert van de hoogste loyaliteitsbonussen. Er is meer concurrentie als het om jaarcontracten gaat. De tarieven en terugleveringskosten zijn al vastgezet in dat contract. Als je huidige energiecontract afloopt, zetten we je over naar een nieuw contract met de gunstigste voorwaarden. We houden de energiemarkt nauwlettend in de gaten en zorgen ervoor dat onze klanten altijd van de beste voorwaarden en laagste prijs profiteren.”


Lastige tijden voor bezitters van zonnepanelen

Een meerjarencontract is vooral interessant voor zekerheidszoekers en mensen met zonnepanelen die nog een variabel contract hebben. “We kregen van onze klanten steeds vaker de vraag of we ook meerjarencontracten gaan aanbieden. Veel mensen zijn op zoek naar zekerheid en willen tarieven vast hebben staan voor een langere periode dan één jaar,” verduidelijkt Wolfert.

De populariteit van zonnepanelen veroorzaakt problemen in de energiemarkt, omdat energieleveranciers de kosten voor het terugleveren van zonnestroom oplopen. De stroom die ze in de zomer teruggeleverd krijgen, is weinig waard doordat er op dat moment een overschot is. Deze stroom met een lage waarde moeten ze salderen in de winter als er geen overschot is tegen duur ingekochte stroom. Dat doet leveranciers pijn en deze kosten willen ze terugverdienen op hun klanten, ook klanten zonder zonnepanelen.


Verwarring en onduidelijkheid contracten zonnepanelen

Energieleveranciers gebruiken verschillende manieren om de kosten te drukken en dat zorgt voor verwarring en onduidelijkheid. Het is voor de consument erg ingewikkeld om uit te vinden welke leverancier welke prijs hanteert.

Vandebron kondigde recent aan dat zij hun klanten een extra vergoeding in rekening brengen om de kosten te drukken. Essent en Energiedirect bieden bezitters van zonnepanelen geen meerjarencontracten meer aan. Andere maatschappijen verhogen de leveringstarieven of schaffen welkomstbonussen voor zonnepaneelbezitters af.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

van Ophem

Eenheel goede uitleg,heb wel een 3 jarig contracht bij Essent af gesloten 4 m n d terug

Donderdag 30 november 2023 20:37

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Nederland is afhankelijk van gasbevoorrading via de wereldmarkt. “Onze afhankelijkheid van de wereldmarkt voor de gaslevering maakt ons kwetsbaar

Optimisme over lage energieprijzen van korte duur, mogelijke prijsexplosie op komst

Woensdag 01 november 2023 09:36

‌In oktober is het dagelijks leven in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar 0,4 procent goedkoper stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en dat komt door de lagere energiepri...

Lees meer
De gasprijs op de Amsterdamse beurs ging sinds het oplaaien van het conflict in het Midden-Oosten al met zo'n 30 procent omhoog.

Gasprijs schiet omhoog door zorgen conflict Midden-Oosten

Maandag 30 oktober 2023 12:28

‌De Europese gasprijs steeg deze vanochtend weer door zorgen over de aanvoer vanuit het Midden-Oosten. De levering van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) vanuit Egypte is zorgwekkend, nu het land ...

Lees meer
Om consumenten te helpen bij het maken van de juiste keuze voor een energieleverancier onderzoekt de Vastelastenbond jaarlijks de financiële gezondheid van een groot aantal partijen.

PERSBERICHT: Solvabiliteitsonderzoek 2023: Energieleveranciers ongeschonden uit crisis

Donderdag 26 oktober 2023 06:13

‌Hoewel 2022 een roerig jaar was en de energiemarkt zich in een diepe crisis bevond, zijn alle energieleveranciers goed uit de strijd gekomen. Alle achttien door de Vastelastenbond onderzochte ...

Lees meer
De maatregelen om een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten in te dammen, zorgen volgens gashandelaren op korte termijn voor enige verlichting voor de markten. Voor hoe lang, is nog maar de vraag.

Lagere gasprijs door mild weer en uitblijven grondinvasie Gaza

Maandag 23 oktober 2023 15:16

‌De Europese prijs voor aardgas daalde door mildere weersvoorspellingen en volle voorraden. Vrijdag steeg de brandstof nog in prijs door de angst voor een breder conflict in het Midden-Oosten. Ho...

Lees meer