Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Klanten Budget Energie geconfronteerd met gigantische prijsverhogingen

Maandag 22 augustus 2022 11:40Frank van de Ven
Wanneer je tot voor kort 200 euro per maand bij Budget Energie moest aftikken voor je variabele tarief, krijg je volgende maand een rekening van rond de 800 euro voor je kiezen blijkt uit onderzoek.

Wanneer je tot voor kort 200 euro per maand bij Budget Energie moest aftikken voor je variabele tarief, krijg je volgende maand een rekening van rond de 800 euro voor je kiezen blijkt uit onderzoek.

Veel klanten van energieleverancier Budget Energie krijgen met maandelijkse prijsstijgingen van honderden euro’s te maken. Wanneer je tot voor kort tweehonderd euro per maand voor je variabele tarief moest aftikken, krijg je volgende maand een rekening van rond de achthonderd euro gepresenteerd blijkt uit onderzoek. De reden voor deze gigantische prijsstijging is volgens het energiebedrijf te wijten aan de onrust op de energiemarkt.

De Volkskrant ontving van klanten van Budget Energie voorbeelden van de prijsstijgingen. Op social media worden ook voorbeelden gedeeld van de nieuwe tarieven die klanten van het energiebedrijf moeten neertellen. De rode draad van deze berichten is dat er ineens honderden euro’s meer betaald moet worden voor geleverde energie. Een woordvoerder van Budget Energie stelt dat de verhoging veroorzaakt is "door de onrust op de groothandelsmarkt."

Samen met NLE – dat onder hetzelfde bedrijf valt – voorziet Budget Energie circa 700 duizend klanten van energie. Na Vattenfall, Eneco en Essent is Budget Energie de vierde energieleverancier van Nederland. Over het aantal klanten dat een variabel contract heeft, doet de onderneming geen uitspraken: “Over aantallen doen wij geen mededelingen.”


Maandelijkse tariefwijzigingen

Deze aandacht voor Budget Energie heeft te maken met de manier waarop het bedrijf variabele tarieven doorberekend aan klanten. Er worden maandelijks tariefwijzigingen doorgevoerd en hierin verschilt Budget Energie van andere energiebedrijven. De meeste leveranciers passen hun tarieven twee keer per jaar aan (in januari en juli. red). Door de constant stijgende inkoopkosten kiest Budget Energie ervoor om maandelijkse aanpassingen door te voeren.

Het is crisis in de energiemarkt nu Rusland de gastoevoer naar Europa vermindert. Er lijkt op korte termijn geen verbetering zichtbaar nu Gazprom aangeeft aan het eind van deze maand drie dagen lang geen gas te kunnen leveren wegens onderhoudswerkzaamheden aan de Nord stream-gaspijplijn. De prijs van gas steeg na deze berichtgeving met dertien procent. Een megawattuur gas kost nu 270 euro en dat is zo'n twaalf keer zo hoog als het bedrag dat je normaal gesproken betaalt in deze tijd van het jaar. 
 

Termijnbedrag verhoogd

Door de kritieke situatie in de energiemarkt heeft Budget Energie besloten om het termijnbedrag “van klanten waarbij wij dit noodzakelijk vonden" te verhogen. De insteek is om een bijbetaling op de jaar- of eindnota te verkleinen. De verhogingen van het termijnbedrag zijn volgens het onderzoek erg groot. Verschillende klanten gaven aan dat de tarieven die Budget Energie rekent tussen augustus en september met ongeveer eenderde stijgen, terwijl het maandbedrag door de maatschappij ruim wordt verdubbeld.
 
De prijsverhoging van Budget Energie is nu nog uitzonderlijk te noemen, maar dat verandert hoe dan ook volgend jaar. Per 1 januari 2023 verhogen alle aanbieders hun variabele tarieven. Dan zal de situatie waar klanten van Budget Energie nu mee te maken hebben op veel meer huishoudens van toepassing zijn. Een doemscenario waar de Vastelastenbond al enige tijd voor waarschuwt. 


Nieuwe tijd op komst

De Vastelastenbond verwacht dat consumenten begin volgend jaar zomaar eens vier euro voor een  kuub gas moeten betalen. “We moeten ons realiseren dat nieuwe, hoge energietarieven bij ons leven horen. De tijd dat we nog circa 0,80 eurocent voor een kuub gas moeten betalen, is definitief voorbij”, verduidelijkt directeur Dirk-Jan Wolfert. “We krijgen met een verdrievoudiging van de energietarieven die we begin dit jaar betaalden te maken. In dit tempo is de verwachting dat we het nieuwe jaar ingaan met een gastarief dat de vier euro per kuub benadert of zelfs overstijgt. Klanten die zich nieuw aanmelden of klanten waarvan het contract afloopt, gaan dit bedrag waarschijnlijk al dit jaar betalen.”  

De Vastelastenbond vergeleek de variabele tarieven van acht energieleveranciers en zag een gigantische tariefwijziging. Op 1 januari bedroeg de gemiddelde prijs voor stroom 0,52 eurocent per kWh en was 2,12 euro het gemiddelde tarief voor een kuub gas. In 1 juli was dat tarief – ondanks de overheidssteun in de vorm van een btw-verlaging van twaalf procent - gestegen naar 0,55 eurocent voor één kWh stroom en voor één kuub gas betaalde men  2,29 euro. Dat was een stijging van respectievelijk zes en acht procent. Op 8 augustus bedroeg het gemiddelde tarief voor stroom 0,66 eurocent per kWh en voor gas was dat drie euro per kuub. Dit jaar stegen de tarieven van stroom 26 procent en is gas 42 procent duurder geworden. 
 

Jaarcontract biedt bescherming

Nederland is het duurste land als het gaat om gastarieven. Om consumenten te beschermen tegen de oplopende gasprijzen creëerde de Vastelastenbond een jaarcontract. Klanten die een abonnement op Energie Vanzelf Geregeld hebben afgesloten, profiteren exclusief van dit jaarcontract met gunstige, vaste tarieven. 

Dit contract is niet op de markt beschikbaar. Wil je een scherp tarief voor stroom en gas? Vergelijk alle aanbieders op onze energievergelijker. Wil je het jaarlijks overstappen liever uit handen geven? Maak dan gebruik van Energie Vanzelf Geregeld, dan wordt het voor je geregeld. 
 

Meer weten over de energiecrisis?

We schreven een drieluik over de energiecrisis. In deze drie blogs leggen we uit hoe de crisis is ontstaan, hoe de situatie zich momenteel verder ontwikkelt en hoe we de toekomst zien.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Jan van Beek

Kreeg twee aanbiedingen. Essent: vanaf 24-03-2023 voor één jaar vast € 200 zonder energieplafond, voorgesteld termijnbedrag incl. Prijsplafond € 175,62 en
Engie: vanaf 24-03-2023 flexibel, per maand opzegbaar, incl. Prijsplafond € 196.
Wat is wijsheid ? Ik weet het niet meer.

Dinsdag 28 februari 2023 18:28

Reactie Vastelastenbond:

Woensdag 01 maart 2023 08:48
Ons advies is om voor een vast contract te kiezen. Europa gaat straks de gasvoorraad aanvullen en kan geen gebruik meer maken van Russisch gas. Dit betekent dat er naar (duurdere) alternatieven gezocht moet worden en dat gaat ten koste van de inkoopprijs. daarnaast eindigt het prijsplafond in 2024 dus is het fijn om het nieuwe jaar 'veilig' te starten met een vast tarief.

Ann Ubaghs

T/m nov. in 2022 € 192,- betaald voor energie Vanaf dec. 2022 €408, -
Hoe is dit mogelijk, ondanks het energieplafond?

Donderdag 19 januari 2023 16:31

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 20 januari 2023 08:08
Variabele contracten worden vaker aangepast sinds de energiecrisis. De hoge inkoopprijzen van gas worden aan de klant doorberekend. Uw energierekening zal dit jaar - als uw verbruik gelijk blijft - lager uitvallen door het prijsplafond. De bedragen waarover u spreekt, zijn voor de komst van het prijsplafond opgesteld.

Ac vsn den broek


Kunnen jullie mij vertellen waarom nieuwe klanten minder betalen voor stroom en gas als vaste klanten .
Gr Ac

Woensdag 18 januari 2023 21:21

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 19 januari 2023 10:37
De toezichthouder (ACM) heeft bepaald dat energieleveranciers 30 dagen de tijd hebben om tariefwijzigingen te communiceren en door te voeren. Dat geeft consumenten de gelegenheid om over te stappen. Voor zowel bestaande als nieuwe klanten geldt dat er enige tijd overheen gaat voordat de tariefwijzigingen actief worden. Dat nieuwe klanten soms eerder profiteren van de lagere tarieven heeft met de verwerkingstijd van het overstappen en de inkoopstrategie te maken.

Kristiansen

Hoe zit het met het salderings tarief?

Vrijdag 23 september 2022 18:52

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 03 oktober 2022 13:45
Wanneer je een variabel contract hebt, zetten we je pas volgend jaar over omdat dit gunstiger is met het salderen. Als je een aflopend vast contract hebt, zetten we je direct over naar het jaarcontract van Gewoon Energie.

Tulling

Mijn vorige energiemaatschappij is failliet gegaan (Fenor) en heb daar nog veel geld van de curator tegoed.
Welke garantie krijg ik dat het met jullie nieuw gekozen energieleverancier mij niet nogmaals gebeurt?
In afwachting op uw reactie.
Vr. Gr.
J.Tulling

Woensdag 07 september 2022 18:24

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 08 september 2022 09:14
We kunnen geen garanties geven. Wat we wel kunnen zeggen is dat we de financiële gezondheid van Gewoon Energie goed hebben bestudeerd en zagen dat dit bedrijf zijn zaken voor elkaar heeft. Als wij geen vertrouwen zouden hebben in dit groeibedrijf zouden we geen deal met hen sluiten. De Vastelastenbond bestaat al achttien jaar en dat zou nooit gelukt zijn als we niet het belang van onze klanten op de eerste plaats zouden hebben staan.

Voor meer informatie over onze keuze om voor Gewoon energie te kiezen, verwijzen we u graag door naar deze podcast.

https://www.vastelastenbond.nl/blog/podcast-beantwoordt-alle-vragen-over-de-deal-met-gewoon-energie-tarieven-overstapdata-en-solvabiliteit-uitgelicht/

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Door de torenhoge gasprijzen is het voor energiebedrijven niet aantrekkelijk om nu gas in te kopen en op te slaan. Een subsidie moet deze bedrijven verleiden alsnog gas in te kopen.

Kabinet tast in de buidel om gasopslag Bergermeer te vullen

Vrijdag 19 augustus 2022 16:13

‌ Het kabinet wil de gasberging Bergermeer in Noord-Holland veel verder vullen dan oorspronkelijk gepland. In plaats van 68 procent moet de voorraad voor de winter verhoogd worden naar 90 pr...

Lees meer
Door de oorlog in Oekraïne zijn de inkoopkosten voor gasimporteurs de hoogte ingeschoten. De Duitse regering staat burgers bij.

Duitsland helpt consumenten door btw op gas te verlagen

Vrijdag 19 augustus 2022 12:35

‌ De Duitse regering verlaagt tijdelijk de btw op aardgas om consumenten financieel te steunen. Het tarief gaat van 19 naar 7 procent laat de Duitse bondskanselier Olaf Scholz weten.  ...

Lees meer
De Vastelastenbond biedt sinds kort een jaarcontract met vaste gunstige energietarieven aan.  De populariteit van dit aanbod zorgt voor een verminderde bereikbaarheid van de klantenservice.

Overweldigende interesse in jaarcontract zorgt voor lange wachttijden klantenservice

Donderdag 18 augustus 2022 17:04

‌ De Vastelastenbond biedt sinds kort een jaarcontract met vaste gunstige energietarieven aan zodat klanten beschermd worden tegen de aanstaande prijsstijgingen. Een unicum in een markt...

Lees meer
De afgelopen maanden stegen de energieprijzen in Nederland gigantisch. De grote verschillen tussen energietarieven in Nederland en andere Europese landen vindt politicus Pieter Omtzigt onverklaarbaar.

Kamervragen over opbouw energieprijzen en winstmarges

Donderdag 18 augustus 2022 08:32

‌‌Pieter Omtzigt heeft Kamervragen gesteld over de huidige energiecrisis en de grote verschillen tussen variabele tarieven in Nederland en het buitenland. In ons land kost een kuub gas ...

Lees meer