Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Circa zes procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Woensdag 08 november 2023 09:41Frank van de Ven
De Vastelastenbond roept mensen die nog niet zijn overgestapt op om nu een keuze te maken voor een contract met vaste tarieven.

De Vastelastenbond roept mensen die nog niet zijn overgestapt op om nu een keuze te maken voor een contract met vaste tarieven.

‌Ongeveer zes procent van de Nederlandse huishoudens heeft een energiecontract met tarieven boven het prijsplafond. Voor deze mensen geldt dat een overstap naar een vast contract vrijwel altijd gunstig is, stelt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). De Vastelastenbond schaart zich achter dit standpunt en roept mensen die nog niet zijn overgestapt op om nu een keuze te maken voor een contract met vaste tarieven.
 
Door variabel te blijven, lopen deze mensen het risico om na 1 januari een veel hogere energierekening te moeten betalen, omdat het prijsplafond vervalt. Deze steunmaatregel vanuit de overheid beschermt consumenten tegen oplopende energieprijzen.

Het prijsplafond zorgt ervoor mensen niet meer dan 40 cent voor een kilowattuur elektriciteit en 1,45 euro voor een kuub gas betalen. Deze prijsbescherming geldt tot een bepaald maximumverbruik.
 

Steeds meer overstappers

Nederlanders sluiten sinds afgelopen voorjaar steeds vaker een vast contract af om prijsschommelingen te voorkomen. In oktober waren er ruim drie miljoen vaste contracten, tegen twee miljoen in maart. Meer dan vier miljoen huishoudens beschikken momenteel over een variabel of dynamisch contract stelt toezichthouder ACM.

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond adviseert consumenten met een variabel energiecontract om over te stappen naar een vast energiecontract: “Met deze contracten beschermen consumenten zich tegen de onzekerheid van de winterperiode. De energiemarkt gedraagt zich nog steeds ontzettend volatiel. Het is verstandig om in deze onzekere markt te kiezen voor zekerheid.”
 

Kies beste energiecontract

Het beste energiecontract zoeken, is een tijdrovend karwei. Om je op weg te helpen, kun je deze stappen volgen. Zo scoor je het beste energiecontract uit de markt. Als je geen zin hebt in al dat uitzoekwerk kun je er ook voor kiezen om een abonnement op Energie Vanzelf Geregeld af te sluiten. Lees ons gratis Whitepaper om meer te weten te komen over deze service waarbij jij ervaren experts voor jou het beste energiecontract laat uitzoeken!
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond adviseert mensen zonder vast contract om nu over te stappen naar een jaarcontract:

Wat verandert er nu precies voor jou nu alle energieleveranciers solvabel zijn?

Vrijdag 03 november 2023 08:02

‌Het solvabiliteitsonderzoek van de Vastelastenbond wees uit dat alle energieleveranciers solvabel zijn en het onstuimige jaar 2022 goed zijn doorgekomen. Wat betekent dit voor de consument, ho...

Lees meer
Energieleveranciers hebben de hoge inkoopprijzen van gas direct bij de klant in rekening gebracht in de vorm van variabele tarieven. Energiecontracten met vaste prijzen werden in 2022 amper aangeboden.

Podcast gaat dieper in op het solvabiliteitsonderzoek van 2023

Donderdag 02 november 2023 12:35

‌In oktober verscheen het solvabiliteitsonderzoek waarin de Vastelastenbond de financiële buffers van achttien energiebedrijven onder de loep nam. Het onderzoek wees uit dat er geen enkele lever...

Lees meer
Het meerjarencontract met een looptijd van drie jaar is door de Vastelastenbond geregeld om mensen met zonnepanelen te beschermen tegen oplopende kosten door de salderingsregeling. Er zijn op dit moment nog nauwelijks energieleveranciers di

Wanneer kies je voor een jaarcontract of een meerjarencontract?

Woensdag 01 november 2023 10:07

‌Sinds kort biedt de Vastelastenbond de service Energie Vanzelf Geregeld aan in combinatie met een meerjarig contract. Onze klantenservice krijgt hier veel vragen over. Dit contract is nu een paa...

Lees meer
Nederland is afhankelijk van gasbevoorrading via de wereldmarkt. “Onze afhankelijkheid van de wereldmarkt voor de gaslevering maakt ons kwetsbaar

Optimisme over lage energieprijzen van korte duur, mogelijke prijsexplosie op komst

Woensdag 01 november 2023 09:36

‌In oktober is het dagelijks leven in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar 0,4 procent goedkoper stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en dat komt door de lagere energiepri...

Lees meer