Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Podcast beantwoordt hoe onstuimig de energiemarkt zich komend kwartaal gedraagt

Woensdag 06 september 2023 06:06Frank van de Ven
De energiecrisis dendert door, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. Hij roept alle consumenten met een variabel contract op om nu in actie te komen en over te stappen naar een jaarcontract met vaste tarieven.

De energiecrisis dendert door, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. Hij roept alle consumenten met een variabel contract op om nu in actie te komen en over te stappen naar een jaarcontract met vaste tarieven.

Een zekerheid in het leven is dat de energiemarkt zich de laatste paar jaren ontzettend onvoorspelbaar gedraagt. Gelukkig valt er weer wat te kiezen op het gebied van energiecontracten, maar uit onderzoek van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat nog maar weinig mensen overstappen. Het is juist verstandig om nu over te stappen van variabel naar vast, legt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond uit. Ook deelt hij zijn bevindingen over hoe de markt zich de komende maanden gaat gedragen.

De energiecrisis is nog lang niet afgelopen, stelt Wolfert: “De energieprijzen zijn enorm volatiel blijkt de afgelopen drie maanden. De markt schiet alle kanten op. De tarieven kunnen even snel stijgen als dalen en dat is iets dat we de afgelopen jaren niet meer zo sterk hebben gezien. Het ene moment betaalde je ineens twintig eurocent meer voor een kuub gas, terwijl je de week erna ineens een gigantische daling in prijs zag.”  
 

 
Dit grillige gedrag geeft volgens Wolfert aan dat de crisis nog lang niet voorbij is en we onze borst nat kunnen maken voor de komende wintermaanden. “De afgelopen drie maanden toonden aan hoe afhankelijk we zijn van de wereldmarkt voor onze gasbevoorrading. Voorheen beschikten we over Russisch gas, maar dat is nu niet meer het geval. We zijn afhankelijk van externe partijen en dat heeft gevolgen voor de leveringszekerheid”, zegt de directeur van de consumentenorganisatie.


Geen garantie voor de toekomst

Australië had laatst met de dreiging van een grootschalige staking te maken wat direct de bevoorrading van gas in gevaar bracht en in Noorwegen zorgde onderhoudsreparaties voor een vertraagde levering. Hoewel de gasopslagen nu nog vol zijn, is dat geen garantie voor de toekomst. Als de vraag naar energie in de wintermaanden stijgt, gaan ook de energietarieven omhoog.
 
Wolfert adviseert mensen die nog een variabel energiecontract hebben om nu de overstap naar vast te maken: “De energiemarkt is nog steeds zeer onvoorspelbaar en dat is te zien in de continu schommelde energieprijzen. Het Internationaal Energie Agentschap waarschuwde eerder dit jaar nog voor forse tariefwijzigingen. Met een jaarcontract met vaste tarieven kom je de winterperiode goed door en word je niet geconfronteerd met flink oplopende kosten.”
 

Podcasts terugluisteren

Alle afleveringen van ‘Onderaan De Streep’ zijn te beluisteren op YouTubeSpotifyiTunes en Google. Mocht je een tip hebben voor de redactie of wil je een bepaald onderwerp uitgelicht hebben, dan kun je ons altijd mailen!  

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Wiersma

De gas voorraad zit voor ruim 90% vol.
Waarom dan zo'n paniek.
We hoeven niet op de dure momenten gas te kopen.
Tevens als de maatschappijen een jaarcontract geven moeten ze ook voor de afgesproken prijs leveren, ze geven geen geld toe.
Het is een politiek spelletje.

Vrijdag 29 september 2023 15:51

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Zonder kennis van de energiemarkt een dynamisch energiecontract afsluiten, is onverantwoord en kan een financiële strop opleveren.

Zonder marktkennis dynamisch energiecontract afsluiten, is enorm financieel risico

Maandag 04 september 2023 14:27

‌Eneco kondigt aan voortaan ook dynamische energiecontracten aan te bieden, maar de Vastenlastenbond raadt consumenten ten zeerste af om voor zo’n energiecontract te kiezen. Volgens direc...

Lees meer
De energietoeslag en het verhogen van de zorgtoeslag – waar eerder dit jaar nog wel sprake van was – zijn niet opgenomen in de Rijksbegroting voor volgend jaar.

Einde energietoeslag laagste inkomens in zicht, ook geen verhoging van zorgtoeslag

Vrijdag 01 september 2023 12:14

‌Het demissionaire kabinet wil volgens Haagse bronnen de energietoeslag van 1.300 euro voor huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum niet verlengen. Ook een verhoging van de zorgtoesl...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “De hosannaverhalen over dynamische contracten waarmee je ‘gratis de auto kunt opladen tijdens de zomer’ zijn niet zonder voorwaarden.”

Waarom zonnepanelen en een dynamisch energiecontract geen gelukkig huwelijk vormen

Donderdag 31 augustus 2023 11:05

‌Mensen met een dynamisch contract die een elektrische auto rijden, beschikken vaak over veel zonnepanelen. Tijdens warme zomermaanden kunnen zij ‘gratis’ hun auto opladen, maar dat...

Lees meer
Grotere energiebedrijven als ENGIE en OXXIO hebben honderdduizenden klanten en door deze prijsverhoging heeft dat veel effect op de omzet en winst van deze leveranciers.

PERSBERICHT: Onderzoek Vastelastenbond: Bijna helft energieleveranciers verhoogt vaste leveringskosten

Maandag 14 augustus 2023 06:55

‌De variabele energietarieven dalen, maar de vaste leveringskosten stijgen bij bijna de helft van de tien onderzochte energieleveranciers. Bij deze energieleveranciers stijgt de energierekening g...

Lees meer