Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Dit zijn de vijf meest voorkomende herfstschades

Donderdag 21 oktober 2021 09:21Frank van de Ven
Blikseminslag en stormschade zijn schadeposten die bij de herfst horen.

Blikseminslag en stormschade zijn schadeposten die bij de herfst horen.

In de herfst vallen naast blaadjes soms ook takken van de bomen. Als de natuur onstuimig is, kan dat voor schade zorgen. Naast omvallende bomen of takken moet je ook denken aan water- en stormschade. We zetten de vijf meest voorkomende herfstschades voor je op een rijtje en geven tips om op dit seizoen te anticiperen.

1. Waterschade

Als het hard en langdurig regent, moet je ervoor zorgen dat je woning daartegen bestand is. Zijn je dakgoten bijvoorbeeld bladvrij, zodat water snel afgevoerd kan worden? Het is ook verstandig om even je dak te controleren. Loszittende dakpannen kunnen voor veel problemen zorgen zoals lekkages. Niet alleen buitenshuis moet je anticiperen op hevige regenval. Controleer ook je leidingen en voorkom dat ze door vorst springen en waterschade veroorzaken. Houd goed in je achterhoofd dat je niet verzekerd bent voor zaken die door achterstallig onderhoud komen.  

2. Autoschade

Als het regent blijft de fiets vaker in de schuur staan en pakken meerdere mensen  de auto. Meer verkeer op de weg, betekent ook meer kans op ongelukken. Naast drukkere wegen is gladheid een ander aandachtspunt. Zonder winterbanden heb je minder grip en dat kan (sneller) in een botsing resulteren. Controleer goed waarvoor je verzekerd bent. Als je wilt weten of jouw autoverzekering aan al jouw wensen voldoet, kun je meer informatie vinden op deze pagina.  
 

3. Stormschade

Natuurgeweld is een factor waar je rekening mee moet houden als het om verzekeren gaat. Noodweer kan ervoor zorgen dat takken je auto of woning beschadigen. Soms is een storm zo hevig dat er zelfs bomen omvallen en voor veel schade zorgen. Deze schades vallen onder de (beperkte) cascodekking van de autoverzekering. Ook het wegwaaien van deuren, schade aan het dak door grote hagelstenen, omgewaaide bomen en takken vallen onder deze verzekering. Weet jij precies waa5rvoor je verzekerd bent? Neem geen enkel risico en laat het door ons controleren. Ook dakpannen die door de wind worden losgerukt, vormen een flinke kostenpost. Beschadigingen aan het dak kunnen voor lekkages zorgen.   

4. Verstopte schoorsteen

Nu het kouder wordt, is het aan te raden om de schoorsteen jaarlijks na te lopen. Een verstopte schoorsteen voorkomt een goede ontluchting van het verwarmingssysteem. Zo verstopping kan een ophoping van koolstofmonoxide veroorzaken. Dit reukloze gas kan in extreme gevallen tot bewusteloosheid en zelfs de dood leiden. Door jaarlijks de schoorsteen te laten reinigen, voorkom je verstoppingen. De grootste oorzaak van verstoppingen, is verwaarlozing. Zonder jaarlijks onderhoud krijgen nestende vogels vrij spel. Als zo’n nest in de schoorsteen valt en vervolgens bladafval vasthoudt, levert dat dus problemen op. Een jaarlijkse inspectie is daarom sterk aan te raden.

5. Blikseminslag

Regen is onlosmakelijk met de herfst verbonden. Bliksem hoort daar ook bij. Soms veroorzaakt blikseminslag brand of zelfs kortsluiting. Denk daarbij aan uitvallen van de televisie. Dit wordt vaak vergoed (ook als de bliksem of storm niet de aanleiding is). Bij blikseminslag en stormschade speelt en vijftal zaken een rol bij het uitkeren van een schadevergoeding.  
 
  1. Snelheid van de wind. De meeste verzekeraars keren pas uit bij een minimale windkracht
  2. Preventie. Wat heb je gedaan om de schade te voorkomen?
  3. Eigen risico. Kijk goed of alle schade de moeite waard is om op te geven.
  4. Status van onderhoud. Bij achterstallig onderhoud doet de verzekeraar nog wel eens.
  5. Dagwaarde van de beschadigde goederen. Registreer je spullen en bewaar bonnetjes.

Ben jij goed verzekerd? Vraag vrijblijvend een gesprek aan met één van onze adviseurs en controleer of jouw verzekeringspolis herfstbestendig is.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Schade meld je vanaf 1 juli altijd bij je eigen verzekeraar

Directe Schadeafhandeling (DSA) per 1 juli van kracht

Vrijdag 02 juli 2021 08:15

Vanaf 1 juli 2021 is de regeling Directe Schadeafhandeling (DSA) in gegaan. Dit met als doel om consumenten te ontzorgen. Heb je een aanrijding gehad en er de tegenpartij aansprakelijk? Dan kun je v...

Lees meer
Autoschade op vakantie. Hoe zit het met de verzekering

Autoschade op vakantie

Woensdag 14 juli 2021 13:57

‌Aanrijding op vakantie. Wanneer je een aanrijding krijgt in het buitenland gelden de geldende verkeersregels in het buitenland. Voordat je een discussie start over wie de schuldige is bij een ...

Lees meer
Schade aan huurauto? We geven antwoord op de belangrijkste vragen.

Schade veroorzaakt met huurauto

Zondag 27 juni 2021 08:38

‌Schade aan de huurauto Je gaat op vakantie en huurt een auto. je rijdt schade? Wat moet je dan doen en hoe zit het met de verzekering?  Blijf rustig, maak foto's  en licht bij el...

Lees meer
Ga je op autovakantie naar Frankrijk? Bereid je dan voor en ken de regels

Autoschade op vakantie in Frankrijk

Vrijdag 16 juli 2021 14:20

Autopech of autoschade in Frankrijk De zomervakantie komt er weer aan. Tijd om de juiste voorbereidingen te treffen.  De populairste zomervakantiebestemmingen voor Nederlandse vakantiegangers ...

Lees meer