Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

VLB College I: Werking energiemarkt

Donderdag 12 mei 2022 09:03DirkJan Wolfert
VLB College  draait om kennisdeling. In dit blog leggen we uit hoe de energiemarkt (tot voor kort) werkte.

VLB College draait om kennisdeling. In dit blog leggen we uit hoe de energiemarkt (tot voor kort) werkte.

Het team van de Vastelastenbond krijgt veel vragen over de energiemarkt. Begrijpelijk want er speelt van alles en de onrust zal nog wel enige tijd aanhouden. Hoe heeft het zover kunnen komen en wat kun je als consument eigenlijk doen om deze situatie het hoofd te bieden? In onze nieuwe rubriek ‘VLB College’ praten we je bij over verschillende onderwerpen. In dit eerste deel van dit drieluik gaan we dieper in op het ontstaan van de crisis in de energiemarkt. 
 
In dit drieluik rond de energiemarkt lees je hoe de energiecrisis is ontstaan. In het eerste blog vertellen we hoe de energiemarkt werkte voordat de crisis uitbrak. Sinds september 2021 verkeert deze markt in een crisis. In het tweede deel gaan we dieper in op de huidige situatie, terwijl het slotstuk een blik in de toekomst geeft en vertelt wat je kunt verwachten.

Een energieleverancier koopt stroom en gas in voor zijn klanten. De netbeheerder levert deze energiestromen vervolgens aan de consument. Het is de taak van de energieleverancier om de energie die de netbeheerder aan de klant levert, toe te voegen aan het net. De energieleverancier krijgt een dagelijkse update van de netbeheerder over het totale geschatte verbruik van al zijn klanten. Dit verbruik verschilt van dag tot dag.


Geen meerjarencontracten 

Energie wordt in ‘blokken’ ingekocht op de energiemarkt. Dat houdt in dat er per maand of kwartaal energie ingekocht wordt voor toekomstig gebruik. In het eerste en vierde kwartaal – de herfst- en wintermaanden – is het verbruik hoog. Daarom wordt er vooral in het tweede en derde kwartaal energie ingekocht omdat dit een goedkopere periode is. Het is immers warmer waardoor er minder energie verbruikt wordt. In goedkopere periodes werd voor de crisis door energieleveranciers voor langere periodes energie ingekocht, bijvoorbeeld drie of vijf jaar. Deze ingekochte energie werd vervolgens aangeboden in de vorm van meerjarencontracten. Deze contracten leverden zowel aanbieders als consumenten zekerheid op omdat er sprake was van vaste prijzen.


Ontstaan energiecrisis

Tot september 2021 was de energiemarkt nog vrij stabiel. In deze maand keerde het tij en gingen de energietarieven over de kop. De strenge coronamaatregelen werden losgelaten waardoor meer mensen de weg opgingen en de economie mondiaal weer aantrok. Daarmee trok ook de wereldwijde vraag naar energie aan. Energieleveranciers kregen ineens te maken met fors duurdere inkoopprijzen. Leveranciers die een te risicovol inkoopbeleid hadden, kregen het moeilijk. In het najaar van 2021 zijn zes energiebedrijven failliet gegaan. De verwachting was dat deze hoge prijzen zouden aanhouden tot het tweede kwartaal van 2022 en dan weer zouden dalen. Toen de effecten van de coronacrisis leken te verdwijnen, diende de oorlog in Oekraïne zich aan.


Oekraïne katalysator energiecrisis

Rusland viel Oekraïne binnen en zetten de boel op scherp.  De Europese Unie keurde deze inval af en legde Rusland sancties op. Het probleem is dat Europa sterk afhankelijk is van de gastoevoer vanuit Rusland. Circa veertig procent van de energie die in Europa gebruikt wordt, komt uit Rusland. De Europese Unie legt sancties op aan Rusland wegend de inval in Oekraïne die ondertussen tot een oorlog heeft geleid. De opgelegde sancties zorgen ervoor dat de gasbevoorrading door Rusland een stuk problematischer gaat. Dit resulteert in minder gastoevoer en hogere prijzen wegens schaarste.


Zekerheid energiemarkt weg

Ineens was alle zekerheid weg en dat zorgde voor grote verschillen in de variabele tarieven tussen energieleveranciers onderling.  Het inkoopbeleid werd ontzettend onvoorspelbaar en dat zag je terug in de tarieven. Ook tussen variabele tarieven zijn grote verschillen te zien. Energieleveranciers hanteren namelijk andere manieren van inkopen. In de inkoopprocedures worden bijvoorbeeld risicoanalyses doorberekend en dat zorgt voor uiteenlopende prijsberekeningen. Elke energieleveranciers heeft analisten in dienst die de energiemarkt in de gaten houden en anticiperen op prijsverhogingen en -verlagingen. Ze baseren de inkoop van energie op deze analyses. In de huidige energiemarkt is het echter lastig om energie in te kopen.


Rol toezichthouder energiemarkt

Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt de energiemarkt in de gaten en ziet erop toe dat er sprake is van eerlijke concurrentie. Concurrentie zorgt voor lagere marktprijzen en betere service. De ACM kijkt in de basis naar de financiële gezondheid van energiebedrijven maar doet dat niet heel grondig. Er wordt bijvoorbeeld geen diepgravend onderzoek gedaan naar het inkoopbeleid van deze partijen en de afdichting van risico’s. Dat is ook ondoenlijk, want naast het controleren van de energiemarkt moet ACM op meerdere gebieden toezicht houden zoals de zorg, postvervoer en vervoer. Een zeer omvangrijk takenpakket waarvoor de toezichthouder zijn aandacht moet verdelen. Bij het opstellen van tarieven moeten deze prijsopbouw langs het ACM voor goedkeuring.

In het tweede deel gaan we nog dieper in op de huidige situatie. De Vastelastenbond helpt je graag bij het verlagen van je energierekening. Hoewel er geen vaste contracten beschikbaar zijn, valt er alsnog te besparen op je energierekening. Recent onderzoek van de Vastelastenbond wees uit dat je tot wel 1.500 euro per jaar kunt besparen door variabele tarieven van verschillende aanbieders te vergelijken. Geen tijd of zin in al dat uitzoekwerk? Met de service Energie Vanzelf Geregeld laat je ervaren bespaarexperts voor jou het werk doen. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Vastelastenbond legt uit welke energiebelastingen er allemaal zijn, wat er verandert en wat de BTW wijziging die per 1 juli 2022 ingaat voor jou betekent.

Hoe ziet mijn energierekening er per 1 juli 2022 uit?

Woensdag 11 mei 2022 09:45

Er is veel te doen om de energierekening van 2022 omdat er wegens de energiecrisis overheidsingrijpen nodig is. Het kabinet komt met verschillende tegemoetkomingen om de energierekening te verlagen....

Lees meer
. Er worden verdere prijsstijgingen verwacht en dat zal je ook aan de pomp merken. In combinatie met de lage koers van de euro worden nieuwe records voor de Nederlandse benzineprijs verwacht.

Olieboycot drijft prijs liter benzine op naar drie euro

Vrijdag 06 mei 2022 09:11

‌Na de aankondiging van nieuwe Europese sancties tegen Rusland steeg de olieprijs met vijf procent. Dat komt door de geleidelijke invoering van een boycot op Russische olie. Een vat Brent-olie ko...

Lees meer
Door zelf gas te winnen in gasvelden in eigen land zou de afhankelijkheid van Russisch gas terugnemen.

Dichtdraaien Russische gaskraan stort Europa in crisis

Dinsdag 03 mei 2022 16:45

‌Als de Russische president Poetin besluit om de gaskraan dicht te draaien, stort dat Europa in een ingrijpende energiecrisis. De tarieven voor stroom en gas zullen nóg verder de hoogte inschiet...

Lees meer
De Vastelastenbond onderzocht de variabele gastarieven van zeventien energieaanbieders en schrok van de immense verschillen tussen verschillende leveranciers.

PERSBERICHT: Verschil tussen duurste en goedkoopste gascontract ruim 1.500 euro

Dinsdag 26 april 2022 08:43

‌ De Vastelastenbond onderzocht de variabele gastarieven van zeventien energieleveranciers en ontdekte grote verschillen die kunnen oplopen tot wel 1.500 euro op jaarbasis. Voor het duurste ...

Lees meer