Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Kabinet pleit voor verbod op telemarketing bij Europese Commissie

Donderdag 16 november 2023 10:15Frank van de Ven
In juni liet het kabinet weten de regels voor deurverkoop en colportage aan te scherpen, zodat consumenten bij colportage niet meer direct aan een contract gebonden zijn.

In juni liet het kabinet weten de regels voor deurverkoop en colportage aan te scherpen, zodat consumenten bij colportage niet meer direct aan een contract gebonden zijn.

‌Het kabinet wil dat de Europese Unie ervoor zorgt dat lidstaten deurverkoop en telemarketing kunnen verbieden. Daarover gaat Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken in gesprek met de Europese Commissie in Den Haag. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond juicht dit initiatief toe: "Kwetsbare mensen moeten tegen deze vorm van verkoop beschermd worden en dat kan alleen door deze verkooptechnieken te verbieden of door forse consequenties zoals het intrekken van de leveringsvergunning op te leggen.”

In juni liet het kabinet weten de regels voor deurverkoop en colportage aan te scherpen, zodat consumenten bij colportage niet meer direct aan een contract gebonden zijn. Het kabinet werkt de laatste jaren hard aan strengere regels voor telemarketing. Dat is hard nodig, stelt de directeur: "Kwetsbare mensen moeten tegen deze vorm van verkoop beschermd worden en dat kan alleen door deze verkooptechnieken te verbieden of door forse consequenties zoals het intrekken van de leveringsvergunning op te leggen.”  
 
Bedrijven mogen consumenten alleen bellen als die daar expliciet toestemming voor hebben gegeven. Een contract is pas geldig als een consument schriftelijk heeft ingestemd met het aanbod. Minister Adriaansens wil nu in de wet vastleggen dat deze regel ook voor deur-tot-deurverkoop geldt. Zo krijgen consumenten ook recht op bedenktijd nadat een deurverkoper langs is geweest.
 

Algeheel verbod enige oplossing

Ondanks deze aangescherpte regels krijgen veel mensen nog altijd ongewenste telefoontjes en huisbezoekjes van opdringerige verkopers. Zonder controlemechanisme zullen opdringerige verkopers blijven aanbellen, stelt Wolfert: “Zolang er geen controle op deurverkoop zit, blijven louche verkopers met misleidende praatjes contracten aansmeren." 
 
Een later te ondertekenen contract is volgens Wolfert niet de oplossing, omdat het verhaal dat aan de deur wordt verteld niet hoeft te corresponderen met de inhoud van een contract. "Zolang er geen controle is op de gemaakte beloftes van deurverkopers blijven deze praktijken bestaan, waardoor enkel een algeheel verbod op deurverkoop de oplossing is.” 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Consumenten en bedrijven krijgen met fors hogere tarieven en belastingen te maken. Energiespecialist Paul Nillesen van PwC:

Adviesorganisatie PwC: “Energiekosten komende decennia door het dak”

Dinsdag 14 november 2023 15:18

‌De energiekosten in Nederland stijgen de komende decennia flink door de energietransitie stelt accountants- en adviesorganisatie PwC Nederland. Consumenten en bedrijven krijgen met fors hogere...

Lees meer
De Vastelastenbond roept mensen die nog niet zijn overgestapt op om nu een keuze te maken voor een contract met vaste tarieven.

Circa zes procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Woensdag 08 november 2023 09:41

‌Ongeveer zes procent van de Nederlandse huishoudens heeft een energiecontract met tarieven boven het prijsplafond. Voor deze mensen geldt dat een overstap naar een vast contract vrijwel altijd...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond adviseert mensen zonder vast contract om nu over te stappen naar een jaarcontract:

Wat verandert er nu precies voor jou nu alle energieleveranciers solvabel zijn?

Vrijdag 03 november 2023 08:02

‌Het solvabiliteitsonderzoek van de Vastelastenbond wees uit dat alle energieleveranciers solvabel zijn en het onstuimige jaar 2022 goed zijn doorgekomen. Wat betekent dit voor de consument, ho...

Lees meer
Energieleveranciers hebben de hoge inkoopprijzen van gas direct bij de klant in rekening gebracht in de vorm van variabele tarieven. Energiecontracten met vaste prijzen werden in 2022 amper aangeboden.

Podcast gaat dieper in op het solvabiliteitsonderzoek van 2023

Donderdag 02 november 2023 12:35

‌In oktober verscheen het solvabiliteitsonderzoek waarin de Vastelastenbond de financiële buffers van achttien energiebedrijven onder de loep nam. Het onderzoek wees uit dat er geen enkele lever...

Lees meer