Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Energierekening 2024: Wat kun je qua overheidssteun nog verwachten?

Maandag 20 november 2023 10:43Frank van de Ven
Wat kun je nog verwachten op het gebied van overheidssteun in 20234 als het prijsplafond en de energietoeslag verdwijnen?

Wat kun je nog verwachten op het gebied van overheidssteun in 20234 als het prijsplafond en de energietoeslag verdwijnen?

‌Per 1 januari 2024 eindigen het prijsplafond en de energietoeslag. Dat betekent dat er geen overheidsbescherming meer is en jouw energierekening flink kan stijgen. Waar kun je terecht als je jouw energierekeningen amper kunt ophoesten?
 
In 2022 en 2023 nam het kabinet verschillende maatregelen om consumenten te beschermen tegen de explosief gestegen energieprijzen. Behalve een prijsplafond, kwam er een energietoeslag voor huishoudens onder een bepaalde inkomensgrens (deze verschilt per gemeente).
 
In principe bestaat de energietoeslag uit een eenmalige uitbetaling van 800 euro, maar dit bedrag kan per gemeente verschillen. Zo keert gemeente Arnhem bijvoorbeeld 1.550 euro uit, een toeslag van 1.300 euro plus een extra wintertoeslag van de gemeente (250 euro). In Enschede bedraagt het toeslagbedrag ‘slechts’ 900 euro.
 

Alsnog aanvragen energietoeslag

Wanneer een gemeente weet dat een huishouden een laag inkomen of uitkering heeft, wordt de energietoeslag automatisch gestort. Wanneer dit niet gebeurt, terwijl je denkt er wel recht op te hebben, dan kun je zelf een aanvraag bij de gemeente doen.

Houd er rekening mee dat het een paar weken kan duren voordat je een reactie op jouw aanvraag krijgt. De meeste gemeentes maken het bedrag in oktober, november of december 2023 over.
 

Energietoeslag verdwijnt

In 2024 vervallen het prijsplafond en de energietoeslag. Het is echter mogelijk om over 2023 een toeslag aan te vragen als je denkt daar recht op te hebben (en dat nog niet gedaan hebt). Als je volgens de inkomensgrens van jouw gemeente recht hebt op deze toeslag kun je die met terugwerkende kracht aanvragen.
 
Vraag bij jouw gemeente na hoeveel tijd je nog hebt voor deze aanvraag in 2024. In Rotterdam, Schiedam, Maassluis, Vlaardingen, Amersfoort en Midden-Groningen (onder meer Hoogezand-Sappemeer en Slochteren) is dit bijvoorbeeld nog mogelijk tot 30 juni 2024. Jouw gemeente moet uiterlijk 31 augustus 2024 de energietoeslag overmaken. Veel gemeentes stellen 30 juni 2024 als deadline voor de aanvraag van de energietoeslag, zodat ze vervolgens acht weken de tijd hebben om de aanvraag te beoordelen.
 

Tijdelijk Noodfonds Energie

Naast de energietoeslag bestaat ook nog het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit initiatief werd begin 2023 bedacht en eindigde op 5 mei dit jaar. Ruim 165.000 huishoudens vroegen dit aan. In 2024 krijgt het Tijdelijk Noodfonds een vervolg. Op de website van het Noodfonds Energie komt deze maand meer informatie te staan over de aanvraag ervan.

De beste manier om jezelf te beschermen tegen een onvoorspelbare energiemarkt is door nu over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “Met een vast contract bescherm je jezelf tegen de onzekerheid van de winterperiode. De energiemarkt gedraagt zich nog steeds ontzettend volatiel. Het is verstandig om in deze onzekere markt te kiezen voor zekerheid.”
 

Kies beste energiecontract

Het beste energiecontract zoeken, is een tijdrovend karwei. Om je op weg te helpen, kun je deze stappen volgen. Zo scoor je het beste energiecontract uit de markt.

Als je geen zin hebt in al dat uitzoekwerk kun je er ook voor kiezen om een abonnement op Energie Vanzelf Geregeld af te sluiten.
 Lees ons gratis Whitepaper om meer te weten te komen over deze service waarbij jij ervaren experts voor jou het beste energiecontract laat uitzoeken!
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

In juni liet het kabinet weten de regels voor deurverkoop en colportage aan te scherpen, zodat consumenten bij colportage niet meer direct aan een contract gebonden zijn.

Kabinet pleit voor verbod op telemarketing bij Europese Commissie

Donderdag 16 november 2023 10:15

‌Het kabinet wil dat de Europese Unie ervoor zorgt dat lidstaten deurverkoop en telemarketing kunnen verbieden. Daarover gaat Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken in gesprek met de ...

Lees meer
Consumenten en bedrijven krijgen met fors hogere tarieven en belastingen te maken. Energiespecialist Paul Nillesen van PwC:

Adviesorganisatie PwC: “Energiekosten komende decennia door het dak”

Dinsdag 14 november 2023 15:18

‌De energiekosten in Nederland stijgen de komende decennia flink door de energietransitie stelt accountants- en adviesorganisatie PwC Nederland. Consumenten en bedrijven krijgen met fors hogere...

Lees meer
De Vastelastenbond roept mensen die nog niet zijn overgestapt op om nu een keuze te maken voor een contract met vaste tarieven.

Circa zes procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Woensdag 08 november 2023 09:41

‌Ongeveer zes procent van de Nederlandse huishoudens heeft een energiecontract met tarieven boven het prijsplafond. Voor deze mensen geldt dat een overstap naar een vast contract vrijwel altijd...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond adviseert mensen zonder vast contract om nu over te stappen naar een jaarcontract:

Wat verandert er nu precies voor jou nu alle energieleveranciers solvabel zijn?

Vrijdag 03 november 2023 08:02

‌Het solvabiliteitsonderzoek van de Vastelastenbond wees uit dat alle energieleveranciers solvabel zijn en het onstuimige jaar 2022 goed zijn doorgekomen. Wat betekent dit voor de consument, ho...

Lees meer