Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Bespaar energie door alle niet-essentiële stekkers uit het stopcontact te trekken

Donderdag 25 augustus 2022 16:29Frank van de Ven
Hoeveel stroom je oplader gebruikt, is te meten met een elektriciteitsmeter.

Hoeveel stroom je oplader gebruikt, is te meten met een elektriciteitsmeter.

Sommige apparaten verbruiken stroom als ze in het stopcontact zitten en op stand-by staan. Veel mensen halen daarom apparaten die ze niet gebruiken uit het stopcontact. Een slimme keuze want je bespaart er ongeveer honderd euro per jaar mee blijkt uit onderzoek.  Een computer blijkt de grootste energieslurper te zijn.

Het onderzoek werd in Amerika uitgevoerd. Vooral door de stekkers van oudere apparatuur uit het stopcontact te halen, kun je energie besparen. Nieuwe apparaten zijn veel milieuvriendelijker op het gebied van sluipgebruik. De Europese Unie heeft regels opgesteld waarin is vastgelegd hoeveelheid energie een apparaat mag gebruiken in de stand-bymodus of als het uitstaat.

Oudere apparaten kosten meer energie als ze in het stopcontact blijven zitten. Dan moet je dus denken aan computers, opladers (ook zonder apparaat eraan), koelkasten en wasmachines. Het  onderzoek toont aan dat apparaten in de stand-by stand verantwoordelijk zijn voor ongeveer vijf tot tien procent van het totale energieverbruik in huis.


De grootste energieverbruikers

Dat percentage ligt in Nederland wellicht lager, maar toch stelt Voorlichtingsorganisatie MilieuCentraal dat een gemiddeld Nederlands huishouden al snel honderd euro per jaar kan besparen door alle stekkers van niet-essentiële apparaten uit het stopcontact te trekken. Energiemaatschappij NUON geeft aan dat dit de vijf grootste sluipverbruikers zijn:
 
Computer met randapparatuur*: € 33 per jaar
Tv met video- of dvd-speler: € 15 per jaar
Koffiezetapparaat: € 6 per jaar
Tuner, versterker en cd-speler: € 6 per jaar
(Combi) magnetron: € 4 per jaar
*Randapparatuur zijn apparaten dat je op je computer kunt aansluiten, bijvoorbeeld een muis, speaker, harde schijf of printer.


Opladers verbruiken energie

Hoeveel stroom je oplader gebruikt, is te meten met een elektriciteitsmeter. Je hebt wel een nauwkeurig exemplaar nodig, anders krijg je een nul op de teller te zien. Opladers verbruiken niet zoveel. Met de elektriciteit die een ongebruikte lader in een uur verbruikt, kun je slechts één seconde stofzuigen. 
 
Maar als je de lader een jaar lang ongebruikt in het stopcontact hangt, tikt het toch aan en verspil je anderhalve kilowatt aan energie. Daar had je drie wasbeurten van kunnen draaien. Een handige tip is om voor meerdere apparaten één stekkerblok met aan/uitknop te kopen. Zo kun je de apparaten in één klik van het stroom halen en hoef je niet alle stekkers er individueel uit te trekken. Meer besparingstips vind je in dit blog.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Voor 31 augustus moeten klanten van PrikEnergie laten weten hoe zij erin staan en of ze bereid zijn mee te gaan met een forse tariefwijziging.

Faillissement dreigt voor PrikEnergie door hoge inkoopprijs gas

Woensdag 24 augustus 2022 09:36

‌ Het Brabantse PrikEnergie kan de hoge inkoopprijzen van gas niet meer ophoesten en dreigt om te vallen. Het energiebedrijf heeft enkele duizenden klanten en stevent af op een faillissement...

Lees meer
Omdat veel consumenten afhankelijk zijn van hun auto om naar hun werk te gaan, zien zij geen andere alternatieven dan de heilige koe om naar hun werkgever te rijden.

ANWB: hoge brandstofprijzen brengen kwart automobilisten in de problemen

Dinsdag 23 augustus 2022 12:02

‌ De ANWB stelt op basis van een peiling onder ruim 1.300 leden dat een kwart van de Nederlandse automobilisten in de financiële problemen komt door de hoge brandstofprijzen. Omdat veel consume...

Lees meer
Wanneer je tot voor kort 200 euro per maand bij Budget Energie moest aftikken voor je variabele tarief, krijg je volgende maand een rekening van rond de 800 euro voor je kiezen blijkt uit onderzoek.

Klanten Budget Energie geconfronteerd met gigantische prijsverhogingen

Maandag 22 augustus 2022 11:40

‌ Veel klanten van energieleverancier Budget Energie krijgen met maandelijkse prijsstijgingen van honderden euro’s te maken. Wanneer je tot voor kort tweehonderd euro per maand vo...

Lees meer
Door de torenhoge gasprijzen is het voor energiebedrijven niet aantrekkelijk om nu gas in te kopen en op te slaan. Een subsidie moet deze bedrijven verleiden alsnog gas in te kopen.

Kabinet tast in de buidel om gasopslag Bergermeer te vullen

Vrijdag 19 augustus 2022 16:13

‌ Het kabinet wil de gasberging Bergermeer in Noord-Holland veel verder vullen dan oorspronkelijk gepland. In plaats van 68 procent moet de voorraad voor de winter verhoogd worden naar 90 pr...

Lees meer