Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Europees bedrijfsleven krijgt torenhoge energierekening, consument de dupe

Maandag 30 januari 2023 16:11Frank van de Ven
Europese bedrijven krijgen het dit jaar flink voor hun kiezen en dat heeft op termijn gevolgen voor consumenten, verwacht Director Risk Underwriting Benelux Johan Geeroms van Allianz Trade.

Europese bedrijven krijgen het dit jaar flink voor hun kiezen en dat heeft op termijn gevolgen voor consumenten, verwacht Director Risk Underwriting Benelux Johan Geeroms van Allianz Trade.

Het bedrijfsleven mag zich dit jaar opmaken voor torenhoge energiekosten. De beëindiging van vaste contracten en de Europese afhankelijkheid van Russisch gas spelen hier een grote rol bij. Europese bedrijven krijgen het dit jaar flink voor hun kiezen en dat heeft op termijn gevolgen voor consumenten, verwacht Director Risk Underwriting Benelux Johan Geeroms van Allianz Trade. 

Geeroms is niet erg optimistisch gestemd op de situatie in de energiemarkt: "Men denkt dat de energieprijzen momenteel zover zijn gedaald dat de energiecrisis alweer achter de rug is. Dat is een misvatting. Wij verwachten dat de energieprijzen in de loop van het jaar weer oplopen naar recordhoogte en dat de doorwerking steeds groter zal worden."

De inflatie gaat verder oplopen en de energieprijzen zullen stijgen: “Er lopen dit jaar veel contracten af en dat betekent dat veel bedrijven overgaan op variabele tarieven. Deze liggen hoger dan de prijzen die in vaste contracten zijn vastgelegd. Voor bedrijven in de automotive en maakindustrie betekent dit dat zij met gigantische kosten te maken krijgen. Vooral landen als Duitsland en Italië –  waar deze maakindustrieën enorm zijn – ontkomen niet aan prijsstijgingen. Dat heeft gevolgen voor andere landen en industrieën.”


Oververhitte arbeidsmarkt

Producten worden duurder omdat bedrijven hun energiekosten doorberekenen in hun prijzen. “Die prijsverhogingen kunnen ook maar tot een bepaalde hoogte worden doorgevoerd, want op een gegeven moment houdt het op en kiezen consumenten voor goedkopere producten”, verduidelijkt Geeroms. De verwachting is dat er meer faillissementen komen. “De arbeidsmarkt is nu gigantisch oververhit, maar dat gaat veranderen als een aantal bedrijven omvalt. Dat betekent dat er meer personeel vrijkomt en dat is goed voor bedrijven die hard op zoek zijn naar nieuwe mensen. De arbeidsmarkt zal daardoor meer ontspannen worden.”

Een ander punt is dat de oorlog in Oekraïne nog niet is afgelopen. Het is onzeker hoe lang dit conflict blijft voortslepen. “Er bestaan verschillende scenario’s voor, maar de duur van de oorlog blijft hoe dan ook een onzekere factor. De oorlog heeft veel impact op de gaswinning in Europa. Zolang Rusland – één van de grootste leveranciers van gas in Europa – de gaskraan dichthoudt, moet er naar alternatieven gezocht worden.”


Toekomstverwachting Nederlandsche bank

De toekomstverwachting van Allianz Trade past in het Plaatje van de Nederlandsche Bank. Topman Klaas Knot waarschuwde recent nog voor te vroeg te veel optimisme.” Nu lijkt de situatie op de energiemarkt er goed uit te zien, maar dat zegt niets over de lange termijn: "De gasvoorraden moeten later dit jaar weer gevuld worden voor volgende winter. Dat kunnen we niet meer doen met Russisch gas.”

De president merkt dat de inflatie zich heeft verbreed, want niet alleen de energierekening steeg. Zo werden boodschappen ook duurder. Knot schat dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in de eurozone daarom vaak moet verhogen. Een hogere rente maakt lenen duurder waardoor consumenten en bedrijven minder lenen. Deze ontwikkeling zorgt weer voor minder vraag naar producten, waardoor de prijzen dalen.
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

In dit blog legt onze directeur Dirk-Jan Wolfert uit waarom hij afraadt om over te stappen naar 'voordelige' variabele contracten: “Met wat geluk profiteer je nog een maand van een laag tarief, maar de kans is groot dat je de maand erop mee

Waarom je juist niet moet overstappen naar een variabel contract onder het prijsplafond

Dinsdag 24 januari 2023 13:54

De klantenservice van de Vastelastenbond krijgt veel vragen over variabele en dynamische contracten die onder het prijsplafond komen. De lage tarieven spreken veel mensen aan. Toch raden wij niet aa...

Lees meer
president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich zorgen over onze gasvoorraad:

Dalende gasprijs nog geen reden voor jubelstemming volgens Nederlandsche Bank

Maandag 23 januari 2023 10:57

Dat de gasprijs daalt, is nog geen reden voor een feestje stelt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). De topman waarschuwt voor de gevaren van “te vroeg te veel optimisme&rdquo...

Lees meer
De toezichthouder wil de concurrentie in de energiemarkt aanwakkeren.

Toezichthouder verscherpt regels overstapboete energiemarkt

Woensdag 18 januari 2023 11:36

‌Energieleveranciers kunnen vanaf april weer starten met het aanbieden van vaste contracten. Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de regels voor de overstapboete verscherpt. De verhogin...

Lees meer
Deze inkoopstrategie van Budget Energie is nu gunstig voor mensen die met hun verbruik boven het prijsplafond komen. Wanneer je onder de verbruikslimiet zit, merk je weinig van deze tariefwijziging.

Budget Energie verlaagt energieprijzen tot onder het prijsplafond

Woensdag 18 januari 2023 11:09

‌Energiebedrijf Budget Energie voert een tariefwijziging door waardoor de variabele tarieven tot onder het prijsplafond belanden. Nieuwe klanten kunnen direct profiteren van de lagere prijzen, te...

Lees meer