Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Financieel verzuipen aan de pomp: liter euro95 kost € 2,50

Vrijdag 11 maart 2022 08:43Frank van de Ven
Nu de brandstofkosten sterk oplopen, is de overstap naar een elektrische auto een aantrekkelijke optie.

Nu de brandstofkosten sterk oplopen, is de overstap naar een elektrische auto een aantrekkelijke optie.

‌‌
De oorlog in Oekraïne heeft flinke gevolgen voor de brandstofprijzen. Voor een liter euro95 is de adviesprijs vastgesteld op € 2,50. Voor een liter diesel betaal je € 2,36 en de prijs voor een liter lpg bedraagt €1,31. Wanneer je euro98 in de tank gooit, reken je per liter €2,59 af bij de pomp. Elektrisch rijden klinkt steeds aantrekkelijker.

De oorlog in Oekraïne en de Europese afhankelijkheid van Russisch gas zijn twee oorzaken voor de extreme brandstoftarieven. Voor de oorlog een feit was, gingen de brandstofprijzen al de hoogte in.  In oktober vorig jaar bedroeg de adviesprijs van een liter benzine al € 2,-. Eind februari dit jaar betaalde je voor een liter euro95 al € 2,20. Een paar weken later is dat bedrag met € 0,30 verhoogd. Deze gemiddelde adviesprijs betaal je vooral langs snelwegen.
 

Elektrische auto

Met de extreem hoge brandstoftarieven kan de overstap naar elektrisch rijden heel aantrekkelijk zijn. Er zijn wel zaken waar je rekening mee moet houden als je besluit om voor een elektrische auto te kiezen. Zo is een elektrische auto in aanschaf meestal duurder dan een brandstofauto. Voor een nieuwe elektrische auto betaal je tussen de € 40.000,- en € 90.000,-.

Net als bij benzineauto’s zijn er verschillende klassen voor elektrische auto’s beschikbaar. Het tarief voor een ‘instapmodel’ elektrische auto (zoals Volkswagen ID.3. Opel Corsa-e of Peugeot e-208) bedraagt circa € 40.000 euro,-. Er zijn bestaan ook elektrische auto’s in een hoger segment, zoals de Audi e-tron, Tesla Model S, Volkswagen ID.4 waarvoor je meer betaalt.


Prijsdaling elektrische auto

Uit het onderzoekrapport van PWC (maart 2021) blijkt dat de aanschafprijs van een elektrische auto de komende jaren naar verwachting daalt. De elektrische auto zal rond 2024 goedkoper zijn dan de benzineauto. Tegen die tijd zijn er ook voldoende tweedehands elektrische auto’s in omloop. Mocht je het geld (nog) niet hebben voor een spiksplinternieuwe elektrische bolide, maar toch al willen overstappen op elektrisch rijden dan is leasen een optie.


De prijs van elektrisch rijden

Wanneer je elektrisch rijdt, kost je dat gemiddeld € 4,- per 100 kilometer. Dat is een stuk goedkoper dan wanneer je die afstand in een benzineauto zou afleggen. Een gemiddelde benzineauto verbruikt 6 liter per 100 kilometer. Je betaalt op het moment van € 2,50 voor een liter benzine dus wanneer je 100 kilometer aflegt betaal je € 15,- voor deze rit. 

Wil je de exacte kosten van het opladen berekenen? Dan moet je het verbruik van de elektrische auto weten, de actieradius en hoeveel je rijdt. Dan weet je hoe vaak je elektrische auto moet opladen en wat het jou kost.
 

Rekenvoorbeeld

Kosten per kilometer

Thuis laden

€ 0,045

Openbare laadpaal

€ 0,080

Snelladen

€ 0,117

Gemiddelde energiekosten per km

€ 0,063

Bron: ANWB

Kosten thuis laden

De prijs per kilowattuur (kWh) ligt gemiddeld op € 0,23. Bij 19,5 kWh per 100 kilometer geeft dat een kilometerprijs van iets meer dan € 0,04. Je moet uiteraard wel investeren in een eigen laadpaal, maar die verdien je op termijn terug door de lagere laadkosten.
De plaatsing van een laadpaal bij jou thuis kost je tussen de € 1.500,- en € 2.000,-. Dat is inclusief de kosten van het aanpassen van de meterkast (de lader krijgt namelijk een eigen groep). Wanneer je jouw elektrische auto oplaadt bij een openbare laadpaal, betaal je doorgaans meer per kWh. De tarieven verschillen sterk van elkaar, van circa € 0,20 tot € 0,60 per kWh. Voor dit rekenvoorbeeld gaan we uit van € 0,41 per kWh wat een gangbaar tarief is bij een aantal grote aanbieders. Je betaalt dus het dubbele voor het opladen van je auto in vergelijking met thuisladen.


Gratis oplaadpunten elektrische auto

Sommige winkels bieden de mogelijkheid aan om gratis op te laden. Terwijl je boodschappen doet, kun je daar je elektrische auto laden. Hier zit vaak wel een maximum aantal minuten aan verbonden. Supermarktketen Lidl biedt gratis laadpalen aan. Hieronder zie je in welke plaatsen je gratis kunt laden:
 
 • Amsterdam, helaas, hier staan nog geen laadpalen
 • Aalsmeer, filiaal Stationsweg 6 (versnelde laadpaal 16-30 KW)
 • Amersfoort, Wiekslag 365 (versnelde laadpaal 16-30 KW)
 • Balk, filiaal Wilhelminastraat 47
 • Barneveld, filiaal Oldenbarnevelderweg 155
 • Bergen op Zoom, filiaal  Laan van Borgvliet 1
 • Boxmeer, filiaal  Spoorstraat 2
 • Doetinchem, filiaal Ijsselstraat 2 (versnelde laadpaal 16-30 KW)
 • Duiven, filiaal Kastanjelaan 2
 • Eindhoven, filiaal Willaertplein 11 ( 2x versnelde laadpaal 16-30 KW)
 • Goes, filiaal Heemskerkstraat 23 (ABB snellader)
 • Heerenveen, filiaal Sallandlaan 31
 • Hoensbroek, filiaal Hoofdstraat 66
 • Huizen, filiaal Warandebergstraat 10
 • Kerkrade, filiaal Locht 117
 • Nijkerk, filiaal Amperestraat 3
 • Nijverdal, filiaal Grotestraat 74-76
 • Oosterhout, Filiaal Stationstraat 19 ((4x 3,7 kW laadplekken)
 • Reuver. filiaal Greswarenstraat 1
 • Rijsbergen, filiaal Sint Bavostraat 106
 • Sint-Oedenrode filiaal Boskantseweg 43
 • Stein, Filiaal Industrieweg 15
 • Tilburg, Heyhoefpromenade 115
 • Weert, filiaal Ringbaan West 15
 • Woerden, filiaal Iepenlaan 1
 • Wolvega,  Spoorlaan 2
 • Zaandam, filiaal Dr. H. G. Scholtenstraat 5 (Snelladen 30- 350 KW)
Bij de meeste Lidl filialen staan twee laadpalen van 3,7 kW. De auto wordt maximaal tot 80 procent opladen.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Wessel Rietveld is oprichter van Isolatie Centraal. Hij werkt met zijn team samen met Vastelastenbond.

Oprichter Isolatie Centraal: 'Voor minder dan de beste kwaliteit doen we het niet!

Donderdag 30 september 2021 09:45

‌ De Vastelastenbond en Isolatie Centraal hebben dit jaar de handen ineengeslagen. Het doel van deze samenwerking is om consumenten te helpen met de verduurzaming van hun woning. Isolatie Centra...

Lees meer
Nieuw manifest van drie politieke partijen moet isoleren betaalbaar maken.

Manifest moet isoleren betaalbaarder maken.

Maandag 13 september 2021 13:37

Vandaag is het Manifest Nationaal Isolatieprogramma gepresenteerd dat bedoeld is om woningisolatie te versnellen. Door vouchers uit te geven en zogenaamde isolatieteams die een coachende rol vervulle...

Lees meer
Huis isoleren tegen de warmte. Welk materiaal werkt het beste om de warmte buiten te houden?

Isoleren tegen de warmte

Dinsdag 27 juli 2021 09:00

‌Wist je dat een goed geïsoleerd huis niet alleen beschermt tegen de kou, maar ook voor koelte zorgt gedurende de zomermaanden? De plaats waar je isoleert is van belang, maar ook de materiaalkeu...

Lees meer
Tempo verduurzamen ligt te laag. Als we zo doorgaan duurt het nog 34 jaar voordat koopwoningen energielabel A hebben.

Slechts 1 op 6 woningen heeft energielabel

Woensdag 26 mei 2021 16:06

‌We lopen achter. Het tempo van verduurzamen ligt te laag en een groot gedeelte van de woningen heeft nog geen definitief energielabel. Als we het tempo van de afgelopen 5 jaar aanhouden, he...

Lees meer