Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Te gretige energiebedrijven moeten consumenten na claim fors terugbetalen

Maandag 05 juni 2023 11:05Frank van de Ven
Miljoenen Nederlanders werden vorig jaar geconfronteerd met tussentijdse verhogingen van de energieprijs. Deze tariefverhogingen zijn mogelijk in strijd met de wet geweest bleek in februari na uitspraak van een Amsterdamse rechter.

Miljoenen Nederlanders werden vorig jaar geconfronteerd met tussentijdse verhogingen van de energieprijs. Deze tariefverhogingen zijn mogelijk in strijd met de wet geweest bleek in februari na uitspraak van een Amsterdamse rechter.

Tenminste drie klanten van Essent, Eneco en Vattenfall ontvingen schikkingsvoorstellen tussen de 400 en 1400 euro van hun energieleverancier. Deze voorstellen kwamen binnen nadat zij een claim indienden over onterechte tariefsverhogingen.
 
Miljoenen Nederlanders werden vorig jaar geconfronteerd met tussentijdse verhogingen van de energieprijs. Deze tariefverhogingen zijn mogelijk in strijd met de wet geweest bleek in februari na uitspraak van een Amsterdamse rechter. Een klant van Vattenfall werd door deze rechter in het gelijk gesteld nadat de consument een rechtszaak was begonnen tegen de energiereus. Volgens de burger voerde het energiebedrijf ten onterechte meerdere tariefsverhogingen door. Dat leverde Vattenfall een serieuze tik op de vingers op.
 
De rechtszaak draait om de variabele energiecontracten, waarover miljoenen Nederlanders beschikken. Toezichthouder ACM geeft toestemming voor slechts twee tariefwijzigingen per jaar: op 1 januari en 1 juli. Er geldt een uitzondering “bij zeer uitzonderlijke onvoorziene wijzigingen in de marktomstandigheden waardoor het onhoudbaar zou zijn om de tarieven ongewijzigd te laten.”
 

Gevolgen massaclaims

Volgens energiebedrijven was die “uitzonderlijke onvoorziene wijziging” de Oekraïne-oorlog. De prijzen van gas- en stroom stegen ineens zó snel dat tussentijdse verhogingen in de visie van energieleveranciers onvermijdelijk waren. De rechter was het daar niet mee eens, en stelde de klant die sinds 2015 stroom bij Vattenfall afnam in het gelijk. De rechter oordeelde dat er sprake was van een ‘oneerlijke handelspraktijk’.

Ook waren er passages in contracten die grammaticaal onvoldoende begrijpelijk waren “voor normale, goed geïnformeerde consumenten.” Het is afwachten wat de toekomst brengt, maar het beloven spannende tijden te worden in de energiemarkt zegt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “Wanneer de massaclaims die bij energiebedrijven zijn ingediend, worden goedgekeurd kunnen energiebedrijven het lastig krijgen. Het gaat dan om gigantische bedragen die terugbetaald moeten worden aan consumenten. Het is afwachten wat er nu gebeurt."
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Steeds meer consumenten stappen na het horen van mooie verhalen over naar dynamische energiecontracten, maar zijn onvoldoende op de hoogte van de nadelen van deze contracten.

Persbericht: Afsluiten dynamisch contract verdient net als beleggen in aandelen verplichte waarschuwing

Maandag 05 juni 2023 06:28

‌De Vastelastenbond pleit voor de invoering van een verplichte waarschuwing bij het afsluiten van dynamische energiecontracten, omdat deze contracten financieel risicovol kunnen zijn. Steeds meer...

Lees meer
Een dynamisch energiecontract is interessant voor mensen die risico’s durven te nemen en voor veelgebruikers zoals mensen met een elektrische auto.

De do’s en don’ts van dynamische contracten

Vrijdag 02 juni 2023 11:09

Dynamische contracten zijn in opkomst en winnen aan populariteit. Nu de energietarieven laag zijn, klinken deze contracten erg interessant, maar er kleven ook een aantal nadelen aan deze contractvor...

Lees meer
Door nu een relatief duur meerjarencontract af te sluiten, lopen consumenten het risico jarenlang te veel te betalen voor hun energierekening.

Afsluiten meerjarencontract vraagt om zorgvuldigheid en aandacht

Vrijdag 02 juni 2023 10:34

‌De komst van meerjarencontracten is goed nieuws voor zekerheidszoekers, maar voordat een krabbel onder een contract gezet wordt is onderzoek gewenst. Volgens directeur Dirk-Jan Wolfert is dit ni...

Lees meer
Ons advies is om voor een jaarcontract te kiezen, want daardoor ben je meer flexibel.

Meerjarencontracten maken een comeback: Nu toeslaan of juist niet?

Woensdag 31 mei 2023 09:58

‌Langdurige energiecontracten maken een comeback! Voor mensen die op zoek zijn naar vastigheid klinkt dat misschien als muziek in de oren, maar voorzichtigheid is geboden. Directeur Dirk-Jan Wo...

Lees meer