Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

VLB College II: Situatie huidige energiemarkt

Donderdag 19 mei 2022 08:50Frank van de Ven
De huidige energiecrisis zorgt ervoor dat er geen vaste contracten meer aangeboden worden en dat huishoudens flink meer (gaan) betalen voor hun energierekening.

De huidige energiecrisis zorgt ervoor dat er geen vaste contracten meer aangeboden worden en dat huishoudens flink meer (gaan) betalen voor hun energierekening.

Het team van de Vastelastenbond krijgt veel telefoontjes over de energiemarkt. Er is een energiecrisis gaande en er is sprake van veel onzekerheid en onrust. De huidige energiemarkt steekt anders in elkaar dan je gewend was. In de rubriek ‘VLB College’ leggen we uit hoe de energiemarkt werkt en wat er het afgelopen half jaar veranderd is. In dit tweede deel van dit drieluik gaan we dieper in op de huidige crisis in de energiemarkt. 
 
 
In dit drieluik rond de energiemarkt lees je hoe de energiecrisis zich heeft ontwikkeld. In het eerste blog vertelden we hoe de energiemarkt werkte voordat de crisis uitbrak. In dit tweede deel gaan we dieper in op de huidige situatie, terwijl het slotstuk een blik in de toekomst geeft en vertelt wat je kunt verwachten.
 

 
De energiecrisis is nog steeds in volle gang. Energieleveranciers bieden momenteel geen contracten met vaste tarieven aan. Consumenten hebben liever een vast tarief, maar dat zit er voorlopig niet in. Klanten met een vast contract blijven tot hun contract afloopt energie afnemen tegen de afgesproken tarieven. Klanten waarvan het contract afloopt, gaan over op een variabel contract. Daarbij heeft de energieleverancier de mogelijkheid de tarieven aan te passen wanneer de inkoopprijzen stijgen of dalen. Het risico van stijgende tarieven komt hierbij te liggen bij de consument.


Vaste contracten niet rendabel voor energiebedrijven

Er zijn verschillende redenen voor waarom energieleveranciers geen vaste contracten aanbieden. Hieronder staan de meest voorkomende redenen aangegeven:
 

 

1.            Margin calls en borg

De partij die energie aanbiedt aan een energieleverancier wil de zekerheid dat de energieleverancier de energie ook betaalt. Daarvoor moeten energieleveranciers zekerheden geven in de vorm van zogenaamde margin calls. De leverancier moet bedragen apart zetten als borg. Hoe verder een energieleverancier in de toekomst inkoopt, hoe hoger deze bedragen zijn (waar hij niet vrij over kan beschikken). Dit weegt zwaar op de liquiditeit van energieleveranciers.
 

 

2.            Debiteurenrisico

Steeds meer mensen hebben moeite met het betalen van hun fors gestegen energierekening. Daardoor vormen zij voor energieleveranciers een debiteurenrisico. Voor energieleveranciers is dit een groot risico omdat ze niet alleen zelf inkomsten mislopen, maar ook btw, energiebelasting en netwerkkosten moeten afdragen als een klant niet betaalt. De energiebedrijven maken kosten maar krijgen daar niet voor betaald.
 

 

3.            Dalende energietarieven en lage boete

Energieleveranciers zijn bang dat de tarieven snel kunnen dalen waardoor klanten massaal overstappen. Het gevolg van deze overstap is dat de energieleveranciers met duur ingekochte stroom en gas blijven zitten. De leveranciers mogen klanten met een vast contract een boete in rekening brengen, maar dat bedrag vergoedt maar een gedeelte van het verlies dat ze lijden. Deze onzekerheid maakt het aanbieden van vaste contracten niet interessant voor energiebedrijven. De risico’s zijn te groot.
 

 

4.            Niet bewegend klantenbestand

Energieleveranciers zijn het gewend dat circa 30 procent van hun klanten weggaat in een jaar. Veel klanten stappen over naar een andere energieleverancier omdat die een beter aanbod heeft. Toen de energieprijzen ineens sterk stegen, bleven deze klanten zitten. Er waren immers geen of geen betere aanbiedingen op de markt. Dat betekent dat een energieleverancier voor deze groep klanten op een heel duur moment energie moet inkopen.

 

Toekomstverwachting energiemarkt

De verwachting is dat de tarieven dalen als de oorlog stopt. Dat kan nog wel even duren en ondertussen zijn de verhoudingen tussen Europa en Rusland sterk bekoeld. Dat heeft gevolgen voor de energielevering en vertrouwensband. Het gevolg is dat de tarieven hoog blijven en onzekerheid heerst. In de tussentijd wordt hard gezocht naar andere oplossing zoals kernenergie en waterstof. De wens is om van het gas af te gaan maar daar is ons netwerk nog niet op uitgerust. De verwachting is dat de tarieven ook na het einde van de oorlog hoger liggen.
 

 

Vaker tariefverhoging verwacht

Variabele tarieven – de naam zegt het al – zijn continu aan verandering onderhevig. Omdat de energietarieven tot september vorig jaar erg stabiel waren werden de tarieven gemiddeld twee keer per jaar aangepast (in januari en juli). De energiecrisis zet het inkoopbeleid flink onder druk waardoor energieleveranciers zich genoodzaakt voelen hun tarieven vaker aan te passen. Vattenfall was de eerste grote leverancier die de tarieven al in april aanpaste.
 

 

In het derde deel gaan we nog dieper in op toekomstverwachtingen. De Vastelastenbond helpt je graag bij het verlagen van je energierekening. Hoewel er geen vaste contracten beschikbaar zij, valt er alsnog te besparen op je energierekening. Recent onderzoek van de Vastelastenbond wees uit dat je tot wel 1.500 euro per jaar kunt besparen door variabele tarieven van verschillende aanbieders te vergelijken. Geen tijd of zin in al dat uitzoekwerk? Met de service Energie Vanzelf Geregeld laat je ervaren bespaarexperts voor jou het werk doen. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

VLB College  draait om kennisdeling. In dit blog leggen we uit hoe de energiemarkt (tot voor kort) werkte.

VLB College I: Werking energiemarkt

Donderdag 12 mei 2022 09:03

Het team van de Vastelastenbond krijgt veel vragen over de energiemarkt. Begrijpelijk want er speelt van alles en de onrust zal nog wel enige tijd aanhouden. Hoe heeft het zover kunnen komen en wat ku...

Lees meer
Vastelastenbond legt uit welke energiebelastingen er allemaal zijn, wat er verandert en wat de BTW wijziging die per 1 juli 2022 ingaat voor jou betekent.

Hoe ziet mijn energierekening er per 1 juli 2022 uit?

Woensdag 11 mei 2022 09:45

Er is veel te doen om de energierekening van 2022 omdat er wegens de energiecrisis overheidsingrijpen nodig is. Het kabinet komt met verschillende tegemoetkomingen om de energierekening te verlagen....

Lees meer
. Er worden verdere prijsstijgingen verwacht en dat zal je ook aan de pomp merken. In combinatie met de lage koers van de euro worden nieuwe records voor de Nederlandse benzineprijs verwacht.

Olieboycot drijft prijs liter benzine op naar drie euro

Vrijdag 06 mei 2022 09:11

‌Na de aankondiging van nieuwe Europese sancties tegen Rusland steeg de olieprijs met vijf procent. Dat komt door de geleidelijke invoering van een boycot op Russische olie. Een vat Brent-olie ko...

Lees meer
Door zelf gas te winnen in gasvelden in eigen land zou de afhankelijkheid van Russisch gas terugnemen.

Dichtdraaien Russische gaskraan stort Europa in crisis

Dinsdag 03 mei 2022 16:45

‌Als de Russische president Poetin besluit om de gaskraan dicht te draaien, stort dat Europa in een ingrijpende energiecrisis. De tarieven voor stroom en gas zullen nóg verder de hoogte inschiet...

Lees meer