“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Besteed je energiecontract aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste tarieven! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€7,50 p.m.
(of €75,- p.j.)

Meer informatie

Persbericht: Met beëindiging prijsplafond in 2024 zet regering miljoenen Nederlanders in de kou

Donderdag 14 september 2023 05:23Frank van de Ven
Volgens Haagse bronnen is het demissionaire kabinet niet van plan om de regeling voor een energietoeslag van 1.300 euro voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum te verlengen. Ook de verhoging van de zorgtoeslag staat niet op de

Volgens Haagse bronnen is het demissionaire kabinet niet van plan om de regeling voor een energietoeslag van 1.300 euro voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum te verlengen. Ook de verhoging van de zorgtoeslag staat niet op de

Door het prijsplafond per 2024 volledig stop te zetten, belanden miljoenen Nederlanders hartje winter letterlijk in de kou. Zonder passende oplossing zijn consumenten met een variabel contract niet beschermd tegen mogelijk oplopende energiekosten in de wintermaanden stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.  “Als de regering niet te hulp schiet, kunnen deze winter honderdduizenden Nederlanders in de financiële problemen komen omdat ze hun energierekening niet meer kunnen betalen.”

De planning om het prijsplafond middenin de winter te laten eindigen, kan niet ongelukkiger zijn stelt Wolfert: “Met oplopende brandstofkosten, hogere zorgkosten en duurder wordende boodschappen is het de plicht van de regering om burgers te beschermen tegen de grillen van de energiemarkt. Als er nu niets gebeurt, zet de overheid miljoenen burgers letterlijk in de kou. Dat zagen we vorig jaar al, want de run op dekentjes om warm te blijven was immens. Uit angst voor een torenhoge energierekening durven mensen de kachel niet aan te zetten. Dat moet je niet willen als overheid.”

Volgens de Energiemonitor van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft 60 procent van de Nederlandse huishoudens nog een variabel contract. Het gaat hier om 4,6 miljoen huishoudens. Volgens Haagse bronnen is het demissionaire kabinet niet van plan om de regeling voor een energietoeslag van 1.300 euro voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum te verlengen. Ook de verhoging van de zorgtoeslag staat niet op de agenda en dat betekent dat 2024 afgetrapt wordt met extra lastenverhogingen. Het CPB waarschuwde recent nog dat er zonder steunmaatregelen nog eens tot 1 miljoen mensen in de armoede terecht kunnen komen.


Twijfelen kost geld

De directeur van de consumentenorganisatie wijst de overheid op hun plicht om burgers te beschermen. Er moet wat gebeuren om consumenten op een verantwoorde wijze de winter door te laten komen: “Mensen met een variabel of dynamisch contract betalen zonder overheidsbescherming in 2024 mogelijk fors hogere energietarieven. Nu de overheid zo hamert op armoedebestrijding, is het midden in de winterperiode afbreken van het prijsplafond ronduit onverantwoord.”

Hoewel er weer wat te kiezen valt op energiegebied, gebeurt dat nog relatief weinig. Er wordt momenteel weinig overgestapt, blijkt uit Monitor Consumentenmarkt Energie van de toezichthouder. Dit betekent dat miljoenen consumenten nog twijfelen, waardoor ze zichzelf in een lastig parket manoeuvreren, stelt Wolfert: “Nu de energietarieven laag liggen, is dit het moment om over te stappen van variabel naar vast.”


Financiële afgrond

Met het oog op het onvoorspelbare verloop van de energiemarkt adviseert de consumentenorganisatie om een jaarcontract te kiezen. “Hoe langer er gewacht wordt met overstappen, des te hoger de gasprijzen kunnen worden omdat de inkoopprijzen stijgen”, verduidelijkt Wolfert. “Twijfelaars krijgen mogelijk met hogere tarieven te maken. Zij gaan dan hoe dan ook een dure winter tegemoet en de situatie verergert in 2024 als zij niet meer van de bescherming van het prijsplafond profiteren.”
Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Het is duidelijk dat de energiecrisis nog niet voorbij is. De energieprijzen zijn enorm volatiel blijkt de afgelopen drie maanden. De markt schiet alle kanten op.

Energie-update: Dit is onze verwachting van de energieprijzen in 2024

Dinsdag 12 september 2023 13:43

‌De onrustige energiemarkt schiet alle kanten uit en met het oog op de stijgende gasbehoefte in de winterperiode is dat een beangstigend vooruitzicht. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelas...

Lees meer
De energiecrisis dendert door, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. Hij roept alle consumenten met een variabel contract op om nu in actie te komen en over te stappen naar een jaarcontract met vaste tarieven.

Podcast beantwoordt hoe onstuimig de energiemarkt zich komend kwartaal gedraagt

Woensdag 06 september 2023 06:06

Een zekerheid in het leven is dat de energiemarkt zich de laatste paar jaren ontzettend onvoorspelbaar gedraagt. Gelukkig valt er weer wat te kiezen op het gebied van energiecontracten, maar uit ond...

Lees meer
Zonder kennis van de energiemarkt een dynamisch energiecontract afsluiten, is onverantwoord en kan een financiële strop opleveren.

Zonder marktkennis dynamisch energiecontract afsluiten, is enorm financieel risico

Maandag 04 september 2023 14:27

‌Eneco kondigt aan voortaan ook dynamische energiecontracten aan te bieden, maar de Vastenlastenbond raadt consumenten ten zeerste af om voor zo’n energiecontract te kiezen. Volgens direc...

Lees meer
De energietoeslag en het verhogen van de zorgtoeslag – waar eerder dit jaar nog wel sprake van was – zijn niet opgenomen in de Rijksbegroting voor volgend jaar.

Einde energietoeslag laagste inkomens in zicht, ook geen verhoging van zorgtoeslag

Vrijdag 01 september 2023 12:14

‌Het demissionaire kabinet wil volgens Haagse bronnen de energietoeslag van 1.300 euro voor huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum niet verlengen. Ook een verhoging van de zorgtoesl...

Lees meer