Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Manifest moet isoleren betaalbaarder maken.

Maandag 13 september 2021 13:37Frank van de Ven
Nieuw manifest van drie politieke partijen moet isoleren betaalbaar maken.

Nieuw manifest van drie politieke partijen moet isoleren betaalbaar maken.

Vandaag is het Manifest Nationaal Isolatieprogramma gepresenteerd dat bedoeld is om woningisolatie te versnellen. Door vouchers uit te geven en zogenaamde isolatieteams die een coachende rol vervullen in te zetten, moet het voor woningeigenaars aantrekkelijk worden om hun huis te isoleren.

Het manifest richt zich op het toekomstig kabinet en gaat miljarden euro’s aan overheidssteun kosten. De Vastelastenbond is erg blij met dit initiatief. Oprichter Dirk-Jan Wolfert vindt de komst van het manifest een stap in de goede richting om isolatie op de agenda te zetten: “Ik roep al jaren dat er subsidie nodig is voor isolatie. Het meest ideale scenario is om subsidie toe te kennen aan elke afzonderlijke isolatiemaatregel. Zo houd je het laagdrempelig voor iedereen, omdat je als consument dan niet vastzit aan een bepaald bedrag omdat je meerdere, duurdere werkzaamheden moet uitvoeren.”

Waarom is dit manifest bedacht?

Het manifest is geboren uit noodzaak, stellen de initiatiefnemers. Circa 2,7 miljoen woningen in Nederland verliezen warmte, zijn tochtig en leveren een onnodig hoge energierekening op. Volgens eigen onderzoek van de politieke partijen duurt het tot 2100 voordat alle huizen in ons land goed geïsoleerd zijn. Dat tempo is veel te laag en daarom moet er versneld worden.

Het huidige isolatiebeleid maakt geen onderscheid tussen de staat van huizen en daar moet verandering inkomen vinden de initiatiefnemers. “Een huis met energielabel G naar C brengen kost bijna net zoveel moeite als de verbetering van een woning van label C naar A. Een oude woning isoleren levert echter veel meer CO2-reductie op. Het plan is dus om te beginnen bij woningen waar er qua isolatie de meeste winst te behalen valt. Zo levert de transformatie van een G-woning naar een C-label direct wooncomfort op”, vult Wolfert aan.

Wat zijn de huidige problemen?

Het huidige isolatiesysteem is niet goed ingericht en weerhoudt huiseigenaren er vaak van om isolerende maatregelen te treffen. Dat komt door:

  • De kostenpost van isolatiewerkzaamheden die voor veel huishoudens (nog) veel te hoog is.

  • De huidige subsidieregelingen die vooral interessant zijn voor huizenbezitters die genoeg geld hebben om de kosten voor te schieten.

  • Het gegeven dat de mogelijke subsidie pas uitbetaald wordt als de werkzaamheden zijn afgerond.

Volgens de bedenkers van het manifest kan het isolatieproces versneld worden door tegoedbonnen uit te geven. Deze vouchers moeten twijfelaars over de streep trekken.

Tegoedbonnen

De vouchers zijn bedoeld voor woningeigenaren die niet over het geld beschikken om de isolatiewerkzaamheden uit te voeren. Naast deze tegoedbonnen willen de initiatiefnemers ook isolatieteams opzetten. Deze groepen gaan woningeigenaren actief benaderen en enthousiasmeren om over isoleren na te denken. Het versnellen van het isolatieproces kan echter alleen als er voldoende vakmensen beschikbaar zijn. Op dit vlak ligt ook nog een uitdaging, omdat er een schaarste is als het om technische beroepen gaat.
 

Rijksoverheid regie regelen

De komst van een Nationaal Isolatieprogramma moet dus meer duidelijkheid scheppen en het isolatieproces versnellen en verscherpen. De Rijksoverheid moet daarin de regie nemen, stellen de initiatiefnemers. De makers van het manifest willen het isolatieproces tot wel drie keer versnellen, zodat er aan de doelen van het Klimaatakkoord voldaan wordt. Het plan is dat alle huizen in Nederland in 2050 duurzaam zijn.

Dit manifest is bedacht door de ChristenUnie, GroenLinks, CDA en wordt ondersteund door de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie, Natuur en Milieu, de Consumentenbond, Bouwend Nederland, Energie Nederland, Techniek Nederland en de koepel van erkende isolatiebedrijven VENIN. Het manifest kan hier gedownload worden.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Dirk Berends

Huurders hoeven niet te isoleren? Die mogen gewoon het volle pond blijven betalen, dit omdat beleggers als AEGON de verhuurappartementen niet afdoende isoleren en er geen zonnepanelen worden geplaatst. Huurders (vooral de oudere, zeg maar 65+er) worden op kosten gejaagd, nergens tegoedbonnen of subsidie voor als je een middeninkomen hebt, waarmee je moeilijk kunt rondkomen met al die hoge vaste lasten als huur van 900,- zorgpremie van 380,-, energie 200,-, verzekeringen, ga maar door.

Vrijdag 24 september 2021 07:24

Rob van Dort

Top

Donderdag 23 september 2021 21:14

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Huis isoleren tegen de warmte. Welk materiaal werkt het beste om de warmte buiten te houden?

Isoleren tegen de warmte

Dinsdag 27 juli 2021 09:00

‌Wist je dat een goed geïsoleerd huis niet alleen beschermt tegen de kou, maar ook voor koelte zorgt gedurende de zomermaanden? De plaats waar je isoleert is van belang, maar ook de materiaalkeu...

Lees meer
Tempo verduurzamen ligt te laag. Als we zo doorgaan duurt het nog 34 jaar voordat koopwoningen energielabel A hebben.

Slechts 1 op 6 woningen heeft energielabel

Woensdag 26 mei 2021 16:06

‌We lopen achter. Het tempo van verduurzamen ligt te laag en een groot gedeelte van de woningen heeft nog geen definitief energielabel. Als we het tempo van de afgelopen 5 jaar aanhouden, he...

Lees meer
Er zijn veel opties mogelijk. Ook met een kleiner budget kan je verduurzamen

Verduurzamen binnen budget. Dat kan!

Maandag 17 mei 2021 14:20

‌Verduurzamen woning binnen budget. Wat als je minder budget hebt, maar wel je woning wil verduurzamen? Margot van de Vastelastenbond geeft aan dat je verschillende manieren van verduu...

Lees meer
Regeling verlaagd tarief bestaat niet meer en wordt vervangen met nieuwe regeling

Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking

Zaterdag 01 mei 2021 11:38

‌Postcoderoosregeling is veranderd Vanaf 1 april 2021 is er een vervanger voor de huidige postcoderoosregeleing: de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. (SCE)Deelnemers aan ...

Lees meer