Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Gasprijs stijgt door blokkades Franse lng-terminals

Woensdag 08 maart 2023 12:13Frank van de Ven
De Vastelastenbond verwacht dat de tarieven halverwege het jaar stijgen, omdat de lockdown in China voorbij is en dat betekent dat de vraag naar energie stijgt, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert.

De Vastelastenbond verwacht dat de tarieven halverwege het jaar stijgen, omdat de lockdown in China voorbij is en dat betekent dat de vraag naar energie stijgt, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert.

De Europese gasprijs steeg afgelopen dinsdag door blokkades van terminals voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Frankrijk. Ook het verwachte koudere winterweer in Noord-Europa drijft de prijs van de brandstof op. Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg de prijs per megawattuur op woensdag 8 maart met 3 procent naar 44,68 euro. Eerder op de ochtend nam de gasprijs zelfs met 4 procent toe, waarmee de prijs de sterkste stijging in twee weken liet zien.

Ondanks de stijging ligt de gasprijs ver onder het piekniveau van meer dan 340 euro dat vorig jaar zomer werd bereikt. Aan het begin van de week zakte de prijs zelfs nog tot onder de 43 euro en dat was het laagste niveau sinds de zomer van 2021. De 4 lng-terminals in Frankrijk worden volgens de Franse vakbond CGT geblokkeerd door de stakingen over de pensioenhervorming in het land. De stakingen bij 3 van de lng-terminals kunnen volgens eigenaar Elengy tot 14 maart voor verstoringen zorgen.
 
Ondertussen neemt de vraag naar gas voor de verwarming van huizen en gebouwen toe in delen van Europa is de verwachting. Zo wordt het Verenigd Koninkrijk deze week geconfronteerd met sneeuw en ijs. Ook Scandinavië zal naar verwachting volgende week te maken krijgen met ongewoon lage temperaturen.
 

Reden voor bezorgdheid

De invoer van lng is deze winter van cruciaal belang geweest voor Europa, want daarmee werd de sterk geslonken Russische gaslevering aan Europa opgevangen. De Europese gasvoorraden liggen ook nog altijd ver boven de normale niveaus voor de tijd van het jaar. Dat komt door het relatief zachte winterweer en besparingen op het gasverbruik. De gasprijs is daardoor dit jaar met meer dan 40 procent gedaald.
 
Elke verstoring van de import van lng geeft echter aanleiding tot bezorgdheid, met name in combinatie met koud weer. De voorraden kunnen namelijk snel leeg raken, waardoor het moeilijker wordt om deze tijdens de zomer weer bij te vullen voor het volgende winterseizoen.
 

Energiecrisis niet voorbij

Topman Markus Krebber van het Duitse energiebedrijf RWE waarschuwde dan ook dat de energiecrisis nog niet voorbij is. "Duitsland heeft bijna alles goed gedaan tijdens de energiecrisis deze winter. Maar het is verkeerd om te denken dat we er al alles aan hebben gedaan om de volgende crisis te doorstaan. We zijn nog niet klaar", zei Krebber in een interview met het Duitse tijdschrift Stern.

De Vastelastenbond verwacht dat de tarieven halverwege het jaar stijgen, omdat de lockdown in China voorbij is en dat betekent dat de vraag naar energie stijgt, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert. “De gasbevoorrading gaat verder bemoeilijkt worden, doordat er geen gebruikgemaakt kan worden van Russisch gas. De impact van de oorlog in Oekraïne is nog dagelijks voelbaar. Er moet dus naar alternatieven gezocht worden en de kans is groot dat deze duurder zijn. Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie gaf al aan dat we de komende jaren rekening moeten houden dat we meer voor gas moeten betalen.”


Vast energiecontract helpt

Wolfert adviseert om juist nu over te stappen naar een vast energiecontract: “Nu zijn de energietarieven relatief laag. Door nu op zoek te gaan naar een contract dat een jaar vaststaat, ben je de rest van 2023 verzekerd van gunstige tarieven. Niets doen, is geen optie. Door geen actie te ondernemen, loop je het risico later dit jaar met hoge tarieven te maken te krijgen.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond vindt het onderzoeksrapport van de ACM onvolledig en onduidelijk: “Het onderzoek roept nog meer vragen op over mogelijke woekerwinsten.”

Rapport ACM energieprijzen roept vraagtekens op: wel woekerwinsten?

Vrijdag 03 maart 2023 12:40

‌ In een onderzoeksrapport stelt Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat Eneco, Essent en Vattenfall geen onredelijke energietarieven hanteren, maar daar zet de Vastelastenbond zijn vraagteke...

Lees meer
Gewoon Energie beschikt niet over zo’n app en veel klanten missen deze optie. Dankzij de MijnVLB-app kunnen zij alsnog zien hoeveel stroom er gas er dagelijks verbruikt wordt.

MijnVLB-app houdt je dagelijkse energieverbruik bij

Dinsdag 28 februari 2023 14:52

‌ ‌De MijnVLB app houdt je dagelijkse energieverbruik bij en dat is goed nieuws voor onze klanten die een exclusief jaarcontract bij ons afsloten. Met de applicatie is te zien hoeveel stroo...

Lees meer
Het is precies één jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Deze inval vormde het begin van een oorlog die vandaag nog woedt en enorm veel impact heeft.

Een jaar oorlog Oekraïne: dit zijn de gevolgen voor de energiemarkt

Vrijdag 24 februari 2023 08:40

‌Het is vandaag precies één jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Deze inval vormde het begin van een oorlog die vandaag nog woedt en enorm veel impact heeft. De invasie heeft ook gr...

Lees meer
Dertien Nederlandse gemeenten hebben de handen ineen geslagen en een brandbrief geschreven aan Eneco. De lokale overheden laken de hoge tarieven die de energieleverancier rekent voor stadswarmte.

Dertien gemeenten schrijven brandbrief aan Eneco wegens hoge tarieven

Dinsdag 21 februari 2023 16:47

‌ Dertien Nederlandse gemeenten hebben de handen ineen geslagen en een brandbrief geschreven aan Eneco. De lokale overheden, waaronder die van Den Haag, Utrecht en Houten, laken de hoge tari...

Lees meer