Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Essent en Vattenfall verhogen variabele tarieven per 2024 door belastingen

Maandag 27 november 2023 09:13Frank van de Ven
Komend jaar verdwijnt het prijsplafond. Die zorgde er in 2023 voor dat huishoudens tot een bepaald verbruik nooit meer dan 40 eurocent voor stroom en 1,45 euro voor gas betalen.

Komend jaar verdwijnt het prijsplafond. Die zorgde er in 2023 voor dat huishoudens tot een bepaald verbruik nooit meer dan 40 eurocent voor stroom en 1,45 euro voor gas betalen.

Energiebedrijven Essent en Vattenfall verhogen per 2024 hun variabele tarieven. De prijsstijging wordt volgens het duo veroorzaakt door “extra belastingen” en “netbeheerkosten.” Vattenfall rekent volgend jaar een gasprijs die boven de huidige grens van het prijsplafond komt.
 
Klanten met een variabel contract betalen bij Essent vanaf 1 januari 38,516 eurocent voor een kilowattuur stroom en 1,4494 euro per kubieke meter gas (inclusief btw en energiebelasting). Stroom wordt dus een halve cent (1,35 procent) goedkoper en gas ruim 12 cent (9,26 procent) duurder. Bij een gemiddeld verbruik betaalt een huishouden op jaarbasis hiermee 205,66 euro meer voor hun energierekening.

Wanneer je klant bent bij Vattenfall stijgen de prijzen volgend jaar ook. Klanten met een variabel contract betalen 0,7 eurocent minder per kilowattuur stroom. Het tarief komt dan uit op 33,94 eurocent. De gasprijs wordt juist duurder. Klanten betalen 20,6 eurocent meer wat neerkomt op 1,5030 euro per kubieke meter.


Hoge inkoopkosten

De reden voor de hogere gastarieven zijn de hogere inkoopkosten. Komend jaar verdwijnt het prijsplafond. Die steunmaatregel zorgde er in 2023 voor dat huishoudens tot een bepaald verbruik nooit meer dan 40 eurocent voor stroom en 1,45 euro voor gas betalen. De groep klanten van Vattenfall met een variabel contract gaat dat dus direct merken, omdat ze straks een gasprijs boven het plafondtarief betalen.
 
De energierekening bij de twee energieleveranciers wordt flink beïnvloed door belastingen (btw en energiebelasting) en netbeheerkosten. De kale stroomprijs bij Essent stijgt met 6,35 procent naar bijna 21 eurocent, terwijl de kale gasprijs stijgt met 1,37 procent tot 61,53 eurocent. Er zit dus veel belasting in de energietarieven. Bij Essent komt 11 van de 12 eurocent prijsverhoging van belastingen. Bij Vattenfall is ongeveer de helft van de prijsverhoging extra belasting.


Netbeheerkosten duurder

De netbeheerkosten gaan ook nog omhoog. De exacte bedragen zijn nog niet bekend, maar netbeheerders verwachten een prijsstijging van 5 à 10 euro per maand. Essent gaat uit van 100 euro op jaarbasis. Deze hogere belastingen en netbeheerkosten komen overigens terecht bij klanten van alle energieleveranciers en dus ook bij mensen die hun tarieven eerder hebben vastgezet.
 
In oktober hadden nog vier miljoen huishoudens een variabel contract. Circa drie miljoen mensen hebben al voor een vast energiecontract gekozen, bleek uit cijfers van toezichthouder ACM. Door nu een vast energiecontract af te sluiten, voorkom je oplopende tarieven. De aangekondigde variabele tarieven komen al boven het prijsplafond uit.


Stap over

De beste manier om jezelf te beschermen tegen een onvoorspelbare energiemarkt is door nu over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven.

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “Met een vast contract bescherm je jezelf tegen de onzekerheid van de winterperiode. De energiemarkt gedraagt zich nog steeds ontzettend volatiel. Het is verstandig om in deze onzekere markt te kiezen voor zekerheid.”
 

Kies beste energiecontract

Het beste energiecontract zoeken, is een tijdrovend karwei. Om je op weg te helpen, kun je deze stappen volgen. Zo scoor je het beste energiecontract uit de markt.

Als je geen zin hebt in al dat uitzoekwerk kun je er ook voor kiezen om een abonnement op Energie Vanzelf Geregeld af te sluiten. Lees ons gratis Whitepaper om meer te weten te komen over deze service waarbij jij ervaren experts voor jou het beste energiecontract laat uitzoeken!
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Sjoerdsma

Bedankt voor jullie mail met zeer veel en nuttige info .... ik heb een vast contract en laat 't voorlopig even waar het nu zit (Vattenfal) .... nogmaals dank

Donderdag 30 november 2023 15:21

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 30 november 2023 15:30
Graag gedaan! Als we later weer iets voor u kunnen doen, horen we het graag!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Wat kun je nog verwachten op het gebied van overheidssteun in 20234 als het prijsplafond en de energietoeslag verdwijnen?

Energierekening 2024: Wat kun je qua overheidssteun nog verwachten?

Maandag 20 november 2023 10:43

‌Per 1 januari 2024 eindigen het prijsplafond en de energietoeslag. Dat betekent dat er geen overheidsbescherming meer is en jouw energierekening flink kan stijgen. Waar kun je terecht als je j...

Lees meer
In juni liet het kabinet weten de regels voor deurverkoop en colportage aan te scherpen, zodat consumenten bij colportage niet meer direct aan een contract gebonden zijn.

Kabinet pleit voor verbod op telemarketing bij Europese Commissie

Donderdag 16 november 2023 10:15

‌Het kabinet wil dat de Europese Unie ervoor zorgt dat lidstaten deurverkoop en telemarketing kunnen verbieden. Daarover gaat Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken in gesprek met de ...

Lees meer
Consumenten en bedrijven krijgen met fors hogere tarieven en belastingen te maken. Energiespecialist Paul Nillesen van PwC:

Adviesorganisatie PwC: “Energiekosten komende decennia door het dak”

Dinsdag 14 november 2023 15:18

‌De energiekosten in Nederland stijgen de komende decennia flink door de energietransitie stelt accountants- en adviesorganisatie PwC Nederland. Consumenten en bedrijven krijgen met fors hogere...

Lees meer
De Vastelastenbond roept mensen die nog niet zijn overgestapt op om nu een keuze te maken voor een contract met vaste tarieven.

Circa zes procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Woensdag 08 november 2023 09:41

‌Ongeveer zes procent van de Nederlandse huishoudens heeft een energiecontract met tarieven boven het prijsplafond. Voor deze mensen geldt dat een overstap naar een vast contract vrijwel altijd...

Lees meer