Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Besparen op je vaste lasten III: Slimme bespaartips (verduurzamen, isoleren, etc.)

Vrijdag 04 september 2020 07:54Benny Moonen
Bespaartips, huis isoleren of zelf energie opwekken met zonnepanelen

Bespaartips, huis isoleren of zelf energie opwekken met zonnepanelen

DEEL 3: In het derde deel van de reeks 'Besparen op je vaste lasten' gaan we dieper in op hoe je door middel van (simpele) bespaartips je energierekening kan verlagen. Daarnaast schenken we speciale aandacht aan het isoleren van je huis. Als je alle stappen van deel één en twee zorgvuldig hebt doorgenomen, ben je toe aan het laatste onderdeel waarmee je je huidige woonlasten met onze bespaartips kunt verlagen.

Deel 1: Algemene woonlasten: Je woning (hypotheek, ORV en onderhoud)
Deel 2: Maandelijkse vaste lasten: Energie, verzekeringen, internet, zorgverzekering, telefoon
Deel 3: Slimme bespaartips (verduurzamen, isoleren , etc.)

De Vastelastenbond heeft een aantal handige bespaartips waarmee je in een paar stappen je vaste lasten onder controle hebt. 

 1. Energierekening verlagen
  • Overstappen van energieleverancier
  • Gasverbruik van je huishouden verlagen
  • Stroomverbruik van je huishouden verlagen
 2. Je huis isoleren 
  • Gevelisolatie (buitenmuur isoleren)
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • Raamisolatie
 3. Zelf energie opwekken 
  • Zonnepanelen met duurzaamheidslening kopen

1. Energierekening verlagen

Je kunt in een aantal stappen je energierekening verlagen. In 2020 bedraagt de gemiddelde energierekening van een Nederlands huishouden 1.690 euro. Van je totale energieverbruik gaat 61 procent op aan gasverbruik en 37 procent daarvan is stroomverbruik. Daarbij is de gasprijs is ook erg veranderlijk en daarom is het verstandig om energieleveranciers te vergelijken. Wellicht is een andere energieleverancier voor jou voordeliger. Bekijk ook onze Energie Prijzen Monitor en zie direct wat je bespaart!

Overstappen energieleverancier

Stap regelmatig over naar een goedkopere energieleverancier. Op jaarbasis kan dat zo maar 250 euro schelen. Je kan in ons blogbericht Wat is het beste overstapmoment? lezen hoe je een goede vergelijking kunt maken en wat het beste overstapmoment is.

Gasverbruik van je huishouden verlagen

Om energieverspilling tegen te gaan, is het slim om je gas- en stroomverbruik terug te dringen. We beginnen met het gasverbruik, omdat dit de grootste kostenpost op de energierekening is. Sommige gasbesparende maatregelen zijn gratis, terwijl anderen om een investering vragen. Die investering verdien je vaak terug. Naast de relatief kleine ingrepen, kun je het uiteraard ook ‘groots’ aanpakken met een goede cv-ketel of de aanschaf van een warmtepomp.

Maatregel

Gemiddelde besparing op jaarbasis

Energiebesparende douchekop
(4 persoonshuishouden)

130 euro

Thermostaat instellen: minimaal 16 graden, Let op: bij vloerverwarming 17-18 graden. 
(Met een klokthermostaat in de woonkamer
bespaar je meer nl. 170 euro)

100 euro

Zuinig instellen van de Cv-ketel

60 euro

Deuren in huis dicht doen (of deurdrangers op de deuren doen ;-))

200 euro

Verwarming op slaapkamer uitzetten

80 euro

Radiatorfolie achter de verwarming

8 euro per m2

Stroomverbruik van je huishouden verlagen

Het gemiddelde stroomverbruik van een Nederlands huishouden ligt op 2.765 kWh aan stroom. Dat is ongeveer 650 euro op je energierekening (prijspeil 2020). Door energiezuinig met apparaten en verlichting om te gaan en bewuste keuzes te maken bij de aanschaf van nieuwe apparaten en verlichting, kun je veel op je energierekening besparen. Er zijn ontzettend veel bespaartips om je stroomverbruik naar beneden te krijgen. We noemen er een paar.

Maatregel

Gemiddelde besparing op jaarbasis

Vervang oude apparaten
(bijv. oude koelkast met A+++ koelkast)

60 euro

Zet de oude koelkast in de schuur weg alleen aan tijdens een feestje

44 euro

Was op 30 graden

25 euro

Was met het eco-programma en zet de afwasmachine pas aan als die helemaal vol is.

20 euro

Gebruik LED-lampen

40 euro

Voorkom sluipverbruik zet apparaten uit

20 euro

2. Je huis isoleren

Door je huis te isoleren verlaag je je energierekening en veraangenaam je je huis, omdat je de warmte beter vasthoudt. Het is het voordeligst om energiebesparende maatregelen zelf te financieren. Vergeet niet dat er tot 31 december 2021 dertig procent subsidie voor isolatie te verkrijgen is. Er zijn verschillende vormen van isolatie. Veel huishoudens kiezen voor het isoleren van de buiten- of spouwmuur, maar ook dakisolatie en isolerende deuren(!) zijn populaire maateregelen. Lees ons blog Top 5 isolerende maatregelen voor meer bespaartips.

 • Dakisolatie (Rc-waarde 4 of meer)
 • Vloer isolatie (Rc-waarde 3,5 of meer)
 • Spouwmuurisolatie (Rc-waarde 1,7)
 • HR++-glas in de ramen van woonruimtes en slaapkamers

Isolatie maatregel (tussenwoning)

Kosten huis isoleren

Gemiddelde besparing op jaarbasis (indien je geen isolatie hebt)

Dak isolatie (schuin dak)

4000 euro

650 euro

HR ++ of triple glas

3000 euro

320 euro

Spouwmuurisolatie

950 euro

300 euro

Vloerisolatie

1500 euro

200 euro

3. Zelf energie opwekken met zonnepanelen

Je kunt je woning ook verrijken met zonnepanelen. Zeker als je van plan bent om elektrisch te gaan rijden of een HR-boiler wilt aanschaffen, kan de overstap naar zonnepanelen een goede investering zijn. De aanschaf van zonnepanelen vergt wel enig onderzoek. Verdiep je in de materie door bijvoorbeeld onze whitepaper te lezen. 

Ben je benieuwd hoeveel zonnepanelen er op je dak passen of wat zonnepanelen kosten? Vraag dan vrijblijvend een offerte voor zonnepanelen aan. 

 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Philippe Pauwels

Wat interessant, ik ga er mee aan de slag, mijn (huur) woning is goed gerenoveerd , valt in de hoogste isolatie waarde van 2018 , lampen vervangen , heb ik voor een deel, ik was met de hand af , bewust geen afwasmachine , gerbuik wasdroger alleen in nood, wasmachine 80 % 30 C of 40 c om de twee maanden een kook was, las ergens dat de wasmachine dan langer meegaat door dat vuil verwijdert word. ook heb ik dan mooie schone lakens als zijnde huisman , zit nog met veel elektronica ook adapters etc , denk er Niet altijd aan dat uit te zetten , zat te denken aan tijdklokken of een Arduino project met automatisering van huis en straks mijn werkplaatsje ik ben pottenbakker ( nu niet meer als bedrijf , daar valt veel te besparen o.a. met ovens, stook processen, hergebruik hitte ovens en schoorsteen, ruimtevaart materiaal toepassen aluminium silicaat deken, en een soort warmte wisselaar, ( gas oven ) , combi brander met geforceerde lucht toevoer, en eventueel gas lucht mengsel voor verwarmen,.
Ik heb geprobeerd zonnepanelen op huurkoop basis te regelen maar dat bleek bij huurwoning niet mogelijk, klopt dat wel ?
Dit alles houd mij bezig ook voor het broeikas effect , niet alleen geld maar ook de toekomst voor onze kinderen. groet Philippe Pauwels suggesties welkom

Woensdag 30 september 2020 12:15

Plaats een reactie

Lees meer over Bespaartips

Besparen op je vaste lasten. Je kan het niet allemaal tegelijk. Regel eerst de grootste kostenposten: hypotheek verlagen, overlijdensrisicoverzekering en onderhoud.

Besparen op je vaste lasten | van groot naar klein

Maandag 24 augustus 2020 08:04

In drie delen nemen we je mee met ons bespaarplan. Je kan niet alles in 1 keer doen. Begin bij de basis en breidt langzaam het besparen op vaste lasten uit. De basis begint bij de grootste uitgaven, ...

Lees meer
Heb je last van een terug-van-vakantie-dip? Dat is dus helemaal niet zo raar. Zo ga je er mee om.

Terug-van-vakantie-dip? Met deze 5 tips begint je (werk)routine makkelijker

Zaterdag 15 augustus 2020 20:43

De één rolt zo de vaste routine weer in. De ander heeft wat meer moeite om op te starten. Kinderen weer naar school en ouders en verzorgers weer aan het werk. Een 'after-vakantie-dip' is he...

Lees meer
Je telefoonaccu blijft het langst goed als deze steeds tussen de 50% en 80% vol is.

Smartphone opladen? 's nachts of overdag. Lees de tips

Vrijdag 07 augustus 2020 07:12

Laad jij ’s nachts je smartphone op? Het is beter om je mobiel overdag op te laden. De accu blijft namelijk het langst goed als deze steeds tussen de 50% en 80% vol is. Hierdoor blijven de bat...

Lees meer
Overzicht van gratis laadpalen in Nederland.

Waar staan de gratis laadpalen in Nederland?

Donderdag 02 juli 2020 15:48

Wanneer je geen eigen laadpaal hebt, of onderweg je auto moet opladen, is het een prettig vooruitzicht om te weten waar je dat kan doen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te achterhalen waa...

Lees meer