Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Energiesector zet geld opzij voor voortzetting Noodfonds

Vrijdag 15 september 2023 10:55Frank van de Ven
Energiebedrijven willen het demissionaire kabinet stimuleren om op Prinsjesdag de portemonnee te trekken voor een rijksbijdrage. De wens is om een vangnet te hebben voor de winterperiode, zodat mensen met betalingsproblemen alsnog hun energ

Energiebedrijven willen het demissionaire kabinet stimuleren om op Prinsjesdag de portemonnee te trekken voor een rijksbijdrage. De wens is om een vangnet te hebben voor de winterperiode, zodat mensen met betalingsproblemen alsnog hun energ

Energieleveranciers maken circa 20 miljoen euro vrij om het Tijdelijk Noodfonds Energie door te trekken. Energiebedrijven willen het demissionaire kabinet stimuleren om op Prinsjesdag de portemonnee te trekken voor een rijksbijdrage. De wens is om een vangnet te hebben voor de winterperiode, zodat mensen met betalingsproblemen alsnog hun energierekening kunnen betalen.

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond is blij met de actie van de energieleveranciers, maar hoopt dat de overheid ook ingrijpt voor mensen die net boven het minimum vallen:  “Absolute minima worden door de overheid gecompenseerd met steunmaatregelen, maar dat is helaas niet genoeg. Als het prijsplafond eindigt, betekent dat dat er veel huishoudens met een inkomen dat net boven het minimum uitkomt tussen wal en het schip beland.”

Het prijsplafond maakt geen onderscheid en beschermt alle burgers. “Als deze steunmaatregel verdwijnt, is de kans groot dat miljoenen huishoudens hartje winter in de problemen komen”, verduidelijkt Wolfert. “Zonder het prijsplafond zijn consumenten, tijdens de maanden waarin deze overheidssteun het hardst nodig is, overgeleverd aan een ronduit onvoorspelbare energiemarkt. In de winter lopen de energieprijzen vanwege de grote vraag op en dat zorgt voor hogere stookkosten.”
 

Voortzetting noodfonds

De energiebranche geeft al langer aan het eerder dit jaar gestopte noodfonds te willen voortzetten. Voorzitter Cora van Nieuwenhuizen van brancheorganisatie Energie-Nederland liet eind vorige maand nog weten dat de betalingsachterstanden voor energierekeningen nog altijd oplopen: "Onze leden ervaren dagelijks de zorgen bij een groot aantal klanten als het gaat om het kunnen betalen van de energierekening, zeker met de winter in aantocht.”

Van Nieuwenhuizen verwacht dat de energieprijzen "niet op het niveau van voor de crisis terugkomen” en daarom is “gerichte ondersteuning van de meest kwetsbare huishoudens in deze situatie hard nodig." Wolfert vult haar aan: “Mensen die uit angst voor hun energierekening de verwarming niet meer aan durven te zetten en hun toevlucht zoeken tot een kleedje is een scenario dat het kabinet niet mag accepteren. De overheid is verantwoordelijk voor de bescherming van haar burgers. Door geen extra geld vrij te houden om burgers de winter door te laten komen, laten zij mensen letterlijk in de kou staan.”
 

Mogelijk meer toezeggingen

De 20 miljoen euro wordt betaald door Budget Energie, Eneco, Engie, Essent, Innova Energie, Greenchoice en Vattenfall. Deze energieleveranciers benadrukken dat het om een eenmalige bijdrage gaat, want bestaanszekerheid is in de ogen van de sector in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de rijksoverheid. De kans bestaat dat andere energiebedrijven later ook nog een toezegging doen, waardoor het bedrag stijgt.
 
In mei dit jaar sloot het noodfonds met ruim 165.000 aanvragen. Het fonds was specifiek bedoeld voor het compenseren van huishoudens met een laag inkomen. Deze huishoudens moeten de eindjes aan elkaar knopen en hebben een energierekening die een relatief groot deel van het maandelijks budget opslokt. Volgens Energie-Nederland zijn ruim 45.000 huishoudens geholpen en is momenteel ongeveer 41 miljoen euro uitgekeerd.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Volgens Haagse bronnen is het demissionaire kabinet niet van plan om de regeling voor een energietoeslag van 1.300 euro voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum te verlengen. Ook de verhoging van de zorgtoeslag staat niet op de

Persbericht: Met beëindiging prijsplafond in 2024 zet regering miljoenen Nederlanders in de kou

Donderdag 14 september 2023 05:23

‌Door het prijsplafond per 2024 volledig stop te zetten, belanden miljoenen Nederlanders hartje winter letterlijk in de kou. Zonder passende oplossing zijn consumenten met een variabel contract...

Lees meer
Het is duidelijk dat de energiecrisis nog niet voorbij is. De energieprijzen zijn enorm volatiel blijkt de afgelopen drie maanden. De markt schiet alle kanten op.

Energie-update: Dit is onze verwachting van de energieprijzen in 2024

Dinsdag 12 september 2023 13:43

‌De onrustige energiemarkt schiet alle kanten uit en met het oog op de stijgende gasbehoefte in de winterperiode is dat een beangstigend vooruitzicht. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelas...

Lees meer
De energiecrisis dendert door, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. Hij roept alle consumenten met een variabel contract op om nu in actie te komen en over te stappen naar een jaarcontract met vaste tarieven.

Podcast beantwoordt hoe onstuimig de energiemarkt zich komend kwartaal gedraagt

Woensdag 06 september 2023 06:06

Een zekerheid in het leven is dat de energiemarkt zich de laatste paar jaren ontzettend onvoorspelbaar gedraagt. Gelukkig valt er weer wat te kiezen op het gebied van energiecontracten, maar uit ond...

Lees meer
Zonder kennis van de energiemarkt een dynamisch energiecontract afsluiten, is onverantwoord en kan een financiële strop opleveren.

Zonder marktkennis dynamisch energiecontract afsluiten, is enorm financieel risico

Maandag 04 september 2023 14:27

‌Eneco kondigt aan voortaan ook dynamische energiecontracten aan te bieden, maar de Vastenlastenbond raadt consumenten ten zeerste af om voor zo’n energiecontract te kiezen. Volgens direc...

Lees meer