Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Waarom je juist niet moet overstappen naar een variabel contract onder het prijsplafond

Dinsdag 24 januari 2023 13:54Frank van de Ven
In dit blog legt onze directeur Dirk-Jan Wolfert uit waarom hij afraadt om over te stappen naar 'voordelige' variabele contracten: “Met wat geluk profiteer je nog een maand van een laag tarief, maar de kans is groot dat je de maand erop mee

In dit blog legt onze directeur Dirk-Jan Wolfert uit waarom hij afraadt om over te stappen naar 'voordelige' variabele contracten: “Met wat geluk profiteer je nog een maand van een laag tarief, maar de kans is groot dat je de maand erop mee

De klantenservice van de Vastelastenbond krijgt veel vragen over variabele en dynamische contracten die onder het prijsplafond komen. De lage tarieven spreken veel mensen aan. Toch raden wij niet aan om op deze aanbiedingen in te gaan. In dit blog legt onze directeur Dirk-Jan Wolfert uit waarom hij afraadt om over te stappen naar zulke contracten: “Met wat geluk profiteer je nog een maand van een laag tarief, maar de kans is groot dat je de maand erop meer betaalt.”

In dit blog verwijzen we je ook door naar een podcast waarin Wolfert dieper ingaat op variabele tarieven en de opbouw van je energierekening. Deze extra editie van 'Onderaan de Streep' staat geheel in het teken van het aanbod van stuntprijzen waarmee aanbieders van variabele contracten klanten willen binnenlokken. Wolfert waarschuwt consumenten hiervoor en legt uit waarom hij geen voorstander van deze lokkertjes is. Ook deelt hij zijn toekomstvisie en geeft hij aan hoe hij denkt dat de energiemarkt zich verder gaat ontwikkelen.
 

Waarom zou ik geen gebruikmaken van die voordelige variabele tarieven?

“De tarieven die nu onder het prijsplafond zitten, horen bij variabele of dynamische energiecontracten. Budget Energie stunt nu bijvoorbeeld met de lage prijzen. Deze prijzen zijn momentopnames en staan voor slechts een maand vast. Als je zo’n contract wilt afsluiten, duurt het dertig dagen voordat de overstap geregeld is. Met wat geluk profiteer je nog een maand van het lage tarief, maar de kans is groot dat je de maand erop meer betaalt. Overstappen naar zo’n variabel contract biedt weinig zekerheid.”


Het is wel positief dat de tarieven onder het prijsplafond zitten.

“Dat is zo. Maar zoals gezegd is dit variabele tarief een momentopname. De komst van dit lage tarief betekent niet dat de problemen in de energiemarkt zijn opgelost. De markt gedraagt zich nog steeds onvoorspelbaar. Vorig jaar zagen we ook een flinke daling, maar deze werd niet veel later opgevolgd door een forse prijsstijging in augustus. Budget Energie was in augustus de partij die de eerste grote tariefwijziging doorvoerde. Daarmee haalde het energiebedrijf ook veel publiciteit. Dat wordt nog wel eens vergeten nu er met zulke mooie tarieven wordt geschermd.”
 

Wat adviseer jij consumenten?

“Ons advies is om voor een vast contract te kiezen. Wij bieden een jaarcontract aan. De tarieven in dit contract liggen hoger dan het prijsplafond, maar je hebt wel de zekerheid dat je komende jaar een scherp tarief hebt. Ons contract is op een gunstig moment afgesloten en dat merk je omdat onze tarieven lager liggen dan de meeste variabele tarieven. Je profiteert dus van de prijsdaling en dat voor een langere periode.”


Waarom zou je nu voor een vast contract kiezen? Kun je niet beter wachten op nieuwe aanbiedingen?

“Dat raad ik af. Veel mensen zijn onzeker en bang. Je merkt dat er veel onrust is op energiegebied. In de hoop op een prijsdaling doen een hoop mensen helemaal niets en dat is niet de juiste beslissing. De kans is groot dat de tarieven weer omhoog schieten en dat betekent dat je te laat bent. Sla nu toe en profiteer van een vast contract!”
 

Hoe denk jij dat de energiemarkt zich komend jaar ontwikkelt?

“Ik denk niet dat er dit jaar weer zo’n gigantische piek aankomt. Feit is wel dat de gasvoorraden later dit jaar aangevuld moeten worden en dat we een alternatief voor Russisch gas moeten vinden. Dat wordt een uitdaging, want op een gegeven moment koopt heel Europa gas in. Vaak gelijktijdig en dat zorgt voor een prijsopdrijvend effect. Een ander aandachtspunt is dat als de Chinese economie weer opengaat, de vraag naar energie toeneemt en dat voor prijsstijgingen zorgt.”
 

Welke tarieven kun je verwachten als er weer vaste contracten komen?

“Dat is nog onzeker. Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden. Wat wel vast staat, is dat de consument er uiteindelijk beter van wordt. Zodra er weer vaste contracten komen, valt er weer wat te kiezen en komt de concurrentie weer op gang. De verwachting is dat er vanaf april vaste contracten verschijnen.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich zorgen over onze gasvoorraad:

Dalende gasprijs nog geen reden voor jubelstemming volgens Nederlandsche Bank

Maandag 23 januari 2023 10:57

Dat de gasprijs daalt, is nog geen reden voor een feestje stelt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). De topman waarschuwt voor de gevaren van “te vroeg te veel optimisme&rdquo...

Lees meer
De toezichthouder wil de concurrentie in de energiemarkt aanwakkeren.

Toezichthouder verscherpt regels overstapboete energiemarkt

Woensdag 18 januari 2023 11:36

‌Energieleveranciers kunnen vanaf april weer starten met het aanbieden van vaste contracten. Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de regels voor de overstapboete verscherpt. De verhogin...

Lees meer
Deze inkoopstrategie van Budget Energie is nu gunstig voor mensen die met hun verbruik boven het prijsplafond komen. Wanneer je onder de verbruikslimiet zit, merk je weinig van deze tariefwijziging.

Budget Energie verlaagt energieprijzen tot onder het prijsplafond

Woensdag 18 januari 2023 11:09

‌Energiebedrijf Budget Energie voert een tariefwijziging door waardoor de variabele tarieven tot onder het prijsplafond belanden. Nieuwe klanten kunnen direct profiteren van de lagere prijzen, te...

Lees meer
Na de coronacrisis krabbelden poppodia weer langzaam op om vervolgens met een energiecrisis te maken te krijgen.

Overstap naar ledverlichting oplossing voor torenhoge energierekening poppodia

Donderdag 12 januari 2023 11:01

‌De cultuursector heeft met hoge energierekeningen te maken en dat zorgt voor onrust. Poppodia zijn bang dat ze hun energierekening niet meer kunnen betalen. Overstappen naar ledverlichting kan...

Lees meer