Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Zonder marktkennis dynamisch energiecontract afsluiten, is enorm financieel risico

Maandag 04 september 2023 14:27Frank van de Ven
Zonder kennis van de energiemarkt een dynamisch energiecontract afsluiten, is onverantwoord en kan een financiële strop opleveren.

Zonder kennis van de energiemarkt een dynamisch energiecontract afsluiten, is onverantwoord en kan een financiële strop opleveren.

Eneco kondigt aan voortaan ook dynamische energiecontracten aan te bieden, maar de Vastenlastenbond raadt consumenten ten zeerste af om voor zo’n energiecontract te kiezen. Volgens directeur Dirk-Jan Wolfert kleven er te veel risico’s aan zulke contracten. “Nu voor een dynamisch contract kiezen, is onverantwoord met het oog op de winterperiode.”
 
Dynamische tarieven lijken erg interessant – en kunnen dat ook zijn – maar zijn niet zonder risico. Deze risico’s worden volgens Wolfert onvoldoende benoemd en dat kan gigantische (financiële) gevolgen hebben. Aanbieders van dynamische contracten moeten consumenten goed informeren over de risico’s die aan deze energiecontracten kleven, vindt de directeur: “Mensen rekenen zich rijk en stappen vol goede moed in een dynamisch contract dat nu nog goedkoop is. Mocht er iets gebeuren waardoor de situatie omslaat - zoals een energiecrisis bijvoorbeeld - zit men gevangen in een duur contract. Als deze mensen willen overstappen naar een vast contract, duurt het minimaal 14 dagen voordat dit in gang is gezet. In de tussentijd schieten de tarieven omhoog van alle nieuw af te sluiten contracten.”

In juni dit jaar waarschuwde Wolfert al voor deze contracten. Hij pleit voor de invoering van een verplichte waarschuwing bij het afsluiten van dynamische energiecontracten. De balans kan in de grillige energiemarkt snel omslaan en tot grote financiële problemen leiden. Wolfert is bang dat veel consumenten daar onvoldoende bij stilstaan: “Honderdduizenden huishoudens kampen met betalingsachterstanden door hun flink opgelopen energierekening. Het is daarom ontzettend belangrijk om duidelijk te communiceren wat de voor- en nadelen van dynamische energiecontracten zijn. De keuze voor zo’n contract is te vergelijken met het hebben van aandelen. Mensen die met aandelen aan de slag gaan, worden gewaarschuwd voor de gevaren daarvan. Het is een risicovol product en zo moeten dynamische contracten ook behandeld worden. Een disclaimer is alvast een eerste stap.”
 

Financiële problemen

Dynamische contracten zijn nu populair omdat de tarieven nu laag liggen, maar zonder gedegen vooronderzoek kunnen deze energiecontracten consumenten in de financiële problemen brengen. “De prijzen van dynamische contracten schommelen enorm en daar moet rekening mee gehouden worden. In de zomermaanden liggen de tarieven laag, maar in de wintermaanden wanneer de behoefte aan energie het hoogst is, kunnen de prijzen omhoog vliegen. Dat voelen mensen met een dynamisch contract dan direct in hun portemonnee”, verduidelijkt Wolfert.

De energiemarkt is nog steeds zeer onvoorspelbaar en dat is te zien in de continu schommelde energieprijzen. Het Internationaal Energie Agentschap waarschuwde eerder dit jaar nog voor forse tariefwijzigingen. “Nu voor een dynamisch contract kiezen, is onverantwoord met het oog op de winterperiode”, stelt de directeur van de consumentenorganisatie uit Eindhoven.


Vast contract heeft voorkeur

Dynamische contracten vragen om vooronderzoek, kennis van de markt en financiële buffers. Mensen die niet over deze zaken beschikken, kunnen beter voor een jaarcontract met vaste tarieven kiezen, zegt Wolfert: “Zo komen ze de winterperiode goed door en worden zij niet geconfronteerd met flink oplopende kosten.”   
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De energietoeslag en het verhogen van de zorgtoeslag – waar eerder dit jaar nog wel sprake van was – zijn niet opgenomen in de Rijksbegroting voor volgend jaar.

Einde energietoeslag laagste inkomens in zicht, ook geen verhoging van zorgtoeslag

Vrijdag 01 september 2023 12:14

‌Het demissionaire kabinet wil volgens Haagse bronnen de energietoeslag van 1.300 euro voor huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum niet verlengen. Ook een verhoging van de zorgtoesl...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “De hosannaverhalen over dynamische contracten waarmee je ‘gratis de auto kunt opladen tijdens de zomer’ zijn niet zonder voorwaarden.”

Waarom zonnepanelen en een dynamisch energiecontract geen gelukkig huwelijk vormen

Donderdag 31 augustus 2023 11:05

‌Mensen met een dynamisch contract die een elektrische auto rijden, beschikken vaak over veel zonnepanelen. Tijdens warme zomermaanden kunnen zij ‘gratis’ hun auto opladen, maar dat...

Lees meer
Grotere energiebedrijven als ENGIE en OXXIO hebben honderdduizenden klanten en door deze prijsverhoging heeft dat veel effect op de omzet en winst van deze leveranciers.

PERSBERICHT: Onderzoek Vastelastenbond: Bijna helft energieleveranciers verhoogt vaste leveringskosten

Maandag 14 augustus 2023 06:55

‌De variabele energietarieven dalen, maar de vaste leveringskosten stijgen bij bijna de helft van de tien onderzochte energieleveranciers. Bij deze energieleveranciers stijgt de energierekening g...

Lees meer
Een staking van Australische werknemers van Chevron en Woodside Energy kan de export van vloeibaar gas bemoeilijken.

Onrust in Australië zorgt voor stijging gasprijs. Ongunstig vooruitzicht wintermaanden?

Donderdag 10 augustus 2023 09:57

‌De marktprijs voor gas schoot woensdagmiddag omhoog. Op de Amsterdamse gasbeurs steeg de prijs met meer dan een derde tot ruim 43 euro per megawattuur. Dat is het hoogste niveau sinds mei. De ...

Lees meer