Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Alles over energielabels voor woning en apparatenIn het kader van duurzaamheid wordt er op woningen, apparaten en andere producten met een energielabel gecommuniceerd. Hieronder een overzicht: 

Energielabel apparaten (witgoed en lampen)

Het energielabel op huishoudelijke apparaten is verplicht gesteld door de Europese Unie bij het verkopen van nieuwe elektrische apparaten. Het energielabel is een informatief logo en staat vooral op witgoed en lampen. Het geeft aan welke apparaten zuinig zijn qua elektriciteit in vergelijking met andere apparaten. Je kan op het label onder andere zien wat het jaarlijkse waterverbruik bij wasmachines en vaatwasser zijn. Door middel van verschillende kleuren wordt aangegeven hoe energiezuinig het apparaat is. Zuinige apparaten hebben energielabel A+++ of A++. Op het energielabel staat ook het gemiddeld verbruik per jaar in kWh vermeld. Zuinige apparaten zijn meestal duurder dan minder zuinige exemplaren, maar het  verschil verdient je terug doordat ze (veel) minder stroom gebruiken.

A+ minst zuinig

Voor veel witgoed-apparaten geldt dat door de aangescherpte energie-efficiëntie eisen vanuit de Europese Unie geen apparaten met labels A, B, C of D meer voor de Europese markt mogen worden geproduceerd. Deze zijn per augustus 2019 zelfs van de lijst geschrapt. Voor koelkasten en vriezers geldt bijvoorbeeld dat A+ de minst zuinige klasse is voor apparaten die nieuw op de markt worden gebracht.

Energielabel woning

Ook voor woningen is het sinds 2015 verplicht om bij de verkoop een definitief energielabel te hebben. Huiseigenaren moeten woning voorzien van een energielabel, zodat potentiele kopers weten waar ze aan toe zijn. Een energielabel geeft de energieprestatie van een woning aan. Hierdoor weet u als (nieuwe) huiseigenaar welke energiebesparende maatregelen u nog kan treffen om een niveau te stijgen qua energielabel. Er zijn acht klasses waar u woning op ingedeeld kan worden. A t/m G. Hiervan is A et hoogste haalbare klasse. Op deze website kan u uw energielabel inzien: https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/

Er zijn ongeveer 3,5 miljoen geregistreerde labels. 13% van de geregistreerde woningen in Nederland heeft Energielabel A. Er zijn ca. 56.0000 geregistreerde woningen met Energielabel B. Gevolgd door woningen energielabel C en D, tezamen goed voor 35%. De laatste jaren worden veel nieuwbouwwoningen energieneutraal gebouwd. (0- op-de-meter-woningen) en is het aantal A labels toegenomen.

Keurmerk apparaten

Kema Keur

Het Kema-keur is een Nederlands keurmerk dat aangeeft dat een apparaat veilig is. Het zegt niets over het energieverbruik of de grondstoffen.

Europees Ecolabel

Het milieukeurmerk van de Europese Unie kom in elektronicawinkels in Nederland voor op televisies.Het EU Ecolabel komt in heel Europa voor. In Nederland is Europees Ecolabel toegekend aan papier, schoonmaakmiddelen, kokospotgrond, kleding, klus- en bouwmaterialen en cosmetic

Energy Star

U kan het energy star keurmerk  tegen komen. computers, beeldschermen, printers en kopieerapparaten.

CE

Het Europese label CE (Conformité Européenne) is verplicht voor een groot aantal artikelen dat in de EU wordt verkocht en in of buiten de EU wordt geproduceerd. Het label geeft aan dat het product voldoet aan de door de Europese Unie opgestelde eisen voor veiligheid, gezondheid en milieu voor de betreffende productcategorie. In Nederland staat het onder andere op gastoestellen, bouwproducten, koelkasten en diepvriezers, speelgoed en radioapparatuur

Zonnekeur

Er zijn twee Zonnekeur keurmerken. Eén voor de installateur en een voor de zonneboilers,. Het zonnekeur keurmerk voor zonneboilers en –collectoren  garandeert warmteopbrengst, veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid van de boiler.