Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Autoschade op vakantie

Woensdag 14 juli 2021 13:57Margot Boesveld
Autoschade op vakantie. Hoe zit het met de verzekering

Autoschade op vakantie. Hoe zit het met de verzekering

‌Aanrijding op vakantie.

Wanneer je een aanrijding krijgt in het buitenland gelden de geldende verkeersregels in het buitenland. Voordat je een discussie start over wie de schuldige is bij een ongeluk in het buitenland is het goed om de verkeersregels van het desbetreffende land te weten. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je volgens de Nederlandse wetgeving wel voorrang hebt, maar dat het volgens de wetgeving in het betreffende land niet zo is. 

We geven je een aantal tips wat je moet doen als je schade hebt in het buitenland. Heb je een auto gehuurd? Lees dan deze tips.

  • De vergoeding door een buitenlandse partij kan ook afwijken van gebruikelijke vergoedingen in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan het wel of niet toekennen van smartengeld aan nabestaanden. Voor de schadeafhandeling geldt de wet van het land waar het ongeluk plaatsvond. Ook zijn voetgangers en fietsers niet overal extra beschermd.
  • Neem altijd je Groene Kaart mee!!
  • Bij autoschade door een onbekende of onverzekerde dader kun je contact opnemen met het Waarborgfonds in Nederland. In sommige gevalle biedt deze partij dekking. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden, meer informatie kun je nalezen via de site van het waarborgfonds
  • Je dient zowel in Nederland als in het buitenland altijd het Europees schadeformulier in te vullen met de tegenpartij en hierbij geldt altijd: teken nooit als je het er niet mee eens bent.
  • Wanneer je namelijk je handtekening zet en dus je aansprakelijkheid erkent is het vrijwel onmogelijk om het terug te draaien.
  • Bij terugkomst in het Nederland schakel je je rechtsbijstandsverzekering in, tenzij je volledig Casco verzekerd bent.
  • Stel dat je auto naar de sloop moet. Dan moet je altijd een innameverklaring opvragen bij de buitenlandse garage of een verklaring van de buitenlandse autoriteit (douane/politie). Dit heb je nodig om de registratie bij de RDW te verwijderen. Zodra je een bevestiging van de RDW hebt gekregen, kun je je autoverzekering opzeggen. Let Op! Zorg ervoor dat ze op de sloop je kentekenplaten vernietigen.
  • Bij ongeplande transporten naar Nederland of ongeplande reparatiekosten heb je een losse Pechhulpverzekering of je kunt deze meeverzekeren in je reisverzekering.
  • Bij ongepland transport naar Nederland n.a.v. een ongeluk dien je contact op te nemen met je WA verzekeraar.
  • Ga je met de auto naar Frankrijk? Lees dan het artikel autoschade in Frankrijk. 

In Duitsland en bij letsel moet de politie worden ingeschakeld

In Duitsland is het niet gebruikelijk om een schadeformulier in te vullen. Schakel altijd de politie in als er letsel is opgelopen bij de aanrijding. 

De afwikkeling van de schade kan lang duren

Een Nederlandse vertegenwoordiger moet bij belangrijke beslissingen altijd eerst toestemming krijgen van de buitenlandse verzekeraar. Dit proces vertraagt de behandeling. Als de Nederlandse vertegenwoordiger binnen 3 maanden niet inhoudelijk reageert op jouw claim, dan kun je Nederlands schadevergoedingsorgaan Waarborgfonds inschakelen. 

Wat als je zelf aansprakelijk bent voor de aanrijding?

Doe geen toezeggingen aan de tegenpartij en meldt de aanrijding ook bij jouw autoverzekering. Jouw autoverzekering beslist vervolgens of je volgens de wet aansprakelijk bent en of jij (lees jouw autoverzekering) de schade van de tegenpartij moeten betalen.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Schade aan huurauto? We geven antwoord op de belangrijkste vragen.

Schade veroorzaakt met huurauto

Zondag 27 juni 2021 08:38

‌Schade aan de huurauto Je gaat op vakantie en huurt een auto. je rijdt schade? Wat moet je dan doen en hoe zit het met de verzekering?  Blijf rustig, maak foto's  en licht bij el...

Lees meer
Ga je op autovakantie naar Frankrijk? Bereid je dan voor en ken de regels

Autoschade op vakantie in Frankrijk

Vrijdag 16 juli 2021 14:20

Autopech of autoschade in Frankrijk De zomervakantie komt er weer aan. Tijd om de juiste voorbereidingen te treffen.  De populairste zomervakantiebestemmingen voor Nederlandse vakantiegangers ...

Lees meer
Duidelijkheid over kosten verzekeringsadviseur krijgt weer een vervolg

Duidelijkheid over provisie bij verzekeringen ligt weer onder vuur

Dinsdag 08 juni 2021 08:37

‌Heeft provisieloos verzekeren de toekomst?  Als het aan minister Hoekstra ligt wel. Het is weer 'hommeles' in verzekeringsland. De discussie over transparantie van provisies laait...

Lees meer
Auto lenen of uitlenen? Denk even goed na hoe zit het met de autoverzekering!

Auto uitlenen en je autoverzekering

Vrijdag 28 mei 2021 08:34

?1 op de 3 Nederlanders leent zijn auto wel eens aan een vriend, kennis of jonger gezinslid, maar weet niet goed hoe het dan met de verzekering zit.    Schade rijden in een geleende auto, h...

Lees meer