Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Energienoodfonds voor lage inkomens heropend

Maandag 22 januari 2024 13:47Frank van de Ven
Vorig jaar verliepen de aanvragen bij het noodfonds stroef, omdat de aanvraagprocedure voor veel mensen te ingewikkeld was.

Vorig jaar verliepen de aanvragen bij het noodfonds stroef, omdat de aanvraagprocedure voor veel mensen te ingewikkeld was.

Huishoudens met een hoge energierekening en een laag inkomen kunnen sinds maandag 22 januari weer terecht bij het tijdelijk Noodfonds Energie. Dat fonds betaalt dan gedurende zes maanden een gedeelte van de energierekening.

"Huishoudens worden ook dit jaar nog geconfronteerd met hoge energiekosten", stelt een woordvoerder van het fonds. "Daarnaast valt het prijsplafond in 2024 weg. Ook de eenmalige uitkering van 190 euro die alle huishoudens vorig jaar kregen, is er dit jaar niet." Consumenten konden vorig jaar voor het eerst een beroep doen op het noodfonds, nadat de energieprijzen explosief waren gestegen. De aanvraagperiode werd toen meerdere keren verlengd, om iedereen de kans te geven er gebruik van te maken.
 
Ruim 50.000 huishoudens ontvingen compensatie. In totaal werd er een bedrag van ruim 43 miljoen euro gereserveerd. In mei vorig jaar sloot het loket. De kas van het fonds wordt deels gevuld door de overheid en deels door grote energieleveranciers. Voor 2024 is 60 miljoen euro op de rekening van het fonds gestort. Twee derde van dat bedrag komt van de overheid, de rest komt van meerdere energieleveranciers.
 

Hoge energierekening

Het fonds onderzoekt bij aanvragen de hoogte van het inkomen en de energierekening. Alleenstaanden komen in aanmerking als ze bruto maximaal 3200 euro verdienen. Voor samenwonenden is dat bedrag op gezamenlijk 4480 euro vastgesteld.
 
Deze groep krijgt financiële steun als de energierekening meer dan 8 tot 10 procent van het bruto inkomen beslaat. Dat percentage hangt af van het inkomen en volgt de definitie van 'energiearmoede'. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, legt het fonds zes maanden lang het bedrag boven die 8 tot 10 procent van de rekening bij. Dat bedrag maken ze rechtstreeks over naar de energieleverancier. Het maakt daarbij niet uit welke energieleverancier iemand heeft.
 

Versoepeling aanvraagprocedure

Vorig jaar verliepen de aanvragen bij het fonds stroef, omdat de aanvraagprocedure voor veel mensen te ingewikkeld was. Die procedure is daarom aangepast, waarna het veel mensen wel lukte om de bijdrage te krijgen. Volgens het noodfonds zijn er voor dit jaar meerdere verbeteringen doorgevoerd. Het noodfonds is tot eind maart geopend voor aanvragen.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Huidige klanten met zonnepanelen en een variabel contract zijn vanaf 1 maart duurder uit bij Budget Energie. Nieuwe klanten gaan de extra kosten direct in hun portemonnee voelen.

Persbericht: Vastelastenbond: ‘Budget Energie benadeelt bezitters zonnepanelen’

Donderdag 18 januari 2024 06:28

‌In navolging van Vandebron brengt Budget Energie consumenten met zonnepanelen extra kosten in rekening voor de teruglevering van zonnestroom. Nieuwe klanten merken deze tariefwijziging direct,...

Lees meer
De variabele energietarieven torenen boven het prijsplafond uit, terwijl de tarieven van jaarcontracten juist dalen. Klanten met een variabel contract betalen ruim 700 euro meer dan klanten met een vast energiecontract.

Persbericht: Voorschotbedragen variabele energietarieven in januari fors omhoog

Vrijdag 19 januari 2024 06:42

‌Vanaf januari merken huishoudens in Nederland dat het voorschotbedrag en daarmee de energierekening is gestegen. De netwerkkosten, energiebelasting en variabele energietarieven werden duurder wa...

Lees meer
De meeste overstappers verlieten Eneco. Circa elf procent van de ondervraagden was eerst klant van deze grote energiemaatschappij. Ook Essent en Energiedirect zagen behoorlijk wat klanten vertrekken. Het gaat om  acht procent van de ondervr

Energieonderzoek toont aan dat miljoen huishoudens zijn overgestapt

Dinsdag 16 januari 2024 09:41

‌Vorig jaar veranderden een miljoen huishoudens van energieleverancier, blijkt uit onderzoek. Nederlanders lieten de grote energiebedrijven steeds vaker links liggen en kozen vaker voor kleiner...

Lees meer
De Volkskrant geeft aan dat HEM tarieven rekende die twee keer hoger lagen dan gemiddeld in de markt. Door het prijsplafond merkten de klanten dat niet.

Energiemaatschappij verdacht van miljoenenfraude prijsplafond

Maandag 08 januari 2024 09:21

‌Energiebedrijf Hollandse Energie Maatschappij (HEM) wordt er volgens de Volkskrant van verdacht zich voor "vele miljoenen" verrijkt te hebben aan het prijsplafond. Energielevera...

Lees meer