Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Persbericht: Driekwart van de overstappers loopt het goedkoopste energieaanbod mis

Donderdag 28 december 2023 06:54Frank van de Ven
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond stelt dat consumenten “honderden euro’s” laten liggen door niet via prijsvergelijkers over te stappen.

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond stelt dat consumenten “honderden euro’s” laten liggen door niet via prijsvergelijkers over te stappen.

Driekwart van de overstappers stapt over via de website van een energieleverancier of wordt daartoe aangespoord door een telefoontje van een energieleverancier of via deurverkoop. De energiecontracten die op deze wijze worden aangeboden, zijn echter nooit het voordeligste blijkt uit onderzoek. Prijsvergelijkers bieden de goedkoopste contracten aan en 24 procent van de overstappers maakt daar gebruik van. Dat betekent dat het merendeel van de consumenten die overstapt onnodig veel betaalt voor hun energierekening stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “Consumenten laten honderden euro’s liggen.”

Toezichthouder Autoriteit Consument & Consument (ACM) onderzoekt hoe de energiemarkt zich in een jaar tijd ontwikkelt. De resultaten van deze onderzoeken worden sinds 2018 gebundeld in de Energiemonitor. Dat slechts een kwart van alle overstappers kiest voor het goedkoopste energiecontract verbaast Wolfert niet: “Door de wirwar aan informatie komen ze er niet uit, waardoor consumenten vaak kiezen voor wat ze kennen en zich via de website van een energieleverancier aanmelden.”

De directeur van de consumentenorganisatie stelt dat consumenten “honderden euro’s” laten liggen door niet via prijsvergelijkers over te stappen. Op vergelijkingssites moeten energieleveranciers met elkaar strijden om de gunst van de consument. “Hoe lager de prijs, des te hoger de energieleverancier op de website van een prijsvergelijker komt te staan. Zo springt hij direct in het oog van de klant die op zoek is naar de laagste prijs. Deze manier van klanten werven, is erg efficiënt omdat een aanbieder geen deurverkopers hoeft langs te sturen of een callcenter hoeft in te schakelen. Klanten melden zichzelf via de vergelijker aan”, verduidelijkt Wolfert.


Weloverwogen keuze overstap

Hoewel een energiecontract afsluiten via een prijsvergelijker het meeste voordeel oplevert, zitten er volgens Wolfert wel haken en ogen aan dit proces: “De ene prijsvergelijker is de andere niet. Vergelijkingssites hebben verschillende aanbiedingen en tarieven en daar zitten soms grote verschillen tussen. Het is raadzaam om meerdere vergelijkers te testen. Daarnaast moeten de voorwaarden goed nagekeken worden, omdat de consument denkt over te stappen naar een jaarcontract, maar in werkelijkheid overgaat op een variabel contract.”

De directeur van de consumentenorganisatie raadt aan om meerdere vergelijkingssites onder de loep te nemen en verschillende aanbiedingen onder de loep te nemen. “De energierekening wordt bijna 200 euro per jaar duurder door hogere heffingen. Nu het prijsplafond per 2024 eindigt en de overheidssteun stopt, is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Uit eigen onderzoek blijkt dat een overstap van een variabel naar een vast contract bij een gemiddeld verbruik een besparing tot 700 euro per jaar kan opleveren”, besluit Wolfert. 
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Wanneer mensen nu niet in actie komen en variabel blijven, lopen zij een grote kans om dieper in de energiearmoede te belanden. Dat is een scenario dat absoluut niet wenselijk is.

Overstap enige manier om hoge energierekening in bedwang te houden

Vrijdag 15 december 2023 11:53

‌Mensen met lage inkomens krijgen een lastig 2024 voor de kiezen, maar zij kunnen de hoge kosten opvangen door over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven. Directeur Dirk-Jan...

Lees meer
Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik kan door een overstap van een variabel naar een vast energiecontract ruim 675 euro besparen.

Persbericht: Overstap naar vast energiecontract bespaart huishouden bijna 700 euro

Vrijdag 15 december 2023 05:15

‌Het verschil tussen een variabel energiecontract en een vast energiecontract is opgelopen tot bijna 700 euro op jaarbasis. De variabele energietarieven van verschillende energieleveranciers stij...

Lees meer
Ruim vier miljoen huishoudens hebben een variabel energiecontract en lopen met het naderende einde van het prijsplafond per 2024 grote financiële risico’s. Als deze miljoenen Nederlanders niet overstappen naar een vast energiecontract ligt

Persbericht: Kans op energiearmoede dreigt voor miljoenen huishoudens

Donderdag 14 december 2023 06:46

‌‌Ruim vier miljoen huishoudens hebben een variabel energiecontract en lopen met het naderende einde van het prijsplafond per 2024 grote financiële risico’s. Een aantal energieleveran...

Lees meer
Het noodfonds heeft 60 miljoen euro in kas wat genoeg is om 70.000 huishoudens te bij te staan.

Tijdelijk Noodfonds Energie gaat weer open: Welke huishoudens krijgen subsidie?

Woensdag 13 december 2023 10:20

‌In 2024 heropent het Tijdelijk Noodfonds Energie, omdat de energieprijzen nog steeds redelijk hoog liggen. Het kabinet verlengt het noodfonds met een  jaar. De voorwaarden om subsidie te ...

Lees meer